Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/05/2008

Καρκινοβατεί το «ΜΕΤΑΞΑ», εξ' αιτίας της έλλειψης προσωπικού

Ερώτηση Θ.Δρίτσα και Π.Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Υγείας

Το νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ» παρέχει πολύτιμες υγειονομικές υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς όλης της χώρας. Η μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, που φθάνει πλέον και στο 50% των προβλεπόμενων θέσεων, έχει σαν αποτέλεσμα την έκπτωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και την αδυναμία του ιδρύματος να παρέχει ασφαλή νοσηλεία στους ασθενείς του.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 441 θέσεις νοσηλευτών που προβλέπονται οι 142 μένουν κενές, ενώ 40 ακόμη νοσηλευτές απουσιάζουν με μακροχρόνιες άδειες. Έτσι, 260 νοσηλευτές καλούνται να εξυπηρετήσουν τα 450 κρεβάτια του νοσοκομείου, στα οποία η πληρότητα δεν πέφτει ποτέ κάτω από το 100%, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου -και με δεδομένη τη βαρύτητα των περιστατικών που εξυπηρετεί- θα έπρεπε να είναι περισσότεροι από 700.

Όπως ανέφεραν σε συνέντευξή τους οι γιατροί του Νοσοκομείου, «η κλινική ημέρας όπου εξυπηρετούνται οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία είναι αδύνατο να λειτουργήσει σε δύο βάρδιες, αφού δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα 4-5 άτομα προσωπικού που απαιτούνται. Έτσι, οι ασθενείς στριμώχνονται σε πολύ άσχημες συνθήκες ή περιμένουν από 20 μέρες μέχρι ένα μήνα για να αρχίσουν τη θεραπεία τους».

Οι αναβολές χειρουργείων, λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, είναι σύνηθες φαινόμενο. Το Νοσοκομείο διαθέτει έξι χειρουργικές αίθουσες, αλλά συνήθως λειτουργούν μόνο τέσσερις. Μεγάλος αριθμός καρκινοπαθών αναγκάζεται να περιμένει έως και 2 μήνες μέχρι να χειρουργηθεί, ενώ πολλές φορές καταφεύγει σε ιδιωτικά νοσοκομεία γιατί στην περίπτωσή τους η αναμονή μπορεί να αποβεί «μοιραία» για την ζωή τους. Πέντε πλήρως εξοπλισμένα κρεβάτια αυξημένης φροντίδας μένουν αναξιοποίητα στο νοσοκομείο.

Ελλείψεις καταγράφονται και σε άλλους κλάδους του προσωπικού, όπως τεχνολόγοι, παρασκευαστές και γιατροί. Συνολικά κενές μένουν 436 θέσεις, δηλαδή το 40,5% του προβλεπόμενου προσωπικού.

Επειδή η προσφορά εργασίας του εναπομείναντος προσωπικού δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Επειδή η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, γιατί έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται αφάνταστα και να οδηγούνται πολλές φορές στην απόγνωσή τους σε ιδιωτικά νοσοκομεία σε βάρος των οικογενειακών εισοδημάτων τους και πιθανόν σε βάρος της ενδεικνυόμενης αγωγής

Επειδή οι καρκινοπαθείς συμπολίτες μας και οι οικογένειές τους δίκαια διαμαρτύρονται, αφού αισθάνονται πολίτες με μειωμένα δικαιώματα.

Επειδή πλήττεται το κύρος και η αξιοπιστία του νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο νοσοκομείο «ΜΕΤΑΞΑ», ώστε να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους καρκινοπαθείς, σύμφωνα με το οργανόγραμμα;

2. Θα προχωρήσει στη σύσταση νέου οργανογράμματος, ώστε να καλύψει την αυξημένη κατά 20% προσέλευση ασθενών τον χρόνο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δρίτσας Θοδωρής

Λαφαζάνης Παναγιώτης