Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/05/2008

Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΣΥΝ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προσπάθεια κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων στον τραπεζικό κλάδο, το διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο, την ακρίβεια και το ξεπούλημα του ΟΤΕ

Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ανάμεσα στα άλλα συζητήθηκαν α) οι εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, β) η προσπάθεια κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων στον τραπεζικό κλάδο, γ) το διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο, δ) το εκρηκτικό πρόβλημα της ακρίβειας και ε) το ξεπούλημα του ΟΤΕ.

Α). Συγκεκριμένα, για τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο ΣΥΝ καταγγέλει την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας για την πολιτική που επιχειρεί να υλοποιήσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και την αντίληψη ότι με διαταγές και τελεσίγραφα αντιμετωπίζονται τα ευαίσθητα θέματα της παιδείας.

Ο ΣΥΝ επαναλαμβάνει τη σθεναρή αντίθεσή του στην επιχειρηματική λογική του ανταγωνισμού που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κόντρα στην επιστημονική και ακαδημαϊκή πρακτική. Συγκεκριμένα, οι  κύριες αιχμές της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση είναι οι τετραετείς συμβάσεις και οι μάνατζερ στις σχολές, τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, η περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων, ο εσωτερικός κανονισμός, οι πιστωτικές μονάδες, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και ο κατακερματισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Η σύνδεση της χρηματοδότησης με ανέφικτα, αλλά και ξένα προς την ακαδημαϊκή και επιστημονική πρακτική, πλάνα οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία τα πανεπιστήμια, πέρα από κάθε λογική εξυπηρέτησης της ακαδημαϊκής και επιστημονικής προόδου.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΝ καταδικάζει τον ωμό εκβιασμό του υπουργού Παιδείας και την τρομοκρατία που ασκεί στα δημόσια πανεπιστήμια με το τελεσίγραφο κατάθεσης τετραετών συμβάσεων μέχρι το τέλος Μαίου επί ποινή μη καταβολής των ούτως ή άλλως πενιχρών πόρων, δηλαδή τη μη τήρηση των υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στα πανεπιστήμια, σύμφωνα με το άρθρο 16 του συντάγματος.

Η κυβέρνηση και άλλα κέντρα εξουσίας επιχειρούν να συγκαλύψουν αυτόν τον εκβιασμό, μεταφέροντας τη συζήτηση στις πρυτανικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να σπιλωθεί το φοιτητικό κίνημα και η αριστερά, ταυτίζοντάς την με φαινόμενα διαπλοκής, ενώ όλοι και όλες γνωρίζουν ότι οι παρατάξεις του δικομματισμού και όχι η αριστερά εμπλέκονται σε τέτοια φαινόμενα. Ο ΣΥΝ ξεκαθαρίζει ότι η καθολική ψηφοφορία αποτελεί πάγιο δημοκρατικό αίτημα της δικής μας αριστεράς, όταν εξασφαλίζονται οι όροι για την διεξαγωγή μιας πολιτικής διαδικασίας. O ΣΥΝ καλεί τις ζωντανές και μαχητικές δυνάμεις, που αγωνίζονται για αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση: α) να μην ακολουθήσουν την κυβέρνηση στο γήπεδο που αυτή θέλει, β) να προφυλαχθούν από στημένες επικοινωνιακές παγίδες και από ακραίες, άστοχες και αδιέξοδες πρακτικές που στη συνέχεια διογκώνει και αξιοποιεί η κυβέρνηση για να δυσφημίσει το φοιτητικό κίνημα και γ) να αναδείξουν το μείζον ζήτημα της οικονομικής ασφυξίας των πανεπιστημίων και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης.   

Ο ΣΥΝ καταγγέλλει την επαναφορά του ζητήματος ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων από την κυβέρνηση σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα. Οι δηλώσεις του υπουργού, ότι προτίθεται να ξεχειλώσει το γράμμα του συντάγματος ώστε να ακυρωθεί το πνεύμα του, αποτελεί απαράδεκτη πολιτική στάση χωρίς προηγούμενο.

Ο ΣΥΝ καλεί όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αγωνιστούν εναντίον του εκβιασμού της κυβέρνησης, την απόσυρση του νόμου, τη διαμόρφωση ενός νέου νόμου-πλαίσιο στην κατεύθυνση μιας αναβαθμισμένης, δημοκρατικής, δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα εξασφαλίζει την αυτονομία των ιδρυμάτων και την αύξηση στο 5% του ΑΕΠ της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία.

Β). Ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει αποθρασύνει τους επιχειρηματικούς κύκλους, οι οποίοι διεκδικούν να παίξουν ευρύτερο πολιτικό ρόλο. Ιδιαίτερα οι τραπεζίτες, το τελευταίο διάστημα, προβαίνουν σε απαράδεκτες ενέργειες, όπως οι αγωγές κατά πολιτικών προσώπων, αλλά και η πρόσφατη απαράδεκτη επιχείρηση κατάργησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις τράπεζες από τον διορισμένο απο την κυβέρνηση πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Αράπογλου. Ο κ. Αράπογλου ανακοίνωσε μονομερώς και εκτός συλλογικής σύμβασης αυξήσεις. Ο ΣΥΝ καλεί όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην προσπάθεια κατάργησης κεκτημένων δικαιωμάτων απο τους τραπεζίτες με τη συνδρομή της κυβέρνησης.

Γ). Ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει πελώριες ευθύνες για το διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο. Οικονομικά συμφέροντα και συντεχνίες, υπό την ανοχή της κυβέρνησης, διαμορφώνουν στην πραγματικότητα την αγορά τροφίμων αλλά και το πλαίσιο λειτουργίας του Ε.Φ.Ε.Τ. Το επικίνδυνο για την υγεία ηλιέλαιο και η καθυστέρηση στους αναγκαίους ελέγχους, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση, αποτελεί μια από τις γνωστές, ενώ υπάρχουν  και  πολύ περισσότερες άγνωστες ακόμη, περιπτώσεις νοθείας τροφίμων. Είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί, όταν είναι γνωστό ότι η αγορά οργιάζει, οι μεγάλες επιχειρήσεις δρουν ανεξέλεγκτα και η δημόσια υγεία των καταναλωτών βρίσκεται  υπό συνεχή απειλή. Ο ΣΥΝ ζητάει να κατατεθεί άμεσα στη δημοσιότητα η λίστα των προϊόντων στα οποία χρησιμοποιήθηκε το επικίνδυνο ηλιέλαιο, ως ένα ελάχιστο μέσο για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Δ). Με αφορμή τη νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου πάνω απο τα 130 δολάρια το βαρέλι και τα εγχώρια παιχνίδια αισχροκέρδιας με την ανοχή της κυβέρνησης, ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι η κατάσταση για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Γιʼ αυτό επαναλαμβάνει την πρόταση του για την άμεση χορήγηση διορθωτικού επιδόματος - 200 ευρώ το μήνα το 2008 για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και 100 ευρώ το 2009 - στους μισθωτούς και συνταξιούχους (επιπλέον των αυξήσεων που προβλέπονται από τις ΣΣΕ και την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης).     

Ε). Για το ζήτημα της εκποίησης από την κυβέρνηση του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom, ο ΣΥΝ θεωρεί ότι πρέπει να ξεσηκωθούν όλοι σʼ αυτή τη χώρα και να υπάρξει συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων για να ακυρωθεί αυτή η συμφωνία. Και ότι θα πρέπει να επανακτηθεί ο έλεγχος του δημοσίου στον ΟΤΕ, ώστε με ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα και με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο να απαλλαγεί από τις πελατειακές σχέσεις και από τις εξαρτήσεις από τα ιδιωτικά συμφέροντα και να προσφέρει φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.

Μπορεί αυτό σήμερα, με τη νομική θωράκιση της συμφωνίας από την κυβέρνηση και με τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς να φαίνεται δύσκολο. Ο ΣΥΝ εκτιμά, όμως, ότι αν αλλάξουν στη χώρα μας οι συσχετισμοί υπέρ της Αριστεράς, εάν υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση και εάν γίνει κατανοητό το πόσο χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη και την κοινωνία είναι ο ΟΤΕ μπορεί και πρέπει να βρεθούν ο τρόπος και τα χρήματα για την επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα του.  

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού