Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/05/2008

Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου στον "ALPHA 9.89" (Μπ. Παπαπαναγιώτου)

Για πρόσφατες δημοσκοπήσεις

-    Και στις δύο δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει. Πού το αποδίδετε αυτό; ...

Έτσι που το ακούω, σκέφτομαι ότι είμαστε κάτω από το 5%. Διότι και σ΄ αυτές τις δημοσκοπήσεις η μόνη πολιτική δύναμη η οποία έχει, όχι μόνο υψηλότερα ποσοστά από το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά υπερδιπλάσια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και με μια σταθερότητα σ΄ αυτά τα διψήφια ποσοστά έχει καταφέρει ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Ακυρώνει τον εκλογικό νόμο που δίνει αυτοδυναμία κι έτσι ανοίγει εξελίξεις για την πολιτική ζωή ώστε να φύγει από το τέλμα.

Από κει και πέρα, είναι σωστό ότι σε σχέση με προηγούμενες έρευνες υπάρχει μια σχετική πτώση. Φυσικά εμείς πρέπει να δούμε τις αδυναμίες μας, τις δυσκολίες, το πώς αντιμετωπίζουμε μια πολλαπλή επίθεση απ΄ όλο το πολιτικό φάσμα και από ένα μεγάλο μέρος του συστήματος, πώς ανοιγόμαστε στην κοινωνία, ώστε αυτή η κατάκτηση που υπάρχει μέχρι τώρα, αυτή η καλή βάση που έχουμε να διευρυνθεί ξανά πολύ.

-    Εδώ γίνονται οι εξής δύο παρατηρήσεις. Ότι, προϊόντος του χρόνου .... μήπως λείπουν δύο πράγματα από τον ΣΥΡΙΖΑ; Συγκεκριμένες προτάσεις επεξεργασμένες για απλά και καθημερινά προβλήματα και, δεύτερον, η κεντρική πρόταση εξουσίας...

Ότι ασφαλώς σ΄ όλα αυτά τα ζητήματα εμείς πρέπει να κάνουμε ποιοτικά βήματα μπροστά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Θα έλεγα όμως ότι, σε σχέση με άλλες πολιτικές δυνάμεις -ακόμα και με την ίδια την κυβέρνηση- οι θέσεις και οι επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο προωθημένες.

Για παράδειγμα, επειδή τώρα ζούμε την κατάσταση με τα πανεπιστήμια, οι μόνοι οι οποίοι έχουν καταθέσει ένα αντι-νομοσχέδιο είμαστε εμείς... Το καλοκαίρι οι μόνοι που έχουμε άποψη σε σχέση με τις παραλίες, όχι μόνο άποψη, αλλά συμβάλουμε στη δημιουργία κινημάτων -δείτε τι έγινε χθες στο Ελληνικό- θα έλεγα ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό είμαστε εμείς.

'Αρα δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Είναι ότι εμείς πρέπει να ανοιχτούμε πολύ περισσότερο στην κοινωνία, να αφήσουμε τα διάφορα γραφεία τα οποία υπάρχουν κι έτσι να φέρουμε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που η κοινωνία το περιμένει.

Για θέματα Παιδείας

-    Είπατε για τα πανεπιστήμια, αλλά εκεί στείλατε εξ αρχής ένα αντιφατικό και συγκεχυμένο και θολό πολιτικό μήνυμα. Καλλιεργήθηκε η εντύπωση, το οποίο το ανασκευάσατε μετά από μερικές ημέρες με απόφαση με της Πολιτικής Γραμματείας, ότι μπορεί και να ήσασταν και εναντίον της καθολικής ψηφοφορίας για την εκλογή των πρυτανικών αρχών...

Όποιος έχει αυτή την εντύπωση κάνει λάθος. Και καλλιεργείται αυτή η εντύπωση. Εάν δείτε το αντι-νομοσχέδιο, στο άρθρο 8 που προτείναμε πριν από ένα, ενάμισι χρόνο, στην τροπολογία 8 λέμε υπέρ της συμμετοχής όλων των φοιτητών στις διαδικασίες αυτές. Μέσα σ΄ένα άλλο πλαίσιο φυσικά, που  ήταν πλαίσιο διαφάνειας, πλαίσιο προγράμματος, πλαίσιο απολογισμού. Εμείς θέλαμε μια συμμετοχή των φοιτητών όχι πίσω από διάφορες ομάδες προσώπων και βαρονίες μέσα στο πανεπιστήμιο, αλλά μέσα στη διαδικασία προγραμματικής εξέλιξης του Πανεπιστημίου. Επομένως η θέση μας είναι σταθερή.

Τώρα, άλλο είναι με την ψηφοφορία που είναι μέσα στο πλαίσιο του νόμου Γιαννάκου, όπου είδαμε διάφορα πράγματα, κλοπή καλπών κ.λπ...

-    Αυτά τα καταδικάζετε απερίφραστα; ...

Καταδικάζουμε τον ηθικό αυτουργό/ Και ο ηθικός αυτουργός δεν είναι μόνο ο νομοθέτης, είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι ο κ. Καραμανλής και ο κ. Στυλιανίδης, οι οποίοι, με εμπρηστικές δηλώσεις, προσπάθησαν να ρίξουν σε μια τεράστια κρίση το Πανεπιστήμιο. Και προσπάθησαν να περάσουν μια λογική αναμέτρησης και ακροτήτων. Γιατί; Για να συγκαλύψουν το μεγάλο γεγονός που γίνεται αύριο.

-    Ωραία με τον ηθικό αυτουργό.. Με τον αυτουργό;.. Αυτόν που παίρνει την κάλπη ...

Η δικιά μας θέση δεν είναι ούτε να παίρνουμε κάλπες, ούτε τίποτα.. Είναι να αντιδράσουμε σ΄ αυτά τα μέτρα. Από κει και πέρα ούτε για τους κουκουλοφόρους κάναμε πέρυσι δηλώσεις εισαγγελικές, ούτε σήμερα. Για όλα αυτά τα φαινόμενα πιστεύω ότι την ευθύνη την έχει η Ν.Δ.

Μου έκανε εντύπωση η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Είναι πρωτοφανές ένας Πρωθυπουργός που πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα, επειδή βλέπει μια μεγάλη ήττα, δηλαδή να καταρρέει και το άρθρο 16 και η ουσία της συνταγματικής αναθεώρησης, να έρχεται να λέει ότι, εγώ ξέρετε θα κάνω τα ίδια πράγματα, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και βρίσκοντας εμμέσους τρόπους γι αυτό.

Αρχίζω και σκέφτομαι ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σ΄ ένα είδος στερητικού συνδρόμου. Δηλαδή είχε πιστέψει ότι, όπως τα κατάφερε με μια σειρά δημόσιες επιχειρήσεις, θα καταφέρει το ίδιο με τα δημόσια Πανεπιστήμια, να τα περάσει στους ιδιώτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τώρα κάνει όλο αυτό το θόρυβο κι όλη αυτή τη φασαρία και λέει όλες αυτές τις ανοησίες και λέει όλες αυτές τις προκλήσεις προς τον φοιτητικό κόσμο, ο οποίος οφείλει να αντιδράσει και να δώσει ένα καλό μάθημα στη Ν.Δ.

-    Για το θέμα με τις σπασμένες, κλεμμένες κάλπες, λένε κάποιοι ακροατές.. ο τρόπος που καταδικάζετε είναι σαν να αθωώνετε τους συγκεκριμένους που πάνε και κλέβουν ή σπάνε κάλπες. Διότι ναι μεν υπάρχει πολιτική ευθύνη...

Υπάρχει το μείζον πρόβλημα στην Παιδεία σήμερα. Κάποιοι θέλουν να αναδείξουν κάποια γεγονότα που έγιναν σε κάποια πανεπιστήμια τέτοιου είδους, σκίσανε αφίσες, κάλπες κ.λπ. Το μείζον πρόβλημα στην Παιδεία σήμερα είναι ότι έχεις μια κυβέρνηση της οποίας η λεγόμενη μεταρρύθμιση κατέρρευσε και η οποία κάνει μια προσπάθεια πραξικοπηματικής πολιτικής στο χώρο της Παιδείας. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα. Και έχεις έναν Πρωθυπουργό ο οποίος εμφανίζεται ότι δεν θα εφαρμόσει το Σύνταγμα. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα και όχι ένα γεγονός που έγινε σε μία ή σε δύο σχολές. Και σας είπα, η δικιά μας πρακτική είναι εντελώς έξω απ΄ αυτές τις λογικές. Τελεία και παύλα.

Για πολιτικές εξελίξεις - σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

-    Θα είδατε σήμερα και χθες συνεντεύξεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του κ. Πάγκαλου, του κ. Στυλιανίδη, οι οποίοι θέτουν ευθέως ότι είναι η τελευταία ευκαιρία, ή τα βρίσκετε και κατεβαίνετε μαζί στις εκλογές ή τέλος πάνων από εκεί και πέρα οι δρόμοι χωρίζουν οριστικά. Πιστεύετε ότι είναι ρεαλιστική προσέγγιση αυτή ή λειτουργεί λίγο πιεστικά;.. Και ο κ. Κωνσταντόπουλος λέει αντιστοίχως κάτι σε μια άλλη συνέντευξη ....

Σ΄ ένα βαθμό ορισμένες τοποθετήσεις που έγιναν από το ΠΑΣΟΚ προσβάλουν την ίδια την ιστορία του και τους οπαδούς του. Όταν βλέπει κανείς ένα από τα πιο κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λέει, ή θα πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να πάρουμε την κυβερνητική εξουσία, ή αλλιώς θα πάμε με τη Ν.Δ. για να την μοιραστούμε, εμφανίζεται ένα κόμμα το οποίο δεν στηρίζεται πάνω σε κάποιες πολιτικές αλλαγών και προόδου για τον τόπο, αλλά το μόνο που ενδιαφέρεται είναι πώς θα συμμετάσχει στην εξουσία.

Είναι μια εικόνα για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αυτή που βγαίνει, η οποία είναι χειρότερη από την πραγματική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο.

Το δεύτερο. Λένε για κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Για μας το σημαντικό δεν είναι η «κάθοδος». Το σημαντικό είναι η «άνοδος». Διότι, εάν υπήρχε μια κοινή παρουσία στις εκλογές, θα υπήρχε μια απότομη κάθοδος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί πού οφείλεται αυτό το ρεύμα; Αν κάποιοι ήθελαν απλώς να φύγει η Ν.Δ., θα πήγαιναν στο ΠΑΣΟΚ. Έρχονται σ΄ εμάς, και ειδικά από το χώρο της Νεολαίας, διότι υπάρχει κάποια ελπίδα να φύγουμε από το σημερινό σύστημα της αλληλοδιαδοχής των κομμάτων, να ανοίξουν άλλες προοπτικές, να εφαρμοστούν άλλες πολιτικές για την ακρίβεια, για την κατανάλωση, για τη νεολαία...

-    Επειδή ξέρω ότι τις μελετάτε τις δημοσκοπήσεις... θα ξέρετε κι εσείς ότι σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτοί οι οποίοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και έρχονται προς εσάς ζητούν ταυτοχρόνως να τα βρείτε και με το ΠΑΣΟΚ σ΄ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης...΄

Έχετε απόλυτο δίκιο. Και αυτή η διάθεσή τους έρχεται και ακουμπάει και σε μια δική μας πρόθεση και σε μια δικιά μας διάθεση. Μέσα από τον κόσμο ή ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που ακολουθούσε παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ και μέσα από τις δυνάμεις αυτές οι οποίες έχουν μια ιδιαίτερη προώθηση τώρα που είναι γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε ένα άλλο μέτωπο της κοινωνίας, μια δυναμική από τα κάτω η οποία θα αλλάξει τα πράγματα.

Θέλουμε εμείς αυτή τη συνάντηση. Θέλουμε να συναντηθούμε με ευρύτατες δυνάμεις κοινωνικές του προοδευτικού λεγόμενου κοινωνικού χώρου. Αυτό δεν θα γίνει όμως με κόλπα στις κορυφές, τα οποία έχουν αποδοκιμάσει. Θα γίνει πάνω σε πολιτικές τις οποίες υποστηρίζουμε. Και νομίζω ότι έτσι εξηγείται κι αυτό το ρεύμα και οι προσελεύσεις που έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξαναλέω, ότι, αν μπαίναμε σε παιχνίδια καρέκλας και μαθηματικών από τα πάνω, πιστεύω ότι σωστά ο κόσμος, και ειδικά οι νέοι άνθρωποι, θα έχαναν την εμπιστοσύνη τους στον ΣΥΡΙΖΑ.

To Γραφείο Τύπου