Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/05/2008

ΤΜΗΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ο Συνασπισμός συμπαραστέκεται στα αιτήματα των ψυχικά πασχόντων, των οικογενειών τους και των εργαζόμενων στην Ψυχική  Υγεία.

Η φροντίδα της ψυχικής υγείας είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και Η εξασφάλισή της μας αφορά όλους και όλες

Η μέριμνα για την ψυχική υγεία στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από  δραματικές ελλείψεις σε δομές και προσωπικό όλων των κλάδων.

Όλες οι κυβερνήσεις και οι Υπουργοί Υγείας έχουν αδιαφορήσει για την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας παρότι, στις δυτικές κοινωνίες τουλάχιστο, ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα παρουσιάσει, σε κάποια στιγμή της ζωής του, πρόβλημα ψυχικής υγείας που θα έχει ανάγκη φροντίδας. Το μοντέλο ανάπτυξης υπηρεσιών ψυχικής υγείας από ιδιωτικούς μη κερδοσκοπικούς φορείς οδήγησε στη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου επιστημονικά και διαχειριστικά τομέα φροντίδας υγείας βασισμένου στη λογική της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και του βολέματος των ημετέρων, καταδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για την εξασφάλιση του βασικού κοινωνικού δικαιώματος της πρόσβασης σε ποιοτική ψυχιατρική φροντίδα.

Είναι δεδομένο ότι οι πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν ανάγκη από την εξασφάλιση μιας θεραπευτικής συνέχειας σε χώρο και σε χρόνο καθώς και ένα ολοκληρωμένο φάσμα παροχών: όχι μόνο τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής αλλά ψυχοθεραπευτική στήριξη, στήριξη της οικογένειας, ευκαιρίες για κατάρτιση και αμειβόμενη εργασία, κοινωνικές σχέσεις, ψυχαγωγία κλπ.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση είναι ζήτημα κυρίως κουλτούρας, κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής ψυχικής υγείας και δευτερευόντως ζήτημα οικονομικών πόρων.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1)    Ανάπτυξη ενός τομεοποιημένου δικτύου   κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Δημιουργία μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας

2)     Επιτάχυνση της αποασυλοποίησης / αποϊδρυματοποίησης των ατόμων με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και οριστική κατάργηση των ψυχιατρείων. Στελέχωση και στήριξη όλων των στεγαστικών δομών (ξενώνες και οικοτροφεία με κατάλληλο ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.

3)    Άμεση και γενναία δημόσια χρηματοδότηση των ψυχιατρικών νοσοκομειακών μονάδων και των ψυχιατρικών κλινικών των γενικών νοσοκομείων και προσλήψεις επαγγελματιών ψυχικής υγείας

4)    Αξιοπρεπείς αμοιβές και όροι εργασίας για τους λειτουργούς της ψυχικής υγείας όλων των ειδικοτήτων και των κλάδων.

5)    Προώθηση της επαγγελματικής αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων με ψυχικές διαταραχές μέσω των Κοινωνικών Συνεταιρισμών

6)    Καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος των ψυχικά διαταραχών και του αποκλεισμού των πασχόντων  

7)    Ανάπτυξη της πρόληψης και της προαγωγής ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό μέσα από το σχολείο, τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την πρωτοβάθμια φροντίδα

Τμήμα Δικαιωμάτων