Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/05/2008

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο PARK στις 17 Μάη, η Πανελλαδική Ολομέλεια για την συγκρότηση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ, με συμμετοχή δεκάδων μελών και φίλων του ΣΥΝ - δημάρχων, αιρετών και των δύο βαθμίδων, επιστημόνων, στελεχών της ΚΠΕ και του κόμματος.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η Πανελλαδική Αυτοδιοικητική Ολομέλεια κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

Η ανάγκη ενός Εθνικού Χωροταξικού πλαισίου που θα:

είναι κάτι περισσότερο από επείγουσα, και πρέπει άμεσα να εκπονηθεί.

Έχοντας, σαν αυτοδιοικητικός και πολιτικός χώρος, πρώτοι καταθέσει την πρόταση για :

δεν μπορούμε να συναινέσουμε και εκφράζουμε τη ριζική αντίθεση μας στη κυβερνητική «ψευτομεταρρύθμιση» της νέας κοπτικής- ραπτικής με διοικητικούς καταναγκασμούς.

Χωρίς καν να αποδίδει τους οφειλόμενους θεσμοθετημένους πόρους στους υπάρχοντες, με απουσία διαβούλευσης και ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου με γενναία χρηματοδότηση, ναρκοθετεί -όπως συνέβη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στον «Καποδίστρια» και τον «Μπαλτατζή»- τους νέους θεσμούς ,τους οδηγεί σε αδυναμία και ανυποληψία.

Παράλληλα, διατηρεί τις κρατικές, διοικητικές και αναπτυξιακές περιφέρειες, υπονομεύοντας εξʼ αρχής την ισχύ τους.  

Η χώρα έχει ανάγκη μια ενιαία ,ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του κράτους ,με διοικητική  αποκέντρωση, ριζική φορολογική μεταρρύθμιση με ανακατανομή πόρων και εξουσιών υπέρ των αιρετών αυτοδιοικητικών θεσμών.

Αιρετά όργανα που θα εκλέγονται με την απλή αναλογική για να έχουν ουσιαστική δημοκρατική νομιμοποίηση, να εξασφαλίζουν δυνατότητες ουσιαστικής συμμετοχής  και ελέγχου των πολιτών.

Ως Αυτοδιοικητικός χώρος του Συνασπισμού θα συνεχίσουμε, είτε από θέσεις διοίκησης, είτε από θέσεις  αντιπολίτευσης, μέσα  από τους θεσμούς, αλλά και τα κινήματα, με δράσεις και πρωτοβουλίες, τον αγώνα για την απόκρουση των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επιλογών.

Για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης, των ανθρώπινων, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, την οικολογική ισόρροπη ανάπτυξη, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Για διοικητική και φορολογική μεταρρύθμιση, χωρίς επιβολή νέων φόρων, με ενίσχυση των συλλογικών αιρετών αυτοδιοικητικών οργάνων. Με κατεύθυνση την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, για τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών ζωής όλων των κατοίκων τους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και θρησκεύματος.

Για πόλεις και χωριά με δημοκρατικούς συμμετοχικούς θεσμούς, τόπους κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτισμικής ανάτασης, αειφόρου λειτουργίας και ανάπτυξης.

Τέλος συγκροτήθηκε το νέο Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκλέχθηκε 20 μελής Γραμματεία.

Υπεύθυνοι του Τμήματος από την ΚΠΕ είναι οι σύντροφοι: