Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/05/2008

Δήλωση Π. Λαφαζάνη σχετικά με το «πάγωμα» των τιμών στα ελαιόλαδα, βρώσιμα πυρηνέλαια και σπορέλαια

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βʼ Πειραιά, σχολιάζοντας το «πάγωμα» των τιμών στα ελαιόλαδα, βρώσιμα πυρηνέλαια και σπορέλαια, δήλωσε τα εξής:

Η ακρίβεια, η οποία μέρα με τη μέρα καλπάζει ανεξέλεγκτη στις αγορές, έχει εξελιχθεί, πλέον, στο υπʼ αριθμόν ένα εκρηκτικό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, που θέτει σε κρίση τα λαϊκά εισοδήματα και έχει καταστεί εφιάλτης για τα νοικοκυριά.

Ο ΣΥΝ, με απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής, έχει προτείνει μια σειρά από έκτακτα μέτρα για τη χαλιναγώγηση της ακρίβειας και την προστασία , όσο είναι δυνατόν, των λαϊκών εισοδημάτων.

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είχαμε προτείνει και την ανάγκη να τεθεί οροφή στις τιμές σε εκείνα τα είδη και τις υπηρεσίες που εμφανίζονται ακραίες καταστάσεις ανατιμήσεων και αισχροκέρδειας, δεχόμενοι γιʼ αυτή τη θέση μας τόσο από την κυβέρνηση όσο και από επιχειρηματικούς κύκλους σκληρές επιθέσεις για «οπισθοδρομικές αντιλήψεις, που γυρίζουν τη χώρα δεκαετίες πίσω», κ.λ.π.

Τώρα, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε από τα πράγματα να εκδώσει αγορανομική διάταξη με την οποία επιχειρεί να «παγώσει» τις τιμές λιανικής πώλησης για τα ελαιόλαδα και τα βρώσιμα πυρηνέλαια και σπορέλαια στα επίπεδα της 20/5/2008.

Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος τρόπος, με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει το «πάγωμα» των τιμών, χωρίς να θέσει ταυτόχρονα και ανώτατη τιμή λιανικής πώλησης και έλεγχο στο χονδρεμπόριο, μπορεί να αποδειχθεί ατελέσφορος, αφού, πέραν των άλλων, είναι δύσκολο στις αρμόδιες υπηρεσίες και σχεδόν αδύνατο στους καταναλωτές να γνωρίζουν τις τιμές σε κάθε σημείο λιανικής πώλησης στις 20-5-2008, ώστε να καταστεί αποτελεσματικός ο έλεγχος της αγορανομικής διάταξης.

Η χαλιναγώγηση της ακρίβειας είναι δυνατή, αρκεί να υπάρξει ισχυρή κυβερνητική πολιτική βούληση για σύγκρουση με τα μεγάλα εγχώρια και πολυεθνικά συμφέροντα που ολιγοπωλούν τις αγορές και κερδοσκοπούν ασύστολα, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα συνολικό και συνεκτικό πρόγραμμα μέτρων προστασίας των καταναλωτών. Αυτήν, όμως, την ισχυρή πολιτική βούληση δεν τη διαθέτει η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία θέλει «και τον σκύλο χορτάτο και την πίττα ακέραιη».

To Γραφείο Τύπου