Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/05/2008

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

Για τα 70 χρόνια ελληνικού ραδιοφώνου

-    Ακούτε ραδιόφωνο;....

Ναι, ακούω, στο αυτοκίνητο συνήθως και όποτε έχω δυνατότητα.

-    Προτιμάτε το ραδιόφωνο ως μέσο ηλεκτρονικό από την τηλεόραση;...

Σίγουρα. Και στα θέματα της ειδησεογραφίας, των αναλύσεων, δεν το συζητάμε...

-    Όλα αυτά τα χρόνια θεωρείτε πως το ραδιόφωνο έχει συμβάλει σ΄αυτό που λέμε ενημέρωση, ψυχαγωγία;...

Έχει συμβάλει και στην ενημέρωση, έχει συμβάλει και στην πλύση εγκεφάλου.  Στην ιστορία του ραδιοφώνου, και του κρατικού εκφράζεται όλη η πολιτική ιστορία της χώρα μας. Περίοδοι χούντας, περίοδοι αυταρχισμού κ.λπ. Θέλω να ελπίζω ότι βιώνει μια καλύτερη περίοδο τώρα, μπορεί να βιώσει, υπάρχουν αυτές οι συνθήκες. Αρκεί να μην δούμε και στο ραδιόφωνο αυτές τις  συμπεριφορές που βλέπουμε στην κρατική τηλεόραση  και μέσα στα  δελτία ειδήσεων και μέσα από την όλη συγκρότηση του προγράμματός της, δηλαδή την προσπάθεια να μπλεχθεί στην πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή με ακραία φαινόμενα βέβαια...

-    Τι εννοείτε; ...

Εννοώ ότι συνεχώς βλέπουμε μια εξάρτηση της κρατικής τηλεόρασης, με ακραίο φαινόμενο την απομάκρυνση της εκπομπής «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα», εκπομπή η οποία τιμούσε την ελληνική τηλεόραση και  τη διέκρινε από τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των ιδιωτικών ραδιοσταθμών. Είναι κρίμα αυτό. Και θέλω να ελπίζω ότι ο διευθυντής της ΝΕΤ δεν θα μπορέσει να βάλει το χέρι του και στο κρατικό ραδιόφωνο.

-    Φαντάζομαι όμως ότι συμφωνείτε ότι και η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει μ΄ αυτό που λέμε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια./..

Δεν συμφωνώ. Αυτό που λέτε, ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σημαίνει ότι όλοι πρέπει να απαιτήσουμε σήμερα να μας δοθούν όσα χρήματα έχουμε δώσει ως πολίτες της χώρα μας, μέσα από το λογαριασμό που πληρώνουμε στη ΔΕΗ, για τη στήριξη της ΕΡΤ. Όχι, όποιος κύριος διευθυντής της ΕΡΤ θέλει να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ας φύγει και ας πάει στο EXTRA Channel ή στο Κανάλι 27 ή στο Κανάλι 29.... Στην ΕΡΤ θα λειτουργήσει με κριτήρια τα συμφέροντα του δημοσίου και της ελληνικής κοινωνίας.

-    Ωστόσο κάθε ένας που διευθύνει, διοικεί, φαντάζομαι ότι έχει το δικαίωμα να επιλέγει ....

Δεν έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, όταν διαχειρίζεται χρήματα του ελληνικού λαού. Δεν έχει το δικαίωμα να σπαταλάει σε γελοίες δραστηριότητες, δεν έχει το δικαίωμα να υποβαθμίζει την ενημέρωση και την ψυχαγωγία και εν πάση περιπτώσει, για να τελειώσουμε αισιόδοξα, θέλω να χαιρετίσω τους πολλούς καλούς, συνεπείς και ελπίζω θαρραλέους σε στιγμές κρίσης δημοσιογράφους του ελληνικού ραδιοφώνου, με τους οποίους έχω συνεργαστεί πάρα πολλές φορές και οι οποίοι πιστεύω ότι προσπαθούν να κάνουν με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά τους.

