Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/02/2006

Κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος ο οποίος συμμετείχε μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις

Αννέτα Καβαδία (ΝΕΤ): Κύριε Πρόεδρε, το σχόλιό σας για δύο θέματα. Το πρώτο σχετικά με τη χθεσινή επίθεση κατά του Προέδρου της ΓΣΕΕ, κ. Πολυζωγόπουλου, και το δεύτερο, έχει να κάνει με την απόφαση των Διοικήσεων των μεγάλων Τραπεζών να προχωρήσουν η κάθε μία σε ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους και όχι σε συλλογικές συμβάσεις.

Αλ. Αλαβάνος: Όσον αφορά στο πρώτο, όπως είπε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ όπως θα κάνω και εγώ μόλις τελειώσουμε τη Συνέντευξη Τύπου, θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράστασή μας στον κ. Πολυζωγόπουλο. Καταδικάζουμε αυτές τις βίαιες ενέργειες, νομίζουμε ότι αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να κλιμακώνουν τη βία των κατασταλτικών μηχανισμών αντί να την αντιμετωπίζουν και δεν είναι αποδεκτές ούτε από πολιτική ούτε από ηθική άποψη. Φυσικά, υπάρχουν ευρύτερες ευθύνες γιατί οι σημερινές πολιτικές περιθωριοποιησης της νεολαίας οδηγούν τμήματα της νεολαίας σε εκδηλώσεις βίας και επιθετικότητας. Εκδηλώσεις που έχουν γνωρίσει άλλες χώρες πολύ πιο εκτεταμένα, όπως αυτές που έγιναν στο Παρίσι, μπορούμε να τις αποφύγουμε κυρίως χτυπώντας στη ρίζα, δηλαδή, ενσωματώνοντας τη νεολαία στις κοινωνικές διαδικασίες και δίνοντάς της μια προοπτική αντί να την οδηγούμε στην τυφλή βία. Πάντως, εμείς καταδικάζουμε κάθε τέτοια ενέργεια.

Σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις, πρόκειται για μία απαράδεκτη ενέργεια. Η ίδια η κυβέρνηση την καλλιέργησε, αποδεχόμενη, παρά την νομιμότητα, παρά τις συλλογικές συμβάσεις, παρά τους νόμους που στηρίζουν τις συλλογικές συμβάσεις, τη δυνατότητα μίας Τράπεζας, της Eurobank, να εφαρμόζει δική της πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους και στα θέματα του ωραρίου των καταστημάτων, του ωραρίου εργασίας, κ.λ.π. Οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν σε μία σαλαμοποίηση του εργατικού κινήματος, σε μία αποδυνάμωση του εργατικού κινήματος. Αντί να έχουν απέναντί τους την παράταξη ολόκληρη των εργαζομένων σε έναν κλάδο, θέλουν να τους διασπάσουν σε μικρές ομάδες και έτσι να τους οδηγήσουν σε υποχώρηση και σε ήττα. Εμείς στηρίζουμε πλήρως τις θέσεις της ΟΤΟΕ, θέσεις που συμβαδίζουν με τη νομιμότητα, για την επίλυση των προβλημάτων αυτών μέσα από συλλογικές, κλαδικές διαπραγματεύσεις. Οι συλλογικές, κλαδικές διαπραγματεύσεις είναι ένας από τους άξονες του κοινωνικού κράτους τον οποίο προσπαθεί σήμερα να καταρρίψει η κυβέρνηση προκειμένου, αν θέλετε, να καταρρεύσει και όλο το κοινωνικό κράτος. Θα δώσουμε μάχη για να κρατήσουμε αυτόν τον θεσμό.

Βούλα Κεχαγιά (ΝΕΑ): Πώς αντιμετωπίζετε την πρόταση που έκανε ο Ν.Κωνσταντόπουλος για ένα ευρύ μέτωπο της Αριστεράς; Είχε καταθέσει ανάλογες προτάσεις στα όργανα του ΣΥΝ; Τι έχετε να πείτε για τη δήλωση του κ. Γλέζου περί «οβιδιακών μεταμορφώσεων» και για παραλληλισμούς με την κυρία Δαμανάκη.

