Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/02/2006

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης ΣΥΡΙΖΑ για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Να πάρει θέση η Κυβέρνηση πάνω στο θέμα της συνέχισης της λειτουργίας του Εργοστασίου Φωσφορικών Λιπάσμάτων στη Θεσσαλονίκη και να μην κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις των Τραπεζών ζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, αναπτύσσοντας επίκαιρη ερώτησή του.

Στην τοποθέτησή του ο Αλ. Αλαβάνος αφού τόνισε ότι

Η ΒΦΛ είναι μία επιχείρηση η οποία ανήκει στην ιδιοκτησία ορισμένων από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στη χώρα μας- Εθνική, Εμπορική, ALPHA BANK-. Οι τράπεζες έχουν υπερκέρδη. Τα στοιχεία που δόθηκαν δείξανε κολοσσιαία κέρδη, την στιγμή που δυναστεύουν κιόλας τον ελληνικό λαό. Δηλαδή έχουμε επιτόκια καταθέσεων 1% και επιτόκια για τις κάρτες 20%. Δεν έχουν επομένως οι ιδιοκτήτες κάποια προβληματική επιχείρηση που αγκομαχάει να μην κλείσει.

Από τις τράπεζες αυτές στις δύο τους διοικητές τους διορίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Είναι τράπεζες που είναι κάτω ουσιαστικά από το δημόσιο έλεγχο. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να διαθέτει ουσιαστικά τον έλεγχο αυτών των τραπεζών και να μην έχει θέση αν το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης μπορεί να σταθεί ή όχι.

Το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης μέσα στο όλο σύμπλεγμα της βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, είναι κερδοφόρο.

Η ίδια η κυβέρνηση, υπονομεύει τη βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, διότι ουσιαστικά, με την πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει συμβάλει να μετατραπεί η AGRO, δηλαδή η προμηθευτική εταιρεία Λιπασμάτων της ΠΑΣΕΓΕΣ σε εισαγωγέα. Και μάλιστα σε εισαγωγέα ο οποίος λειτουργεί με ανισότιμους όρους απέναντι στον ανταγωνιστή που είναι η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, σε σχέση με τις προδιαγραφές, τα ποιοτικά κριτήρια κι όλα αυτά τα ζητήματα.

Εάν βρίσκεται εκεί που βρίσκεται κι αν έχει προβλήματα η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, είναι θέμα της διοίκησής της και της διαχείρισής της. Δεν μπορεί, όταν έχει στη διάθεσή της μια πάρα πολύ μεγάλη αγορά, όταν έχει δυνατότητα εναλλακτικών προϊόντων, όταν έχει τη δυνατότητα να παράγει κι άλλα χημικά προϊόντα, να παραμένει στάσιμη. Αντί να διωχθούν οι εργάτες και αντί να πεταχθούν 600 άνθρωποι στο δρόμο, έπρεπε να πεταχθούν τα διευθυντικά στελέχη, εδώ και τώρα. Και να πει η κυβέρνηση ότι αυτή η βιομηχανία έχει ανίκανα στελέχη και δεν μπορεί να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Κατέληξε λέγοντας: «Σας ζητάω την θέση της κυβέρνησης. Έχουμε κυβέρνηση που κυβερνάει, που έχει θέσεις; Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι σε κάθε τι που παρουσιάζεται δεν κυβερνάτε αυτό τον τόπο. Από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι το κάθε τι. Σας ρωτάω: Ποια είναι η θέση σας κ. Υπουργέ; Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης της Ν.Δ.; Να σταθεί και να στηριχθεί και να αναπτυχθεί και να εξυγιανθεί και να διαφοροποιηθεί και να εκσυγχρονισθεί η βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη ή να κλείσει»;

To Γραφείο Τύπου