Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/05/2008

Tο Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης της Διαβαλκανικής Συνεργασίας για την αποφυγή κρίσεων στην περιοχή, τον σεβασμό των υπαρχόντων συνόρων και για την προώθηση δεσμών πολιτιστικής και οικονομικής -αμοιβαία επωφελούς- συνεργασίας.

Στην προσπάθεια αυτή είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν φαινόμενα παραβιάσεων εκ μέρους της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και να υπογραμμιστεί ο ρόλος του Διεθνούς Δικαίου για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Αμέσως μετά τις εκλογές στην ΠΓΔΜ να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ  για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της  ονομασίας της γείτονος.

Να ενισχυθούν επίσης οι προσπάθειες για κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου, με γνώμονα την σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι προαναφερόμενες προσπάθειες είναι αναγκαίες για την ειρήνη και συνεργασία μεταξύ των Βαλκανικών χωρών καθώς και την  Ευρωπαϊκή προοπτική τους, μακριά από νατοϊκούς σχεδιασμούς, εθνικιστικές εξάρσεις και γεωπολιτικές εντάσεις.

Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας