Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/02/2006

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του Ν.Κωνσταντόπουλου σχετικά με την ακολουθούμενη πολιτική για τα εισοδήματα των εργαζομένων και τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων οργανισμών

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία απάντησε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, σχετικά με την ακολουθούμενη πολιτική για τα εισοδήματα των εργαζομένων και τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων οργανισμών κ.λπ., ο Νίκος Α. Κωνσταντόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Είναι χαρακτηριστικό δείγμα πολιτικής ασυνέπειας, άλλοτε να καταφεύγετε στους κομπασμούς, ότι όλα τα μπορείτε και εσείς είστε σε θέση να ανακουφίσετε, να προστατεύσετε και να στηρίξετε την κοινωνία, και άλλοτε, όταν έχετε την ευθύνη της λογοδοσίας, να καταφεύγετε στους κλαυθμυρισμούς. Και με τη δική σας κυβέρνηση η φτώχεια μεγαλώνει. Και με τη δική σας κυβέρνηση η λιτότητα εξακολουθεί. Και με τη δική σας κυβέρνηση γίνεται άδικη κατανομή των βαρών και των ωφελημάτων. Και με τη δική σας κυβέρνηση οι πολλοί αισθάνονται κάθε μέρα ολοένα και πιο δύσκολα και οι λίγοι προβάλλουν έναν αγροίκο και προκλητικό νεοπλουτισμό. Και με τη δική σας κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζονται τα διαρθρωτικά προβλήματα της ανάπτυξης, της οικονομίας με προτεραιότητες κοινωνικής προστασίας. Και η δική σας κυβέρνηση αρνείται να δώσει το εγγυημένο κατώτερο εθνικό εισόδημα. Και η δική σας κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση. Δίνετε ψίχουλα και σεις στην κοινωνία και φιλέτα στην κερδοσκοπία και επικαλείσθε και σεις ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά δεν απαντάτε που πάει αυτή η ανάπτυξη. Γιατί δεν φαίνεται στην κοινωνία; Γιατί δεν έχει αντίκρισμα στην καθημερινότητα; Σε τίνος τις τσέπες πηγαίνει;

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορείτε να αρνηθείτε. Δύο πενταετή εξοπλιστικά προγράμματα θα κοστίσουν από 23 δις ευρώ μέχρι 33 δις ευρώ δηλαδή περισσότερα απ’ όσα θα πάρουμε από το τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Με αυτές τις δαπάνες και τις σπατάλες θα ωφεληθούν οι κύκλοι των μεσαζόντων και οι όμιλοι όπως αυτοί του κ. Λιακουνάκου στον αντίστοιχο τομέα δραστηριοτήτων και δεν θα εξασφαλιστούν χρήματα για την κοινωνική πολιτική, για την παιδεία, για την πρόνοια, για την τεχνολογία, για την έρευνα, όπου είμαστε τελευταίοι μεταξύ των είκοσι πέντε χωρών της Ευρώπης.

Πριν από τρία χρόνια πούλησε η κυβέρνηση την Πάρνηθα στον όμιλο Χάγιατ αντί 90 εκατομμυρίων ευρώ, το 49%, και σήμερα με τη δική σας κυβέρνηση, η Χάγιατ πουλάει το ποσοστό της, το 49%, αντί 250 εκατομμυρίων ευρώ, όπως λέγεται. Να πώς γίνεται η κερδοσκοπία σε βάρος των συλλογικών αγαθών και του εθνικού συμφέροντος, 90 εκατομμύρια αγοράζει, 250 εκατομμύρια πουλάει χωρίς στο μεταξύ να έχει εκπληρώσει καμία από τις υποχρεώσεις τις οποίες είχε αναλάβει.

Δεν βλέπετε γύρω σας, δεν ακούτε κάθε μέρα έναν ολόκληρο κόσμο που βρίσκεται χωρίς δουλειά, χωρίς αξιοπρεπή διαβίωση, χωρίς εξασφάλιση, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς προοπτική, χωρίς ευκαιρίες, αλλά με πολλά βάρη και με πολλές αντιξοότητες. Επικαλείστε τους αριθμούς. Είστε και σεις ένας θιασώτης της λεγόμενης κυβερνοοικονομίας, κυνηγάτε τους αριθμούς και νομίζετε ότι κοινωνική πολιτική είναι αριθμητικές εξισώσεις. Δεν είναι ποτέ δυνατόν να χρησιμοποιείτε αυτήν την μέθοδο και να μην εξασφαλίζετε μια διευρυμένη κοινωνική πολιτική σήμερα. Σήμερα στις συνθήκες που μιλάμε είναι χαρακτηριστικό το τι σημαίνει. Μιλάμε για μια δημοκρατία παγιδευμένη και εγκλωβισμένη στα δίκτυα εξάρτησης και κατασκοπίας και για μια κοινωνία κατακερματισμένη από τα φαινόμενα και τους μηχανισμούς της ασύδοτης κερδοσκοπίας και της διαρκούς λιτότητας. Αυτή είναι η πραγματική πλευρά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Θα ήθελα μια ακόμη επισήμανση. Μην επικαλείστε αυτό το επιχείρημα, ότι κοινωνική πολιτική δεν γίνεται με δανεικά. Μιλάτε σοβαρά ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχετε την αίσθηση ότι εκείνος που πραγματικά ωφελείται από την πολιτική σας είναι η ελληνική κοινωνία; Δεν βλέπετε τη δυσφορία ακόμη και δικών σας οπαδών και φίλων; Βράζει ολόκληρη η κοινωνία.»

To Γραφείο Τύπου