Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/05/2008

22 Μαϊου Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας: Η βιοποικιλότητα που θα γίνει «βιο- μονοτονία»!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Η παγκόσμια ημέρα για τη βιοποικιλότητα βρίσκει τον πλανήτη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κινδυνεύει από μία σειρά από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως είναι η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, η ρύπανση των φυσικών πόρων, αλλά και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα. Όλα αυτά συντελούν στην όλο και λιγότερη ικανότητα του φυσικού περιβάλλοντος να προσαρμόζεται σε ολοένα και νέες συνθήκες. Η ποικιλία των φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση. Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα-καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.

Ο κίνδυνος όμως για τη βιοποικιλότητα προέρχεται και από την εισβολή των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών («μεταλλαγμένα») και τις πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες στο όνομα του νεοφιλελευθερισμού και του κέρδους δε διστάζουν να επέμβουν ανεπανόρθωτα στο περιβάλλον.  Η παγκόσμια διατροφική κρίση έρχεται να βοηθήσει το έργο των πολυεθνικών, οι οποίες προβάλλουν ως λύση τη χρησιμοποίηση «μεταλλαγμένων» για την παραγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.

Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος εχθρός της βιοποικιλότητας είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ των τελευταίων χρόνων. Η έλλειψη ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής και η καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας μεθοδικά και συστηματικά είναι οι εχθροί της βιοποικιλότητας.

Ενδεικτικά στην πρόσφατη συνάντηση των φορέων διαχείρισης προστατευμένων περιοχών στα Καλάβρυτα επισημάνθηκαν τα προβλήματα λειτουργίας των θεσμοθετημένων φορέων. Η ανεπαρκής στελέχωση τους εδώ και έξι χρόνια που έχουν συσταθεί, ο «διακοσμητικός» ρόλος που τους έχει ανατεθεί, η μη νομοθετική θωράκιση τους, η έλλειψη χρηματοδότησης για τις ανάγκες λειτουργίας τους και η έλλειψη συντονισμού των διαφόρων φορέων μεταξύ τους είναι μερικά από προβλήματα που εμποδίζουν την προστασία της βιοποικιλότητας στην χώρα.

Ο ΣΥΝ καλεί όλους τους πολίτες να αντισταθούν στην καταστροφή της βιοποικιλότητας του πλανήτη και την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεση στη δημιουργία ενός ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και στην εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος