Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/02/2006

Συνέντευξη Τύπου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τις υποκλοπές των κινητών

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέκος Αλαβάνος, και οι Γιάννης Μπανιάς, Παν. Λαφαζάνης και Τασία Χριστοδουλοπούλου, μέλη της Γραμματείας, έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση της παρακολούθησης των τηλεφώνων και παρουσίασαν τις απόψεις και τις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καθώς και στοιχεία και έγγραφα για το πελώριο πολιτικό θέμα που έχει ανακύψει.

Ο Αλ. Αλαβάνος, στην τοποθέτησή του, τόνισε:

«Είμαστε εδώ η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ.Μπανιάς, η Τ.Χριστοδουλοπούλου, ο Π.Λαφαζάνης. Το θέμα μας είναι η μεγάλη κρίση η οποία ήρθε στην επιφάνεια με το κύκλωμα υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Επιγραμματικά ορισμένες παρατηρήσεις από τη δική μου πλευρά και στη συνέχεια θα μιλήσουν οι συμπαριστάμενοι.

Το πρώτο είναι ότι έχουμε μια ακραία ενέργεια παραβίασης του Συντάγματος και κατασκοπίας σε βάρος της χώρας μας. Από τη στιγμή που παρακολουθούνται τηλέφωνα του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Εξωτερικών, του Υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, αξιωματούχων κυβερνητικών, πολιτικών της αντιπολίτευσης, έχουμε το αδίκημα της κατασκοπίας. Όταν μάλιστα οι ενδείξεις έρχονται και στηρίζουν το ενδεχόμενο ότι οι ενέργειες αυτές προέρχονται από ξένες δυνάμεις που λειτουργούν ασύδοτα μέσα στη χώρα μας. Δυστυχώς μετά και την υπόθεση των Πακιστανών γίνεται σαφές ότι το παγκόσμιο παρακράτος που έχει οργανωθεί και το οποίο λειτουργεί έξω και από την ασφυκτική νομιμότητα σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων που έχει διαμορφωθεί με πρόσχημα την τρομοκρατία έχει εγκατασταθεί πια και λειτουργεί με πολύπλευρες δραστηριότητες στην Ελλάδα. Υπάρχουν πελώρια ερωτηματικά προς την Κυβέρνηση: αν αυτή είναι η μόνη ενέργεια, αν αυτό είναι το μόνο κύκλωμα, αν αυτοί είναι οι μόνοι που παρακολουθούνται. Η κυβερνητική εκδοχή στηρίζεται σε διαβεβαιώσεις που έδωσε ένα αξιωματούχος μιας εταιρίας κινητής τηλεφωνίας που είναι υπεύθυνη για την ίδια την εκτέλεση του γεγονότος.

Δεύτερο, η κυβέρνηση κράτησε στο σκοτάδι την ελληνική κοινωνία και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Χθες το πρωί, μισή ώρα πριν τη συνέντευξη τύπου, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα του Υπουργού Δικαιοσύνης, ευγενέστατο, για μια ενημέρωση, από τηλεφώνου, για ένα θέμα το οποίο, κατά τα λεγόμενά του, ήταν γνωστό στην κυβέρνηση από το Μάρτιο του 2005, δηλ. εδώ και ένα χρόνο περίπου.

Παράλληλα στη συζήτηση που είχαν πριν ένα μήνα με τον Πρωθυπουργό, τέθηκαν ζητήματα παρακολούθησης τηλεφώνων, με αφορμή την υπόθεση των Πακιστανών. Ουδεμία μνεία έγινε από τον Πρωθυπουργό ενώ συζητούσαμε αυτά ακριβώς τα ζητήματα. Συζητήσαμε εάν λειτουργούν ξένες υπηρεσίες, παρακολουθούν, κάνουν απαγωγές πολιτών, έχουν μπει στις τηλεπικοινωνίες, κάνουν ανακρίσεις, συλλαμβάνουν και απελευθερώνουν κατά το δοκούν. Ουδεμία μνεία έγινε από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, γι’ αυτό το ζήτημα προς τον Πρόεδρο μιας από τις δυνάμεις που συμμετέχουν στη Βουλή. Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί κράτησαν στο σκότος και τον Ελληνικό λαό και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Τρίτο, υπάρχει ένα μεγάλο θέμα σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες και με την ασυδοσία που έχει επιτραπεί σε εταιρίες υπό ξένο έλεγχο στις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι έχουν επιτρέψει στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να συγκαλύπτουν τις κεραίες μέσα από δήθεν ηλιακούς θερμοσίφωνες ή δήθεν καμινάδες τζακιού και παρά τις επανειλημμένες μας παρεμβάσεις και στη Βουλή, των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει γίνει καμία κίνηση να χαλιναγωγήσει την ανεξέλεγκτη δράση των εταιριών αυτών. Βλέπουμε ότι οι εταιρίες αυτές έχουν πολύ μεγαλύτερες πια ευθύνες. Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις στο ερώτημα γιατί οι υπεύθυνοι της εταιρίας VODAFON, συμμετείχαν τυχόν, συγκάλυψαν την ενέργεια αυτή. Αυτό που ήδη είναι σαφές έσβησαν τα ηλεκτρονικά και λογισμικά αποτυπώματα της ενέργειας αυτή, η οποία μπορεί να έχει άλλες διαστάσεις. Εμείς καλούμε την Επιτροπή για το Απόρρητο των Επικοινωνιών να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένα μέτρα απέναντι στην εταιρία ξεκινώντας από την επιβολή προστίμων και να εξεταστεί ακόμη η ευθύνη των κεντρικών στελεχών και να εξεταστεί ακόμη αν η εταιρία αυτή δικαιούται μετά την ενέργειά της αυτή να έχει και να διατηρεί την άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα.

Τέταρτο, με την ευκαιρία αυτή αναδεικνύεται το θέμα του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας. Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει παραχωρήσει όλους τους μηχανισμούς τηλεπικοινωνιών σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Είναι γνωστό ότι από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ η οποία προωθείται και τα σχέδια της Κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι να πωληθεί το 100% του ΟΤΕ. Εμείς νομίζουμε ότι μέσα στις συνθήκες της εμπλοκής μεγάλων ξένων εταιριών στην υπόθεση της παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών, της υποταγής σε ξένα κέντρα, της υποταγής σε σκοπιμότητες εξωτερικής πολιτικής των χωρών από τις οποίες προέρχονται ή άλλων μεγάλων δυνάμεων έχει μεγάλη σημασία η διατήρηση του ΟΤΕ ως ενός δημόσιου οργανισμού. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως κάθε διαδικασία σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα του.

Πέμπτο, υπάρχει δυστυχώς ένα πρόβλημα ότι έχει διαμορφωθεί ένα νομικό πλαίσιο το οποίο επιτρέπει τέτοιες δραστηριότητες. Σας αποκαλύπτουμε σήμερα την Πράξη του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 Μαΐου του 2000 για την «κατάρτιση σύμφωνα με το αρ. 34 της Συνθήκης για την Ε.Ε. της Σύμβασης για τη αμοιβαία δικαστική συνδρομή επί ποινικών υποθέσεων μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.». Δεν είναι η συμφωνία για την αμοιβαία συνδρομή με της ΗΠΑ, είναι η συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. Στη σύμβαση αυτή, την οποία έχει υπογράψει η τότε κυβέρνήση Σημίτη , υπάρχει ο τίτλος 3 ο οποίος αναφέρεται στην «Παρακολούθηση των Τηλεπικοινωνιών.» Στον τίτλο 3 υπάρχει το αρ. 20 το οποίο αναφέρεται στην «παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών χωρίς την τεχνική συνδρομή άλλου κράτους μέλους.» Με βάση αυτό το άρθρο «επιτρέπεται η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών από τις αρμόδιες αρχές ενός κράτους μέλους, και όταν η τηλεπικοινωνιακή διεύθυνση του αναφερόμενου στην εντολή παρακολούθησης ευρίσκεται στο έδαφος άλλου κράτους μέλους, από το οποίο δεν χρειάζεται τεχνική συνδρομή για να διενεργηθεί η παρακολούθηση από το πρώτο κράτος μέλος.»

Με απλά λόγια, με βάση τη συμφωνία αυτή την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τις άλλες 14 χώρες της Ε.Ε., επιτρέπεται σε μία χώρα της Ε.Ε. - θα μπορούσε να πει κανείς το Ηνωμένο Βασίλειο ή κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης - να παρακολουθεί τηλέφωνα της χώρας μας χωρίς να έχει καν την τεχνική συνδρομή από τις αντίστοιχες υπηρεσίες της χώρας μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Εισαγγελέας Ντι Πιέτρο, που ήταν τότε εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε αναφέρει αυτό ακριβώς που συμβαίνει σήμερα εδώ. Ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αντιταχθεί σ’ αυτή τη συμφωνία γιατί θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα σε οργανισμούς έρευνας ενός κράτους μέλους να ασκούν δραστηριότητες παρακολούθησης σε άλλο κράτος μέλος, χωρίς την άδεια του τελευταίου.» Δυστυχώς αυτή η σύμβαση, έχει την υπογραφή της τότε ελληνικής κυβέρνησής. Ορίστε και η υπογραφή: για την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι το 2000 πρέπει να είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ο τότε της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Καλούμε την κυβέρνήση να καταγγείλει τη Σύμβαση αυτή και να αποχωρήσει άμεσα η Ελλάδα από όλες τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που δημιουργεί αυτή η Σύμβαση.

