Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/05/2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ κ. Ν. ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ κ. Γ. ΚΑΜΙΝΗ

«ΑΝΑΓΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΡΧΩΝ»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο και τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Γιάννη Καμίνη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος του τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος, Κ. Μαρματάκης καθώς και μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ Πέτρος Καλκανδής και Μαρία Βλαδιμήροβιτς.

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης στη χώρα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή. Στόχος αυτής της επίσκεψης, όπως τόνισε ο κ. Διαμαντούρος, είναι η ενημέρωση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας σχετικά με τα δικαιώματα των ελλήνων πολιτών που απορρέουν από την ευρωπαϊκή τους ιθαγένεια, τη δεύτερη δηλαδή ιθαγένεια των πολιτών της Ε.Ε. Προς αυτή την κατεύθυνση, γίνεται επίσης ενημέρωση και συζήτηση  σε επίπεδο δικαστικών αρχών και δημόσιας διοίκησης των χωρών μελών,  προκειμένου να καταστεί σαφές ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εσωτερικής-εθνικής έννομης τάξης.

Κατά τη συζήτηση διευκρινίστηκαν οι αρμοδιότητες και οι τομείς δράσεις του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, σε σχέση με αυτές του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες σχετικά με το κλίμα απαξίωσης των ανεξάρτητων αρχών στη χώρα μας, τη στιγμή μάλιστα που ο Συνήγορος του Πολίτη διεκπεραιώνει 9.500-11.000 καταγγελίες πολιτών ετησίως.  

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, υπογράμμισε την αντίθεση του κόμματος στην επίθεση που δέχονται οι Ανεξάρτητες Αρχές, ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη, τη στήριξή του στο έργο των Ανεξάρτητων Αρχών καθώς και την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη σε θέματα που αφορούν παραβιάσεις κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων στη χώρα μας, τη στιγμή μάλιστα που είναι κοινή η διαπίστωση ότι η χώρα μας βρίσκεται αρκετά πίσω, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σε ζητήματα που αφορούν τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

To Γραφείο Τύπου