Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/05/2008

Δρομολόγια πλοίων στη Θεσσαλονίκη

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

Είναι γνωστό, το έχουμε επισημάνει από καιρό και το έχουμε θέσει υπόψη προς όλους τους ενδιαφερομένους ότι η Θεσσαλονίκη, ως προς τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τη σύνδεσή της με τα νησιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παραμένει ο φτωχός συγγενής. Δρομολόγια ακυρώνονται ή  καταργούνται αυθαίρετα σε πείσμα των πραγματικών αναγκών όχι μόνο της πόλης της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα των κατοίκων της Μακεδονίας και Θράκης που θέλουν να ταξιδέψουν. Κυρίως όμως παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις και τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Πρόσφατα περιστατικά μη άφιξης επιβατικών πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης επιχειρήθηκε από τους αρμόδιους να δικαιολογηθεί με την απεργία των βυτιοφόρων, οπότε εύλογα μας δημιουργείται το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να «έμειναν» από καύσιμα μόνο τα πλοία που εκτελούσαν επιδοτούμενα δρομολόγια στη λεγόμενη «άγονη» γραμμή από τη Θεσσαλονίκη στα νησιά του Αιγαίου.

    Οι εκκλήσεις να τηρούνται οι χρόνοι στα δρομολόγια που επιδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχουν εισακουστεί. Η απαράδεκτη κατάσταση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τις συνεχείς ακυρώσεις δρομολογίων συνεχίζεται. Επίσης, η Θεσσαλονίκη εξυπηρετείται με παλιά και αργά πλοία. Τουλάχιστον, ας διασφαλιστεί ότι αυτά τα παλιά κα αργά πλοία θα εκτελούν με ακρίβεια τα περιορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς τη Θεσσαλονίκη. Το Ελληνικό Δημόσιο δαπανά σημαντικά ποσά για την επιδότηση αυτών των γραμμών, ποσά τα οποία φέτος θα αυξηθούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού. Όσοι λαμβάνουν επιδοτήσεις οφείλουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν σεβόμενοι τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Κατόπιν των παραπάνω

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Με ποια μέτρα θα υποχρεωθούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να πραγματοποιούν τα δρομολόγια σύμφωνα με το πρόγραμμα, χωρίς ακυρώσεις και καθυστερήσεις, ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει επαρκείς για τις ανάγκες του επιβατικού κοινού συνδέσεις με τα άλλα λιμάνια και τα νησιά του Αιγαίου.

Η ερωτώσα Βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου