Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/05/2008

Πρόωρη συνταξιοδότηση αγροτών

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου, Φ.Κουβέλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Το Mέτρο της Πρόωρης Συνταξιοδότησης των Αγροτών (με κύρια χρηματοδότηση από την Ε.Ε.) εφαρμόστηκε μέχρι τώρα, προκειμένου να αμβλυνθεί το οξυμένο δημογραφικό πρόβλημα των απασχολούμενων στη γεωργία και να ενισχυθεί η δημιουργία οικονομικά βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων με αύξηση του γεωργικού κλήρου.

Παρά λοιπόν τη χρησιμότητα του Προγράμματος αυτού και το ενδιαφέρον των αγροτών να ενταχθούν σʼ αυτό, δεν υφίσταται από πλευράς Υπουργείου οποιαδήποτε ενημέρωση προς τους αγρότες και τους φορείς τους, εάν και πότε θα εφαρμοστεί το νέο ΕΠΑΑ «Αλέξaνδρος Μπαλτατζής», που θα περιλαμβάνει και το Μέτρο της Πρόωρης Συνταξιοδότησης.

Είναι λοιπόν εύλογη η αγωνία και τα ερωτήματα που δημιουργούνται μεταξύ των αγροτών, ιδιαίτερα αυτών που συμπληρώνουν το 55ο έτος της ηλικίας τους και ως δικαιούχοι είναι πρόθυμοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα με τους όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και τις προτεραιότητες που το ίδιο το πρόγραμμα βάζει.

Εκκρεμεί ακόμη η ένταξη στο Μέτρο των κτηνοτρόφων, που έχουν κτηνοτροφική δραστηριότητα τουλάχιστον τα 10 τελευταία χρόνια και είναι κάτοχοι επαρκών ζωικών μονάδων είτε και λιγότερες, εφʼ όσον διαθέτουν τον ανάλογο αριθμό καλλιεργειών, δηλαδή είναι κάτοχοι μικτών εκμεταλλεύσεων.

Επίσης, παραμένει άγνωστο το ύψος του δικαιούμενου ποσού αλλά και η δυνατότητα ένταξης των μερικής απασχόλησης γεωργών που κατοικούν σε νησιά του Αιγαίου και ορεινές περιοχές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

-    Πότε προβλέπεται να αρχίσει η εφαρμογή του Μέτρου Πρόωρης Συνταξιοδότησης και πότε θα ξεκινήσουν οι ενδιαφερόμενοι την υποβολή των δικαιολογητικών;

-    Είναι γνωστό το ύψος του ποσού που διατίθεται για το σκοπό αυτό και αν επαρκεί να  καλυφθούν όλοι οι δικαιούχοι;  

Οι  ερωτώντες  βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Λίτσα Αμμανατίδου Πασχαλίδου