Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/05/2008

Αποσπάσματα ομιλίας του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του ν/δίου του Υπ. Απασχόλησης σχετικά με θέματα Ειδικών Επιδοτήσεων Ανεργίας και άλλες διατάξεις

ΓΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΗΛΙΕΛΑΙΟ

To δεύτερο σημείο που θʼ θέλα να αναφέρω έχει σχέση με το ότι σήμερα η ανεργία παράγεται σε εκτεταμένο βαθμό μέσα στον αγροτικό κόσμο. Kαι το λέω αυτό και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και ως βουλευτής Ηρακλείου, όπου σήμερα έχουμε μία μεγάλη κρίση η οποία δεν δείχνει και ορατή δυνατότητα εξόδου σε παραδοσιακές παραγωγές όπως είναι η αμπελοκαλλιέργεια, όπως είναι η ελαιοκαλλιέργεια και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση από μέρους της Κυβέρνησης. Και το συνδέω αυτό το θέμα με το μεγάλο σκάνδαλο που παρουσιάστηκε σε σχέση με τη νοθεία των ηλιελαίων και των άλλων σπορελαίων.

Tο μεγάλο ερώτημα είναι, ότι έχουμε ένα σκάνδαλο το οποίο έχει παρουσιαστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα βρήκε ορθάνοιχτες τις θύρες, διότι, για μια σειρά λόγους, δεν έγιναν οι έλεγχοι οι οποίοι έπρεπε να γίνουν σε σχέση με τη διακίνηση των σπορελαίων. Γιατί δεν παίρνουμε κάποια μέτρα άμεσα, πρακτικά και εύκολα σχετικά με την προώθηση, τη διακίνηση, την προβολή και τον έλεγχο του ελαιολάδου. Γιατί αφήνουμε για παράδειγμα στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να έχουν τα δικά τους μπουκάλια με ελαιόλαδο χωρίς να ξέρει κανείς από πού προέρχονται. Είναι Τυνησιακό ελαιόλαδο, είναι Ελληνικό ελαιόλαδο, είναι Ιταλικό ελαιόλαδο, είναι Τουρκικό ελαιόλαδο; Κανείς δεν το ξέρει, δεν υπάρχει ουδείς έλεγχος και αυτό όχι μόνο απειλεί τον καταναλωτή αλλά την ίδια στιγμή δε συμβάλει στην δυνατότητα που υπάρχει για την ανόρθωση της ελαιοκαλλιέργειας.

Γιʼ αυτό εμείς, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, προτείνουμε σήμερα, σε σχέση και με το μεγάλο αυτό σκάνδαλο που παρουσιάστηκε με το ηλιέλαιο και με όλα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, να έρθει άμεσα νομοσχέδιο που να υποχρεώνει όλες τις εταιρίες τυποποίησης να αναγράφουν υποχρεωτικά, όπως ακριβώς έχει γίνει στην Ιταλία, τη σύσταση του ελαιολάδου που τυποποιούν, διότι όπως είναι γνωστό εξαιρούνται σήμερα όλες οι εταιρίες που δεν έχουν το απαραίτητο σήμα και κυρίως οι φασόν εταιρίες που τυποποιούν ελαιόλαδο για τα γνωστά φτηνά σούπερ μάρκετ, αλυσίδες ντισκάουντ κλπ. Και περιμένουμε μια απάντηση εκ μέρους των αρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης.

ΓΙΑ ΟΤΕ

Το τρίο σημείο που θέλω να αναφέρω, και είναι σημαντικό κατά τη γνώμη μου, είναι ότι, ενώ έχεις αυτή την έλλειψη μιας κοινωνικής παρεμβατικότητας και ενός προσανατολισμού πόρων για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Βλέπουμε να κατασπαταλάται το δημόσιο χρήμα και η δημόσια περιουσία. Και θα έλεγα ότι ίσως η πιο ακραία περίπτωση εδώ πέρα, την οποία βιώνουμε και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα ευοδωθεί, είναι η πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom μέσα από διαδικασίες οι οποίες είναι σκοτεινές, αδιαφανείς και όπου επιθετικά κεφάλαια, καταγωγής Ντουμπάι αλλά και με ελληνική παρουσία έπαιξαν ένα πολύ μεγάλο ρόλο.

Εμείς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προχθές δώσαμε το πόρισμα του εισαγγελέα του κ. Πεπόνη σε σχέση με τα θέματα των ομολόγων και ειδικά με το ταμείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων όπου ανάμεσα στʼ άλλα, ζητούνταν η παραπομπή του Προέδρου της Marfin, του κ. Βγενόπουλου, για κακουργηματικές πράξεις, όπως είναι η απιστία και η ηθική αυτουργία στη νομιμοποίηση χρημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες. Δεν είναι αστεία πράγματα, ο κεντρικός μεσολαβητής, ο ενδιάμεσος, ο κουμπάρος στον γάμο του ΟΤΕ με την Deutsche Telekom να κατηγορείται στο πόρισμα του εισαγγελέα για αυτές τις κακουργηματικές πράξεις.

