Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/02/2006

Αλ.Αλαβάνος: "Να επεκταθεί ο θεσμός των βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων και στο Δημόσιο"

"Μέτρα για την Υγεία, Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία"

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μίλησε σήμερα σε συγκέντρωση-σύσκεψη που οργάνωσε το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με την επέκταση του θεσμού των βαρέων-ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο δημόσιο και την υπεράσπισή τους στον ιδιωτικό τομέα

Στη σύσκεψη κλήθηκαν και παραβρέθηκαν η ΑΔΕΔΥ, 25 Ομοσπονδίες- μέλη της ΑΔΕΔΥ που εμπλέκονται με το θέμα, πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι, η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος, Ειδικοί Ιατροί Εργασίας και συνδ. στελέχη του ιδιωτικού - δημόσιου τομέα.

Επίσης παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θαν.Λεβέντης, ο Δ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την εργατική πολιτική του ΣΥΝ, ο Γ. Τόλιος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, και ο Σωτ. Σιώκος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και υπεύθυνος του τμήματος εργατικής πολιτικής του κόμματος .

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μεταξύ άλλων τόνισε:

«Οι παρεμβάσεις του ΣΥΝ για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία γίνονται εδώ και πολλά χρόνια, είναι συνεχείς και συνεπείς. Το ίδιο όμως διαχρονική είναι και η άρνηση των κυβερνήσεων να επεκτείνουν τον θεσμό των ΒΑΕ στο Δημόσιο για τις αντίστοιχες ειδικότητες που περιλαμβάνονται στον ΚΩΔΙΚΑ ΒΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα η επίθεση με στόχο τον αποχαρακτηρισμό των επαγγελμάτων στο όνομα του χαμηλότερου κόστους και της ανταγωνιστικότητας συνεχίζεται και εντείνεται.

Για τα ΒΑΕ υπάρχει και εθνική και Kοινοτική νομοθεσία. Υπάρχει το ΒΔ 1846/51 και μια σειρά σχετικών διαταγμάτων, υπάρχουν μεταγενέστερες ρυθμίσεις που περιορίζουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις των ΒΑΕ σε περίπτωση αυτασφάλισης λόγω ανεργίας. Αλλά μόνο για τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει η Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 19.9.2003, σε συνάρτηση με τη την προηγούμενη Σύσταση 90/326/ΕΟΚ της Επιτροπής της 22.5.90 σχετικά με τον ευρωπαϊκό κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών, που συστήνει μέτρα και στόχους των κρατών - μελών προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η εμφάνιση επαγγελματικών ασθενειών και να αποφευχθούν τα εργατικά ατυχήματα. Μάλιστα, τα κράτη - μέλη πρέπει μέχρι την 31.12.2006 να έχουν ενημερώσει την επιτροπή για τα μέτρα που έλαβαν ή θα λάβουν για την εφαρμογή αυτής της σύστασης. Σε αυτά τα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1951, όταν μια σειρά κλάδοι και επαγγέλματα χαρακτηρίστηκαν ανθυγιεινά και επικίνδυνα, ελάχιστα έγιναν στην κατεύθυνση εφαρμογής μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων.

Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά επαγγέλματα δεν ασκούνται πλέον ενώ παράλληλα νέα επαγγέλματα αναδείχθηκαν που συνετέλεσαν στην εμφάνιση νέων επαγγελματικών ασθενειών. (πληροφορική, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία-κινητή τηλεφωνία κ.λ.π.).

Αντί, λοιπόν, με επιστημονική προσέγγιση και προσπάθεια να δρομολογηθεί η αναθεώρηση του χάρτη των ΒΑΕ, καταβάλλεται από τον ΣΕΒ και το κράτος προσπάθεια για τον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων.

Αυτή η εικόνα αφορά στον ιδιωτικό τομέα γιατί στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ δεν έχουν εφαρμογή ούτε ο θεσμός των ΒΑΕ, ούτε η αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών (βάσει του άρθρου 40, ΚΑ - ΙΚΑ) αλλά ούτε και των εργατικών ατυχημάτων.

Είναι σοβαρότατη αντίφαση για εργαζόμενους στον ίδιο χώρο, με το ίδιο αντικείμενο εργασίας, όσοι έχουν ασφάλιση δημόσιου υπαλλήλου να μη χαρακτηρίζεται η εργασία τους ως ΒΑΕ, ενώ συναδέλφων τους, με το ίδιο αντικείμενο εργασίας που ανήκουν στον ασφαλιστικό φορέα ΙΚΑ, η εργασία τους να εντάσσεται τους στα ΒΑΕ και να συνταξιοδοτούνται 5 χρόνια νωρίτερα.

Το αίτημα που προβάλλει η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες - μέλη της για επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ και σε όσους εργαζόμενους ανήκουν σε κλάδους και ειδικότητες που δεν χαρακτηρίζονται ως ΒΑΕ, αντίθετα με τους αντίστοιχους του ιδιωτικού τομέα, είναι πιστεύουμε δίκαιο αίτημα.

Ο ΣΥΝ με τις παρεμβάσεις του στη Βουλή έχει αναδείξει αυτά τα ζητήματα επανειλημμένα, στο δε τελευταίο νόμο της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, η κοινοβουλευτική του ομάδα είχε καταθέσει σχετική τροπολογία για την επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ και στο δημόσιο.

Ζητάμε, τέλος, την καθιέρωση των βαρέων και ανθυγιεινών και σε άλλους κλάδους, όπως οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί που βιώνουν απάνθρωπα ωράρια εργασίας και εργάζονται σε συνθήκες μεγάλης επικινδυνότητας.»

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θαν. Λεβέντης, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει καταγρφαφή των εργατικών ατυχημάτων, ενώ οι αλλοδαποί εργαζόμενοι έχουν γίνει αντικείμενο πολύ πιο βαριάς εκμετάλλευσης.

Τέλος οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη συζήτηση τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσει το Κράτος σε νομοθετική κάλυψη όλων των εργαζομένων και στο δημόσιο τομέα καθώς και να ληφθούν και άλλα θεσμικά μέτρα όπως μείωση του ορίου συνταξιοδότησης ή του ωραρίου εργασίας σε χώρους ανθυγιεινούς, όπως είναι τα νοσοκομεία.

To Γραφείο Τύπου