Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/05/2008

Στην Ελλάδα πάνε φυλακή οι Αντιρρησίες Συνειδήσεις! Η αλλιώς τα πάθη της δημοκρατίας: Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΝ, σχετικά με την καταδικαστική απόφαση του Λαζάρου Πετρομελίδη.

«Την Τρίτη 20 Μαΐου 2008 το Ναυτοδικείο Πειραιά δίκασε - για 15η φορά - τον 45χρονο αντιρρησίας συνείδησης Λάζαρος Πετρομελίδης καταδικάζοντάς τον σε 3 χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή, ξεπερνώντας κάθε όριο λογικής, εξαντλώντας κάθε περιθώριο που η ίδια η πολιτεία έχει εκχωρήσει στο στρατιωτικό κατεστημένο, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων γύρω από το νομικό πλαίσιο που αφορά αυτά τα ζητήματα παίζοντας με τα δημοκρατικά ανακλαστικά της κοινωνίας.

Στο πρόσωπο του Λάζαρου Πετρομελίδη δικάστηκε το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, το Σύνταγμα της Ελλάδας, η Οικουμενική διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, η ίδια η Δημοκρατία, το δικαίωμα στην διεκδίκηση ενός κόσμου ειρηνικού, το αντιμιλιταριστικό κίνημα.

Ο Συνασπισμός απαιτεί την παρέμβαση της πολιτείας ώστε ο Λάζαρος Πετρομελίδης να μην καταλήξει στην φυλακή . Απαιτεί να σταματήσουν τώρα οι διώξεις εναντίων των αντιρρησιών συνείδησης και των αρνητών στράτευσης. Σε πείσμα του συντηρητικού κατεστημένου θα συνεχίσει να διεκδικεί ισόποση εναλλακτική κοινωνική θητεία με την στρατιωτική. Ο θεσμός της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας πρέπει να γίνεται υπό την εποπτεία του κράτους και όχι του στρατού, όπως και η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων να αφορά τη πολιτική δικαιοσύνη και όχι την στρατιωτική ως σαν να βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση ή σε καθεστώτα ολοκληρωτικά».

To Γραφείο Τύπου