Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/05/2008

'Αμεση ένταξη υγροβιότοπου Αγίας Τριάδας Μεγάρων σε νομικό καθεστώς προστασίας και ταυτόχρονη ακύρωση αδείας λειτουργίας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην περιοχή

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ο υγροβιότοπος της Αγ. Τριάδας Μεγάρων (γνωστός στους κατοίκους της Δ. Αττικής ως «Βουρκάρι»), εκτός του ότι είναι ένας πολύ όμορφος τόπος, «είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα στο οποίο καταγράφονται 104 είδη αμφίβιων και ερπετών. Πολλά από αυτά τα είδη  είναι σπάνια και η περιοχή αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό», σύμφωνα με  την μελέτη του Πανεπιστημίου του  Αιγαίου (Ιούνιος 2004), τα συμπεράσματα της οποίας επιβεβαιώνουν και οι αυτοψίες της WWF  και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2006. Αρκετά εκ των πουλιών που φιλοξενεί είναι μάλιστα προστατευόμενα είδη από κοινοτικές διατάξεις.

Τα στοιχεία αυτά, τα επιπρόσθετα στοιχεία που προκύπτουν από την μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, (που εκπονήθηκε με εντολή του «Συνηγόρου του Πολίτη» το Δεκέμβριο του 2006), και κυρίως, τα συμπεράσματα της επίσημης  μελέτης του ΥΠΕΧΩΔΕ (που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ιανουάριος 2003-Μάρτιος 2004 και αφορά στη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης του Δυτικού Σαρωνικού), καθώς και το γεγονός πως πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους  εναπομείναντες υγροβιότοπους  στην Αττική – μια Αττική που υποφέρει οικολογικά και αισθητικά-αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της άμεσης ένταξης της περιοχής σε νομικό καθεστώς προστασίας. Για την  άμεση ένταξη σε νομικό καθεστώς προστασίας έχουν άλλωστε δεσμευτεί γραπτώς από το 2004 ήδη, οι τότε Υφυπουργοί Γεωργίας, κ. Μπασιάκος (17-6-2004) και ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης (16-6-2004).

Η μη ένταξη της περιοχής στα ειδικά προστατευτικά προγράμματα  και η εκ παραλλήλου διατήρηση του χαρακτηρισμού της ως χαμηλής βιομηχανικής όχλησης (Π.Δ. 84/84) επιτρέπουν σε έχοντες οικονομικά συμφέροντα να τη θεωρούν ως τόπο εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων, που θα προκαλέσουν αλλοίωση της φυσιογνωμίας της και θα  διαλύσουν το οικοσύστημα και ειδικά την ορνιθοπανίδα της. Τόσο η μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και η μελέτη αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Μεγάρων τονίζουν την ανάγκη προστασίας της και θεωρούν απαραίτητη την  κατάργηση της συγκεκριμένης βιομηχανικής ζώνης. Πράσινο φως σε τέτοιες βλέψεις δίνει η πρόσφατη άδεια του ΥΠ. ΑΝ για τη λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή (μονάδας συνδυασμένου κύκλου και ισχύος 390 MW), η οποία θα προκαλέσει αναμφίβολα τεράστια ρύπανση και, επομένως, πρόσθετη επιβάρυνση της ήδη βεβαρημένης περιβαλλοντικά Δ. Αττικής. Για τη μη εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας είχε δεσμευτεί προσωπικά και εγγράφως (15-5-2006) ο κ. Σιούφας, ως Υπουργός Ανάπτυξης τότε.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Πότε, επιτέλους, σύμφωνα με τα δίκαια και τα υπεσχημένα, θα ενταχθεί ο υγροβιότοπος της Αγίας Τριάδας Μεγάρων σε νομικό καθεστώς προστασίας και πρόγραμμα αποκατάστασης ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή του και, άρα, η κατʼ επέκταση αναστάτωση του οικολογικού χάρτη της Αττικής;

2.    Θα γίνει άρση της απόφασης για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 390 MW, που θα επιβαρύνει ανυπολόγιστα την περιοχή, καταστρέφοντας την οικολογική ισορροπία, βλάπτοντας ανεπανόρθωτα τον υγροβιότοπο, την υγεία των κατοίκων, καθώς και το παρακείμενο τείχος της Αγ. Τριάδας, ιστορικό διατηρητέο μνημείο των χρόνων του 1821;

Να κατατεθούν όλα τα έγγραφα που έχουν σχέση με τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στο Πέραμα Μεγάρων, στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.».

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