Αλ. Αλαβάνος: Όσον αφορά στις σχέσεις ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, νομίζω έχουμε δύο ενδιαφέροντα στοιχεία το τελευταίο διάστημα. Το ένα είναι ότι, δυστυχώς, υπάρχει αυξανόμενη συναινετική διάθεση του ΠΑΣΟΚ απένταντι στην Ν.Δ. και προσέγγιση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με κεντρικές επιλογές της Ν.Δ. Για παράδειγμα, στο θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης, σε δύο από τους βασικούς άξονες που είναι εξαιρετικής σημασίας για μας - το κοινωνικό κράτος και η δημόσια και δωρεάν Παιδεία - δυστυχώς, βλέπουμε συγκλίσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. Αυτό εκφράστηκε, για παράδειγμα, με την αμφισβήτηση των σταθερών εργασιακών σχέσεων στον ευρύτερο και στον στενότερο δημόσιο τομέα, όπου, δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ περνάει στην άλλη όχθη, όπως επίσης, στο θέμα της εκπαίδευσης, με την καθαρή πια τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Με αυτήν την έννοια, στόχος μας είναι η αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική. Θέλουμε να αναδειχθούμε ως μια δύναμη δυναμικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και την αυξανόμενη παρουσία του συναινετικού δικομματισμού.

Το δεύτερο στοιχείο, το οποίο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον στο θέμα που θέσατε, είναι η δυνατότητα να συνεργαστούμε με δυνάμεις οι οποίες προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, συμμερίζονται, όμως, μαζί μας, με τον ΣΥΝ, μαζί και με τις άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, την ανάγκη σύγκρουσης με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και ανάδειξης ενός εναλλακτικού, αριστερού, ριζοσπαστικού, προγραμματικού λόγου. Αυτό εκφράστηκε κυρίως και, θα έλεγα, σε πολύ κεντρικό επίπεδο, με την υποψηφιότητα του καθηγητή Πανούση στην Υπερνομαρχία Αθηνών. Είναι μία δυναμική που έτσι θα συνεχιστεί. Δεύτερον, στο θέμα αυτό, πιστεύω ότι, όπως κάθε στέλεχος του ΣΥΝ, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα θέσει τους προβληματισμούς του στα όργανα του κόμματος, τα οποία υλοποιούν τις αποφάσεις του κόμματός μας, αλλά συζητούν και την κάθε πρόταση, την κάθε ιδέα η οποία υπάρχει. Πριν από λίγο, είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση στην Π. Γ. και για άλλα ζητήματα, ζητήματα που έχουν σχέση κυρίως με την ευρωπαϊκή διάσταση της πολιτικής του κόμματός μας. Όλα τα θέματα τα οποία προκύπτουν τα συζητάμε, είτε πρόκειται για άποψη, είτε για νέα στοιχεία, για τη Συνταγματική αναθεώρηση, κ.λ.π.

Σχετικά με τον Ν. Κωνσταντόπουλο, θέλω να τονίσω ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για το κόμμα μας. Έχει υπάρξει για πολλά χρόνια στη θέση που είμαι εγώ αυτήν την στιγμή. Ξέρει καλά τις διαδικασίες του κόμματος και νομίζω ότι τις εφαρμόζει.

κ.Αλειφερόπουλος (ALPHA TV): Ο ΣΥΝ είναι ανοικτός σε προτάσεις και συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο με στελέχη της Ν.Δ.;

Αλ. Αλαβάνος: Εμείς δεν είμαστε ανοικτοί προς τις πολιτικές της Ν.Δ. Η πολιτική μας στην Αυτοδιοίκηση έρχεται σε σύγκρουση με τις επιλογές που έχει κάνει η Ν.Δ., είτε σε θέματα της ίδιας της Αυτοδιοίκησης, όπως ο νέος Νόμος του 42%, είτε σε θέματα περιβάλλοντος, είτε στο θέμα των ολυμπιακών έργων στην Αθήνα ή στο θέμα των ΧΥΤΑ, είτε σε θέματα κοινωνικά, σε θέματα ανεργίας που βιώνουν περισσότερο οι τοπικές κοινωνίες. Με αυτήν την έννοια, δεν υπάρχει απλώς απόσταση, υπάρχει σύγκρουση. Όμως, θα καλωσορίζαμε δυνάμεις, οι οποίες ανήκουν σε άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα ή ψήφισαν άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, και που είναι διατεθειμένες να στηρίξουν πρόσωπα ή τοπικά προγράμματα που προωθούν οι δυνάμεις της ευρύτερης συνεργασίας της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτό πάντα γίνονταν και θα ξαναγίνει. Θέλουμε το ευρύτερο μέτωπο δυνάμεων, πάνω σε μια ριζοσπαστική προγραμματική βάση.

κ.Αλειφερόπουλος: Σε σχέση με σειρά συνεντεύξεων που έδωσε ο τέως, βρίσκετε ότι υποκρύπτονται κάποιες πολιτικές προθέσεις;

Αλ. Αλαβάνος: Όσον αφορά στο περιεχόμενο της συνέντευξης, δεν είναι ούτε για πολιτικούς αναλυτές, ούτε καν για ιστορικούς. Φοβάμαι ότι είναι περισσότερο για γελοιογράφους. Βέβαια, υπάρχει μία πολιτική διάσταση. Βλέπουμε ότι εμφανίζεται μία Αγία Τριάδα της ακροδεξιάς εδώ στην Ελλάδα, στην οποία συμμετέχει, όπως βλέπουμε, ο τέως μονάρχης, συμμετέχει ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος εμφανίζεται σε ορισμένα ιδιωτικά κανάλια πιο συχνά από τους πρωταγωνιστές των διαφόρων Big Brother, και τρίτο σκέλος είναι ορισμένα ιδιωτικά κανάλια τα οποία, για κάποιον λόγο που θα έπρεπε να μας εξηγήσουν, έχουν αναλάβει υπό την προστασία τους την ακροδεξιά στη χώρα μας.

Βούλα Κεχαγιά: Πιστεύετε ότι η πρόταση Κωνσταντόπουλου δημιουργεί πρόβλημα στον ΣΥΝ;

Αλ. Αλαβάνος: Ο ΣΥΝ έχει μια σταθερή θέση σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές και τα πολιτικά δεδομένα. Το είπα και πριν: Πρέπει να ηττηθεί η κυβερνητική πολιτική και ο σημερινός συναινετικός δικομματισμός. Αυτό είναι βασική προϋπόθεση για την προοδευτική πορεία του τόπου σε κατευθύνσεις εναλλακτικές και ριζοσπαστικές. Το κάθε στέλεχος του κόμματός μας, όμως, έχει τη δυνατότητα να θέτει τις ιδέες του, τις απόψεις του, τις σκέψεις μέσα στα συλλογικά όργανα και να τις συζητάμε, μαζί με τη συζήτηση που κάνουμε για τις ίδιες τις εξελίξεις, όπως η Συνταγματική αναθεώρηση ή οτιδήποτε άλλο.

κ.Αλειφερόπουλος: Κύριε Πρόεδρε, έχει εκφραστεί η άποψη ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν πάψει να λειτουργούν ενόψει του ανασχηματισμού. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Αλ. Αλαβάνος: Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει την ανάγκη ενός ανασχηματισμού πολιτικής. Αυτός ο ανασχηματισμός πολιτικής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε με μια αναδιάταξη στελεχών και ένα ξαναμοίρασμα της τράπουλας, ούτε και με τη γνωστή μέθοδο της εναλλαγής των δύο πόλων του δικομματισμού στην κυβερνητική εξουσία. Γι’ αυτό και η υπόθεση της Μεγάλης Αριστεράς είναι εξαιρετικής σημασίας για μας.

To Γραφείο Τύπου