Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/05/2008

Ευρωκοινοβούλιο για VISA WAIVER: "Διαπραγματεύσεις από την Kομισιόν - καμία διάκριση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών"

Υπερψήφισε η Ευρωομάδα της Αριστεράς

Δ. Παπαδημούλης: "Προσβολή για την ΕΕ οι χωριστές διαπραγματεύσεις"

Υπερψηφίστηκε σήμερα με ψήφους 511 υπέρ 21 κατά και 7 αποχές από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, το ψήφισμα της Επιτροπής Ελευθεριών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ HΠA και ΕΕ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εξαιρέσεων από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, με την υποστήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί με το ψήφισμά του την Επιτροπή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ενιαία για όλα τα κράτη μέλη, υπογραμμίζει ότι καμία διάκριση δεν πρέπει να υφίσταται για το θέμα αυτό μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών, τονίζει την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ζητά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2009.

Αιτιολογώντας τη θετική του ψήφο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Το Ευρωκοινοβούλιο δεν πείθεται από τις διακηρύξεις του Συμβουλίου. H επιλογή των HΠA και των κυβερνήσεων να υπογράφουν χωριστές συμφωνίες για ένα θέμα κοινοτικής αρμοδιότητας αποτελεί προσβολή για την Ε.Ε. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να ανταλλάσσει τα προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών χωρίς την έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεπερνώντας τα όρια ακόμα και της απαράδεκτης συμφωνίας PNR. Η τακτική του "διαίρει και βασίλευε" είναι καταδικαστέα. Απαιτείται μια ενιαία αντιμετώπιση που να  μην παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Στην Ελλάδα, από τα 15 πρώτα κράτη μέλη, ακόμη χρειάζεται βίζα ο πολίτης για να ταξιδέψει στις HΠA. Αυτό πρέπει να καταργηθεί αμέσως, αλλά με μία ενιαία, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση, που να μην παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών."

To Γραφείο Τύπου