Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/01/2006

Aποκάλυψη νέου «σκουριασμένου» κρίκου στην τροφική αλυσίδα

Δήλωση Γιάννη Τόλιου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνου σε θέματα Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων, σχετικά με το νέο διατροφικό σκάνδαλο της παραγωγής ζωοτροφών με διοξίνες στο Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία.

Η αποκάλυψη νέου «σκουριασμένου» κρίκου στην τροφική αλυσίδα, με τα υψηλά ποσοστά διοξινών στην παραγωγή ζωοτροφών και ζελατίνης σε τρεις χώρες της ΕΕ, δείχνει τα αδιέξοδα του μοντέλου της «εντατικής» γεωργίας, που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του μέγιστου κέρδους, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Αποκαλύπτει επίσης την υποκρισία των οργάνων της ΕΕ για προώθηση μέτρων πολιτικής και ελέγχων της ποιότητας τροφίμων. Μεγάλες επίσης είναι οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που αποφεύγει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου της ποιότητας τροφίμων.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη: α) άμεση απαγόρευση των εισαγωγών χοιρινού κρέατος από τις παραπάνω χώρες, β) ένταση των ελέγχων και άμεση απόσυρση των ακατάλληλων κρεάτων από την αγορά, γ) εφαρμογή συστηματικού ελέγχου στις ζωοτροφές, δ) μακροπρόθεσμα στήριξη της ποιοτικής γεωργίας, με ταυτόχρονη απαγόρευση της κυκλοφορίας μεταλλαγμένων προϊόντων και ζωοτροφών.

To Γραφείο Τύπου