Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/05/2008

Όχι στην εισαγωγή των χλωριωμένων αμερικανικών κοτόπουλων που μεθοδεύει η Κομισιόν!

Ομόφωνη απόφαση -διαμαρτυρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Δημ. Παπαδημούλης: "Να αποτραπεί άμεσα αυτό το έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας"

H Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ομόφωνη σημερινή απόφασή της, απαιτεί να διατηρηθεί η απαγόρευση εισαγωγών αμερικανικών κοτόπουλων που έχουν υποστεί χλωρίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση.

H Κομισιόν αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα την άρση της ισχύουσας απαγόρευσης εισαγωγής πουλερικών που έχουν υποστεί επεξεργασία με χλωριωμένο νερό, όπως είχε ζητήσει με παλιότερες δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κ. Φερχόυγκεν, στα πλαίσια του Διατλαντικού Οικονομικού Συμβουλίου.

΄Oλα τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Aσφάλειας τροφίμων, που πήραν το λόγο εκ μέρους όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την παράκαμψη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, θεωρώντας την άρση της απαγόρευσης περιττή και επικίνδυνη, διότι παραβιάζει την "αρχή της προφύλαξης" και αντιτίθεται στο ευρωπαϊκό μοντέλο παραγωγής, που στηρίζεται σε συνεχείς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας, και όχι μόνο στο τέλος της.

Σημειώνεται ότι και στο Συμβούλιο η πλειοψηφία των κρατών μελών εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά, ενώ, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση Καταναλωτών όσο και οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Αγροτικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων έχουν γνωστοποιήσει την έντονη ανησυχία τους.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εκ μέρους της Ευρωομάδας της Aριστεράς ο ευρωβουλευτής του ΣΥN Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Πρέπει να ανατραπεί εδώ και τώρα η διαφαινόμενη απόφαση της Κομισιόν και να αποτραπεί αυτό το έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας και της προστασίας των καταναλωτών. Δεν μπορούμε να αγνοούμε την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάνοντας παραχωρήσεις στους αμερικανούς και προκρίνοντας τα εμπορικά συμφέροντα εις βάρος της δημόσιας υγείας. Aναμένουμε τις αντιδράσεις της αρμόδιας Επιτρόπου για την Υγεία κ. Bασιλείου καθώς και τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης."

To Γραφείο Τύπου