Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/05/2008

Βασικά σημεία της ομιλίας του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα στην Πανελλαδική Σύσκεψη του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας του ΣΥΝ με αντικείμενο την πολιτική του Κόμματος για τα θέματα Υγείας

Σε μία χώρα που ζηλότυπα προσπαθεί να είναι τελευταία ή στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη των 25, όσον αφορά το ποσοστό που δαπανά για την υγεία στο σύνολο του προϋπολογισμού, η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, ισότιμα και χωρίς διακρίσεις, γίνεται από βασική υποχρέωση της πολιτείας, μία αγγαρεία για την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία. Ουδέποτε, με σχεδιασμό και γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, υλοποιήθηκε στη χώρα μας ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.

Ακόμα και το Ε.Σ.Υ., ένας θεσμός με σημαντική προσφορά, ουδέποτε ολοκληρώθηκε, περιέπεσε σε αδυναμίες και απαξιώθηκε προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι στον τομέα της Υγείας έχουμε μια κοσμογονία. Ποια είναι η κοσμογονία; Οι μακροχρόνιες αναμονές για εξετάσεις ή για εισαγωγή; Ο συνωστισμός, η μάχη για ένα κρεβάτι; Οι λίστες και οι αναμονές για τα χειρουργεία; Η τριτοκοσμική κατάσταση στους χώρους των εξωτερικών ιατρείων τις ημέρες των εφημεριών;

Μόνο η αυτοθυσία των εργαζομένων διατηρεί ακόμα σε λειτουργία τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτών που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με προγράμματα stage, ανασφάλιστοι και μετά τη λήξη του 8μήνου απολύονται. Αυτών που έχουν να πάρουν ρεπό ενάμισι χρόνο. Αυτή είναι η κοσμογονία που επικαλείται ο Πρωθυπουργός.

Αλλά υπάρχει όντως μια κοσμογονία στο χώρο της Υγείας. Η κοσμογονία στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας. Η προκλητική αύξηση της κερδοφορίας όσων επενδύουν σε ιδιωτικές νοσοκομειακές μονάδες. Και είναι λογικό, αφού γιʼ αυτούς δουλεύει η κυβέρνηση και κάνει ό,τι μπορεί για να εξυπηρετήσει τα δικά τους συμφέροντα. Απαξιώνει το ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία για να κερδίζουν οι ιδιώτες.

Οι κρατικές δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Οι δαπάνες για την υγεία αντιπροσωπεύουν ποσοστό 4,6% επί του Α.Ε.Π.  σε σύγκριση με τον υψηλότερο μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή ζώνη που φτάνει το 6,5% του Α.Ε.Π.

Σήμερα διευρύνονται οι ταξικές ανισότητες στο χώρο της υγείας με αποτέλεσμα τη μείωση και υποβάθμιση του δημόσιου τομέα. Έχουμε:

Α. Ανεπαρκή χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα υγείας και πρόνοιας

Β. Ποικίλες μορφές εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών

Γ. Ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι κυβερνητικές επιλογές στην υγεία, στο φάρμακο, στη βιοϊατρική τεχνολογία, στις προμήθειες, στην ψυχική υγεία, τα προνοιακά ιδρύματα, αποδεικνύουν την απροκάλυπτη ενίσχυση της κερδοσκοπικής δραστηριότητας εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Ο χώρος της υγείας ήταν ο χώρος που δοκιμάστηκαν και εδραιώθηκαν οι «νέες» μορφές απασχόλησης, που άλλαξαν το εργασιακό τοπίο, εντατικοποίησαν την εργασία και παραβίασαν όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Ειδικά στο χώρο των υγειονομικών, τα μεγάλα κενά στη στελέχωση, τα ωράρια, οι εξευτελιστικοί μισθοί, οδήγησαν το χώρο σε ένα εργασιακό μεσαίωνα.

Και η πολιτική αυτή συνεχίζεται. Είτε φανερά, με την παράδοση τμημάτων του δημοσίου τομέα στον ιδιωτικό με όχημα τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, είτε υπογείως μέσω της λειτουργίας των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Καθημερινά όλο και περισσότεροι πολίτες τεχνηέντως αναγκάζονται, με τις ψεύτικες μεγάλες λίστες αναμονής των πρωινών ιατρείων, να αγοράζουν πανάκριβα από την τσέπη τους υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ., που δικαιούνται δωρεάν και χωρίς περιορισμούς.

Απέναντι σʼ αυτή τη νεοφιλελεύθερη επίθεση, καθήκον του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι να υπερασπίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Να πιέσουμε ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές για πλήρη εφαρμογή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό και άλλο προσωπικό, να ελεγχθεί η ασύδοτη εμπορευματοποίηση της υγείας και η οικονομική εκμετάλλευση των ασθενών, να παταχθεί η παραοικονομία και να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία σε επίπεδα τουλάχιστον αντίστοιχα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

To Γραφείο Τύπου