Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/05/2008

Αναγνώριση πτυχίων Ανώτερων Σχολών άλλων υπουργείων

Ερώτηση Γρ.Ψαριανού, Τ.Κουράκη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Μέχρι το 2003 το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΙΤΕ) ήταν το αρμόδιο όργανο που  χορηγούσε (μεταξύ άλλων) στις Ανώτερες Σχολές Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης-Χορού βεβαιώσεις αναγνωρίσεως της ισοτιμίας των τίτλων σπουδών τους με τίτλους σπουδών ΤΕΙ. Με το νόμο 3149/2003 το ΙΤΕ δεν έχει πλέον αυτή την αρμοδιότητα, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια άλλη νομοθετική ρύθμιση για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στις σχολές αυτές. Ως αποτέλεσμα οι απόφοιτοι αυτών των σχολών στερήθηκαν πλήρως τα επαγγελματικά δικαιώματα που μέχρι τότε τους αναγνωρίζονταν.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί επιπλέον την αντίφαση ότι ακόμη και οι προ του 2003 απόφοιτοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που πρόλαβαν και πήραν την ισοτιμία πριν την εφαρμογή του νέου νόμου (και άρα κατοχύρωσαν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα) και σε όσους δεν πρόλαβαν (και δεν αναγνωρίζονται ως απόφοιτοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).  

Ερωτάται ο κ. υπουργός

Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί; Προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που να αναγνωρίζει στους αποφοίτους των Ανωτέρων Σχολών άλλων υπουργείων συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα; Αν ναι, ποια θα είναι αυτά και πότε θα κατατεθεί η ρύθμιση αυτή; Υπάρχει πρόθεση από πλευράς ΥΠΕΠΘ οι προ του 2003 απόφοιτοι να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερο τρόπο στο πλαίσιο κάποιας μεταβατικής διάταξης;

Ο ερωτώντες βουλευτές

Τάσος Κουράκης

Γρηγόρης Ψαριανός