Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/05/2008

Πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Δημ. Παπαδημούλης: "H Ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει την πρωτοβουλία"

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία (432 υπογραφές σε σύνολο 785 ευρωβουλευτών) γραπτή δήλωση για την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών σε σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, την οποία προώθησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνεργασία με ευρωβουλευτές από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος.

Η πρωτοβουλία συνυπογραφής της κοινής δήλωσης υποστηρίχθηκε, εκτός από τον Έλληνα ευρωβουλευτή, και από τους Γκ. Αλμπερτίνι (Ιταλία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Κ. Αρίφ (Γαλλία, Σοσιαλιστές), Ελ. Λυν (Ηνωμένο Βασίλειο, Φιλελεύθεροι) και Κ. Λούκας (Ηνωμένο Βασίλειο, Πράσινοι).

Με τη γραπτή τους δήλωση, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να εφαρμόσουν τις διαδικασίες και να εξασφαλίσουν τους πόρους που απαιτούνται για την ανάπτυξη αποτελεσματικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τους πολίτες σε περίπτωση επικείμενων ή εξελισσόμενων σοβαρών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, σε όλη την επικράτεια της ΕΕ. Ζητούν περισσότερη πληροφόρηση και καλύτερη εκπαίδευση για τους πολίτες. Επίσης, καλούν την Επιτροπή να υποβάλει ενδεδειγμένες νομοθετικές προτάσεις στον τομέα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους τυχόν κινδύνους και τις σχετικές πολιτικές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημ. Παπαδημούλης ήταν ο εισηγητής των δύο σχετικών εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες εγκρίθηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία, για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και την δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ευρύτατη πλειοψηφία, ζητά από την Κομισιόν και τα κράτη μέλη να κάνουν περισσότερα για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας υπέρ των πολιτών. Αποτελεσματικά και συντονισμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η Ελλάδα, χώρα ευάλωτη σε θεομηνίες και καταστροφές, μπορεί και πρέπει να επωφεληθεί από τη βελτίωση των ευρωπαϊκών μηχανισμών. H Ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας Επίτροπος καλούνται να πρωτοστατήσουν στο συμβούλιο και την Κομισιόν για την αξιοποίηση της πρωτοβουλίας του Ευρωκοινοβουλίου."

To Γραφείο Τύπου