Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/05/2008

Δήλωση Βαγγέλη Αποστόλου, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ, με αφορμή την παραίτηση του Προέδρου του ΕΦΕΤ:

«Η παραίτηση του Προέδρου δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της για την εικόνα που παρουσιάζεται στον τομέα ελέγχου των τροφίμων.

Ελλείψεις στους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, πολυεθνικές εταιρείες χωρίς συστήματα αυτοελέγχου και τήρησης των κριτηρίων που θεσπίζει η κοινοτική νομοθεσία, υπονόμευση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, καμία τήρηση στους κανόνες ιχνηλασιμότητας των τροφίμων, είναι μερικά μόνο στοιχεία που περιγράφουν τη νέα διατροφική κρίση με το μολυσμένο ηλιέλαιο, αλλά και το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση.

Προκαλεί εντύπωση πως ακόμα και σʼ αυτό το σκάνδαλο, που αφορά στην υγεία εκατομμυρίων καταναλωτών, η κυβέρνηση επιλέγει όχι την αυστηρή τήρηση όλων των κανονισμών και τη λήψη μέτρων, αλλά να κάνει ένα ακόμη επικοινωνιακό παιχνίδι, με στόχο να επιρρίψει όλες τις ευθύνες στον ΕΦΕΤ.

Ο ΕΦΕΤ όμως σήμερα βρίσκεται σʼ αυτήν την αδυναμία, επειδή οκτώ χρόνια από την ίδρυση του, με μόλις 6 περιφερειακές διευθύνσεις και με έλλειψη προσωπικού, υπονομεύεται διαρκώς, είτε με προσθαφαίρεση των αρμοδιοτήτων του, είτε λόγω της γνωστής αντιπαράθεσης των συναρμόδιων Υπουργείων σχετικά με την εποπτεία του.

Και οι εταιρείες; Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η ασφάλεια του προϊόντος, άρα η ασφάλεια όλων των καταναλωτών, είναι πρωταρχική τους ευθύνη. Σʼ αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση επιλέγει και πάλι την «ολιγωρία». Ο απαραίτητος έλεγχος από τις κρατικές αρχές, οι κανόνες ορθής υγιεινής στην παρασκευαστική πρακτική, το σύστημα ιχνηλασιμότητας των προϊόντων, ο επαρκής έλεγχος κατά την εισαγωγή των προϊόντων καθώς και στα χημεία των τελωνείων, παραμένουν σχέδια επί χάρτου.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ προτείνει:

To Γραφείο Τύπου