Ουδεμία απάντηση από την κυβέρνηση. Ουδεμία ανταπόκριση. Το μόνο που είχε γίνει είναι ότι αυτό το πόρισμα είχε αποκρυβεί με κάθε τρόπο. Στη συζήτηση που θα γίνει την Τρίτη αν δεν κάνω λάθος, σε σχέση με την Εξεταστική Επιτροπή για τα ομόλογα θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα θέσουμε. Πιστεύουμε ότι θα το θέσουν και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Και θέλουμε μία απάντηση.

Γιατί αυτό το πόρισμα έχει μείνει στο αρχείο και πώς θα κινητοποιηθεί, θα ενεργοποιηθεί πάλι για να ξεκινήσει η προανάκριση;

Αλλά δεν αρκεί αυτό, διότι δυστυχώς όπου και να αγγίξεις την υπόθεση του ΟΤΕ τα χέρια σου λερώνονται.

Σήμερα θα ήθελα να καταθέσω στο Κοινοβούλιο και να το δώσω για τα πρακτικά, την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας του 2007 επί της πειθαρχικής υποθέσεως επί του εγκαλουμένου δικηγόρου Βγενοπούλου Ανδρέου, όπου όπως, αφού αναφέρει όλο το σκεπτικό, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου καταλήγει ότι ο εγκαλούμενος υπαιτίως παρέλειψε να δηλώσει τις παράλληλες δραστηριότητες, ασυμβίβαστες με το επάγγελμα του δικηγόρου, όπως ενεργή εκτελεστική θέση σε μεγάλες ανώνυμες εταιρίες στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Τα έτη 2004, 2005 και 2006 και δεν έπαψε όπως εκ της διατάξεως της παραγράφου 6 του άρθρου 63 υποχρεούται αλλά εξακολουθεί να ασκεί παρανόμως την δικηγορία. Η συμπεριφορά αυτή του εγκαλουμένου αντιβαίνει στις διατάξεις των άρθρων 45 και 63 του Κώδικα Δικαιοσύνης συνεκτιμωμένης δε και της επιμελούς και σταθεράς αποκρύψεως των παραλλήλων αυτών δραστηριοτήτων από τις ετήσιες δηλώσεις του προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας. Αντίκειται και στη διάταξη του άρθρου 45 του Κώδικα Δικαιοσύνης, η οποία επιβάλλει στους δικηγόρους να συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια.

Και βλέπουμε ότι παράγοντες της οικονομικής ζωής οι οποίοι από τη μια κατηγορούνται και ζητείται η δίωξή τους για κακουργηματικές πράξεις από την άλλη υφίστανται πειθαρχικές ποινές από το Δικηγορικό Σύλλογο, τετράμηνη παύση το 2007 της άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος διότι δεν φέρονται με αξιοπρέπεια, διότι αποκρύβουν συνειδητά και επιμελώς άλλες δραστηριότητες τους, αυτοί είναι που θεμελιώνουν αυτή τη σύμβαση ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη Deutsche Telekom.

Εγώ θέλω να πω κρίμα, κρίμα, κρίμα, διότι αντί να δει την ανεργία και τα τμήματα εκείνα της κοινωνίας που χρειάζονται στήριξη, δυστυχώς, η κυβέρνηση εμπλέκεται συνεχώς με όλη αυτή τη νέα επιθετική πλουτοκρατία, με όλα αυτά τα στοιχεία στην οικονομική ζωή της πλουτοκρατίας που οδηγούν τη χώρα στο αδιέξοδο.

Εμείς καλούμε τη κυβέρνηση για να διασωθεί η δημόσια περιουσία αλλά για να προστατεύσει και τον εαυτό της σε μια υπόθεση η οποία είναι σκοτεινή και η οποία απέναντι … του κ. Βγενόπουλου έχει και άλλες διαστάσεις και άλλων κουμπάρων που ενδεχομένως μεσολάβησαν, όσο έχει καιρό ακόμη, σε μια υπόθεση που τρέμει να παρουσιάσει τη σύμβαση, τη συμφωνία που έγινε ακόμη και από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, ακόμη και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν την ήξερε, σε μια υπόθεση που μας εξαπατά και μας κοροϊδεύει για τη δική της αυτοπροστασία να κάνει 180 μοίρες στροφή προς τα πίσω.