Για θέματα Παιδείας

-    Έρχομαι στο θέμα της Παιδείας. Βλέπουμε ότι υπάρχει πάλι ένας αναβρασμός στο χώρο  του φοιτητικού κινήματος. Έχτε να πείτε κάτι... Ξέρετε, προσάπτουν στην Αριστερά ότι βρίσκεται πίσω απ΄ αυτές τις κινητοποιήσεις και πάλι...

Μην πέσουμε σε τέτοια  για υποκινούμενους και για κουρδιστά πορτοκάλια. Είναι μεγάλη υποτίμηση για τους φοιτητές αυτό, να θεωρείται ότι η Αριστερά κάνει οτιδήποτε και ότι αυτοί είναι άβουλα όντα τα οποία ακολουθούν από πίσω.

Στην πραγματικότητα την κρίση τη σημερινή την έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, με τον εκβιασμό που κάνει ότι, αν δεν μου δώσετε προγράμματα κι όλα αυτά που απαιτεί ο νόμος-πλαίσιο, τα οποία δεν είναι καν εφικτά όπως δηλώνουν οι πρυτάνεις, θα σας κόψω την κρατική χρηματοδότηση. Με την προβοκάτσια που κάνει ο Πρωθυπουργός μέσω του υπουργού Παιδείας του κ. Στυλιανίδη και που βάζει θέμα Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Εδώ έχουμε το παράδειγμα που δίνει μια κυβέρνηση η οποία παρανομεί σε σχέση με τις διατάξεις του Συντάγματος.

Την ερχόμενη Τρίτη ψηφίζουμε στη Βουλή το άρθρο 16. Έχουμε μια πρόκληση της κυβέρνησης συνεχή. Εάν θέλει έτσι η κυβέρνηση, θα πάρει την απάντησή της.

-    Επειδή ξέρετε καλά τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ξέρετε ότι πιεζόμαστε για να αναγνωρίσουμε....

Κάνετε μεγάλο λάθος. Εδώ είναι η πλύση εγκεφάλου που δυστυχώς κάνουν ακόμη τα μέσα τα κρατικά αλλά και ιδιωτικά ενημέρωσης. Ουδεμία  δυνατότητα πίεσης έχει η Ε.Ε. σχετικά με τη λειτουργία ξένων πανεπιστημίων ή παραρτημάτων τους μέσω των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, διότι δεν της το επιτρέπουν οι Συνθήκες οι παλιότερες κι αυτές που είναι προς κύρωση, διότι τα θέματα της λειτουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι, με βάση την αρχή της επικουρικότητας, στη αποκλειστική ευθύνη της χώρας-μέλους.

Μου δώσατε τώρα ένα πολύ καλό παράδειγμα να σας πω ότι το κρατικό ραδιόφωνο και η κρατική τηλεόραση θα έπρεπε να δώσουν την αλήθεια για αυτό το θέμα.  Και μιλάω για την κατεύθυνση. Δεν μιλάω για τους δημοσιογράφους. Εκτιμώ και πραγματικά μέσα σε δύσκολες συνθήκες οι περισσότεροι δημοσιογράφοι δίνουν τη δυνατότητα να εκφραστούν διαφορετικές απόψεις, όπως κάνετε κι εσείς τώρα. Όμως η διεύθυνση των κρατικών μέσων ενημέρωσης είναι παπαγαλάκια της κυβέρνησης και είναι λυπηρό που καταντήσαμε, μετά από μια πορεία θετική και σχετικό απογαλακτισμό από τις κυβερνητικές επιλογές, είναι λυπηρό που τα κρατικά μέσα τηλεόρασης έχουν φτάσει σ΄ αυτό το σημείο, που έκφρασή του είναι να πετάνε στο δρόμο συναδέλφους σας, για τη δουλειά των οποίων όλοι μας είμαστε περήφανοι.

To Γραφείο Τύπου