Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/05/2008

Το ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας στα Μέγαρα κινδυνεύει από την εγκατάλειψη

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Πολιτισμού

Το ιστορικό  τείχος της Αγίας Τριάδας στο συνοικισμό Νέο Μελί των Μεγάρων, το οποίο έχει κτισθεί κατά τους πρώτους χρόνους της επανάστασης ως οχυρωματικό έργο από τους κατοίκους των Μεγάρων, αποτελεί μοναδικό δείγμα οχύρωσης από αυτή την εποχή στην Αττική. Είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο (Υ.Α. 15794/19-12-1961. Φ.Ε.Κ. 25?Β΄/2-2-1962) και προστατεύεται από τις διατάξεις  του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Στο πλαίσιο της κατά το δυνατόν διασφάλισης του περιβάλλοντος του τείχους από κάθε αλλοίωση, εκδόθηκε παλαιότερα Προεδρικό Διάταγμα (Φ.Ε.Κ. 568/δ΄/31-10-1983), στο οποίο θεσμοθετούνταν οι ζώνες προστασίας γύρω από το μνημείο που είχε προτείνει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (ζώνη απόλυτης προστασίας δόμησης και άλλες τρεις ζώνες που αφορούν  στα μέγιστα ύψη των οικοδομών).

Σε σχετικές ερωτήσεις μας για το θέμα αυτό μας  πληροφορήσατε πως η αρμόδια εφορεία του ΥΠΠΟ έχει εντάξει στο πρόγραμμα δράσης  της την επανάκτηση πύργου- τείχους της Αγίας Τριάδας, το πρόγραμμα έχει εγκριθεί, η μελέτη έχει εκπονηθεί και βρίσκεται στη διαδικασία χρηματοδότησης. Μέχρι σήμερα όμως κανένα σημαντικό μέτρο δεν έχει ληφθεί από τους αρμόδιους φορείς για τη συντήρηση - αναστύλωση αυτού του μνημείου με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα του τείχους στη νότια και στη βόρεια πλευρά να έχουν καταρρεύσει από την εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες στερέωσης-αποκατάστασης του καταρρεύσαντος  τμήματος του πύργου-τείχους της Αγίας Τριάδας στα Μέγαρα και ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης των εργασιών επανάκτησης του πύργου-τείχους;

•    Ποιος ο προϋπολογισμός ολοκλήρωσης του έργου και τι πιστώσεις έχουν εγκριθεί για το 2008;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