Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/05/2008

Ένας κρατούμενος νεκρός κάθε εβδομάδα το 2007 με βάση στοιχεία του υπουργείου Δικαοσύνης

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσιοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, κατά το έτος 2007, ένας κρατούμενος την εβδομάδα έχανε τη ζωή του στα κελιά των ελληνικών φυλακών. Συγκεκριμένα, το 2007 καταγράφηκαν 52 θάνατοι σε σύνολο 11.120 κρατουμένων. Από το 1998 έχουν βεβαιωθεί 377 θάνατοι μέσα στις φυλακές από χρήση ναρκωτικών ουσιών ή στερητικά σύνδρομα, από παθολογικά αίτια ή άλλες αιτίες, καθώς και 28 αυτοκτονίες.

Ο πρόσφατος θάνατος 28χρονου ιρακινού στα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, στα οποία είχε μεταφερθεί από τη Δικαστική Φυλακή Κομοτηνής, προκειμένου να μεταχθεί στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, ανέδειξε τις εκρηκτικές διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο των θανάτων κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές και αποτέλεσε την αφορμή για την αυτοψία κλιμακίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών και τη δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων.

Το κλιμάκιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατήγγειλε επίσης ότι το Ειδικό Κέντρο Υγείας που προοριζόταν για την εξασφάλιση πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων στις φυλακές της Β. Ελλάδας δεν έχει παραχωρηθεί για τη συγκεκριμένη χρήση, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιείται ως νεκροτομείο.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης