Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/05/2008

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

1.ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

2. XΡHΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ

3. KΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ

Στη χώρα μας έχουμε σχετικά χαμηλή κατάταξη στη διακίνηση ναρκωτικών. Έχουμε όμως, συνεχώς αυξητικές τάσεις στους δηλωμένους θανάτους.

Κεντρική επιλογή της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι η χρηματοδότηση των πολιτικών δημόσιας υγείας και των δημόσιων δράσεων για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Πρόκειται, δηλαδή, για την υπεράσπιση και τα διεύρυνση του κράτους πρόνοιας.

Σήμερα η κυβέρνηση κινείται στις γνωστές νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις. Από τη μια υποβαθμίζει το κοινωνικό κράτος και από την άλλη ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης (ιδιωτικά κέντρα αποτοξίνωσης)

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Υπ. Υγείας κινούνται στη συντηρητική πεπατημένη της καταστολής. Οδηγούν στη σταδιακή αποδιάρθρωση του ΟΚΑΝΑ και τη μεταφορά του προβλήματος των ναρκωτικών στις δομές των δημόσιων νοσοκομείων χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και οικονομικές προϋποθέσεις.

Ενώ είχαν φανεί κάποιες σκέψεις στις αρμόδιες αρχές για τη συνταγογράφηση των υποκατάστατων αυτή η προοπτική σήμερα υποχωρεί μαζί με μια γενικότερη υποτίμηση της θεραπείας υποκατάστασης. Την ίδια ώρα δεν προσθέτει νέες δυνατότητες και μεγαλύτερη στήριξη ούτε στα στεγνά προγράμματα.

Συνολικά το νέο εθνικό σχέδιο δράσης δεν έχει μέτρα και πολιτικές ούτε για την κοινωνική επανένταξη ούτε για ειδικές δύσκολες «περιπτώσεις» όπως φυλακές και στρατός.

Στην πολιτική μας πρέπει να αντιπαρατεθούμε με τις παρωχημένες και αντιεπιστημονικές θέσεις του ΚΚΕ που τοποθετείται ανοιχτά πλέον ενάντια στη χορήγηση υποκατάτατων. Οι θέσεις του αυτές πέρα από έλλειψη ρεαλισμού ανάγονται σε  μια θρησκευτικού τύπου «ηθικιστική» αντιμετώπιση τω χρηστών που παρομοιάζει με ευχολόγια της εκκλησίας. Το ΚΚΕ αδιαφορεί για τα μέτρα μείωσης της βλάβης, για τα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε χρήστη και τις ατομικές δυνατότητες θεραπείας.

Επιτροπή του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών