Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/05/2008

Σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική συνοχή ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του δήλωσε τα εξής:

Και από τα στοιχεία αυτής της έκθεσης επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας, ότι οι εργαζόμενοι της χώρας μας σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους στην Ευρώπη της ζώνης του ευρώ εργάζονται περισσότερο, πληρώνονται λιγότερο, φορολογούνται περισσότερο, έχουν περιορισμένα δικαιώματα, ένα πολύ φτωχό σύστημα κοινωνικής προστασίας, σε μια χώρα με την υψηλότερη ανεργία, μαύρη εργασία και διευρυνόμενη ακρίβεια.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας μακρόχρονης ταξικής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται με συνέπεια και συνέχεια τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι από τη μία να αυξάνεται ο πλούτος που παράγεται ετησίως στη χώρα μας (ΑΕΠ) και μάλιστα με τους μεγαλύτερους ρυθμούς στη ζώνη του ευρώ και από την άλλη να μοιράζεται ακόμα περισσότερο άδικα. Να έχουν επίσης διευρυνθεί οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και παραμένουν σε πολύ  υψηλά επίπεδα η ανεργία (όσο κι αν μαγειρεύουν τα ποσοστά της για να δείξουν ότι μειώνεται), η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα στους εργαζόμενους και κυρίως στους νέους.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη μίας πολιτικής εναλλακτικής στο νεοφιλελευθερισμό, που δεν θα έχει ως προτεραιότητα την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών αλλά την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την αύξηση της απασχόλησης, την άρση των κοινωνικών αδικιών και ανισοτήτων, την ριζική αναδιανομή των εισοδημάτων και δικαιωμάτων υπέρ των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, την βελτίωση της κοινωνικής προστασίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

To Γραφείο Τύπου