Είναι σαφές πια ότι η υπόθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δεν είναι η μόνη διότι στην υπόθεση των Πακιστανών είχαμε σύλληψη Πακιστανών με βάση τηλέφώνα τα οποία έκαναν μέσα στην Ελλάδα, Και έχουμε μια διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν είναι οι ελληνικές υπηρεσίες οι οποίες έκαναν οτιδήποτε σε σχέση με τους Πακιστανούς. 'Αρα τα ξένα κυκλώματα παρακολούθησης λειτουργούσαν και τον Αύγουστο του 2005. Πολύ πέρα από το Μάρτη του 2005 που η κυβέρνηση διατείνεται ότι εξαρθρώθηκε ο μηχανισμός της VODAFON. Επαναλαμβάνω: τα κυκλώματα παρακολούθησης με βάση την υπόθεση Πακιστανών, ξένων μυστικών υπηρεσιών αφού η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν την έκαναν ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, λειτουργούσαν και τον Αύγουστο του 2005. Δηλαδή 5 μήνες μετά τη λήξη της υπόθεσης VODAFON.

Έκτο σημείο: Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας της Ε.Ε. που αποφασίστηκε πριν από 2 περίπου μήνες, η οποία επιτρέπει την καθολική συγκέντρωση σειράς στοιχείων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών εισερχόμενες εξερχόμενες, αναπάντητες τηλεφωνικές κλίσεις, γεωγραφικός εντοπισμός των συνδιαλέξεων, SMS, e-mail κ.λπ. και τη δυνατότητα να αποθηκεύονται τα στοιχεία αυτά για μεγάλο διάστημα. Θεωρούμε ότι εάν κάνει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση ουσιαστικά νομιμοποιεί πια την παρακολούθηση των επικοινωνιών, την καταστρατήγηση του Συντάγματος, τη δυνατότητα ελεύθερης κατασκοπίας από οποιονδήποτε ξένο σε βάρος της χώρας μας.

Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να τοποθετηθεί ότι δεν θα εφαρμόσει την Οδηγία αυτή.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες από την επόμενη εβδομάδα, επαφών με τις αρχές των τηλεπικοινωνιών, με την αρχή προστασίας του απορρήτου, με την αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων, με την εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνιών. Θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, από την ΕΛ.ΑΣ., από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Θα έχει επαφές με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Δημ. Τάξης, Μεταφορών. Θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στόχος να αναδειχθούν τα δύο αυτά θέματα, δηλαδή, η αποχώρηση από τη Σύμβαση για τη Δικαστική Συνδρομή, που επιτρέπει την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών μας από ξένες δυνάμεις, και η μη υιοθέτηση της Οδηγίας για τη νομιμοποίηση της παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα θα προσπαθήσει να αναπτύξει το ευρύτερο δυνατό κίνημα για την αποχώρηση από την Σύμβαση και τη μη εφαρμογή της Οδηγίας. Θεωρούμε ότι είναι ένα κορυφαίο ζήτημα αυτό στο οποίο εμείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.»

Ο Γ.Μπανιάς τόνισε: «Τα διεθνή κυκλώματα που επισημάνθηκαν προηγουμένως, είναι πλέον δεδομένα και αποδεδειγμένα. Το πρόβλημα είναι να ονομάσουμε και τους ηθικούς αυτουργούς. Νομίζω ότι, σε παγκόσμια κλίμακα, θα πρέπει να ονομάσουμε τον Μπους, σε ευρωπαϊκή κλίμακα τις κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ, το διευθυντήριο και όσους έχουν συμπράξει επί της ουσίας σ’ αυτά που ακούστηκαν προηγούμενα , τα μέτρα δηλαδή που παραβιάζουν στοιχειώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, την κυβέρνηση της ΝΔ για όσα ακούστηκαν προηγουμένως αλλά και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε στο παρελθόν και έχει και αυτό έχει ανοίξει το δρόμο και έχει νομοθετήσει, αφού επί της δικής του διακυβέρνησης ξεκίνησαν αυτά τα μέτρα.

Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι πρέπει, πλέον, να συμπεράνουμε, ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Όπως θα θυμίσω, είχαν συμπράξει και υπέγραψαν το Νόμο 509 και συνέπραξαν στη λειτουργία του μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής μας ζωής. Μερικοί απ’ αυτούς στην περίοδο της Χούντας βρέθηκαν κατηγορούμενοι στα στρατοδικεία με το Ν. 509. Σήμερα βλέπουμε κυβερνήσεις που υιοθετούν, νομοθετούν, τα έκτακτα αυτά μέτρα. Γιατί έκτακτα μέτρα είναι οι υποκλοπές αυτές σε βάρος των πολιτών και είναι πολύ βαρύ αυτό το παράπτωμα και οι ίδιοι είναι πλέον θύματα των υποκλοπών π.χ. ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κλπ. 'Αρα κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο και πρέπει να μας γίνει μάθημα αυτό το πράγμα.

Τρίτο ζήτημα, να είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν και άλλες λίστες για τις υποκλοπές. Δεν έληξε εδώ το θέμα. Σκεφθείτε ότι τυχαία αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούνται 100 ονόματα, προφανώς, και σ’ αυτό είμαστε βέβαιοι, το έχουμε επισημάνει από καιρό και από μήνες και από χρόνια, υπάρχουν παρακολουθήσεις και συνεχίζονται και για άλλα πολιτικά πρόσωπα. Για πρόσωπα δραστήρια στα πολιτικά κινήματα. Τέλος νομίζω ότι τα ερωτήματα και τα αιτήματα που ακούστηκαν στη συνέντευξή μας σήμερα, απαιτούν άμεσες και ταυτόχρονα πειστικές απαντήσεις. Το κυριότερο απ’ αυτά τα αιτήματα, είναι να καταργηθούν όλα τα μέτρα που επιτρέπουν την παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των ελλήνων πολιτών αλλά και των πολιτών της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου.»

Ο Παν.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, στην παρέμβασή του, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Από το πελώριο θέμα των παρακολουθήσεων προκύπτουν εξίσου πελώρια αναπάντητα ερωτηματικά, τα οποία αφήνουν βαρύτατα έκθετη την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Οι εξελίξεις και ίσως οι νέες αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν μπορεί να διαμορφώσουν νέα πολιτικά δεδομένα.

Ένα όμως γίνεται σαφές:

Διαμορφώνονται, πλέον, κοινωνίες τύπου big brother και κράτη που μοιάζουν με προτεκτοράτα. Είναι οι κοινωνίες που ο «μεγάλος αδελφός» μπορεί να ελέγχει και να επιτηρεί τον οποιονδήποτε στην προσωπική του ζωή, στην πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική του δραστηριότητα.

Η αμερικάνικη παγκοσμιοποίηση και οι ιδιωτικοί πολυεθνικοί καλοσσοί που δεσπόζουν στην παγκόσμια αγορά μετατρέπουν την κυρίαρχη πολιτική σε υπαλληλία, την κοινωνία σε εργασιακή ζούγκλα και τη δημοκρατία σε ένα μόλις υποκρυπτόμενο ολοκληρωτισμό.

Ζούμε έναν πραγματικό εφιάλτη.

Είναι η ώρα που όλοι οφείλουν να ξεσηκωθούμε ενάντια στο νέο σκοταδισμό που αντιπροσωπεύει η σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική βαρβαρότητα για να υπερασπίσουμε το μέλλον μας, τη δημοκρατία και τον ίδιο τον ανθρώπινο πολιτισμό.»

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου τόνισε: «Με τη σειρά μου θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει μια μεγάλη υποκρισία γύρω από την έκπληξη ή το θυμό που κατέγραψαν τα κόμματα εξουσίας με αφορμή την αποκάλυψη αυτού του γεγονότος που όλοι ξέρουμε. Υποκρισία, γιατί υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο από το 1997 στη χώρα μας, που σταδιακά έχει άρει όλο το απόρρητο που προστατεύεται από το άρθρο 19 του Συντάγματος και που σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει και τριτενέργεια, δηλαδή οφείλουν να σέβονται το απόρρητο όχι μόνο το κράτος αλλά και οι ιδιώτες και οι εταιρείες που έχουν σχέση με αυτό το γεγονός.

Και αναφέρομαι στον ψευδεπίγραφο νόμο που ψηφίστηκε το 1997 με τον τίτλο « περί προστασίας προσωπικών δεδομένων»: Είναι ο Ν.2472/97, όπου στο άρθρο 2 ορίζονται τα «ευαίσθητα δεδομένα των πολιτών», τα οποία είναι, η φυλετική και η εθνική προέλευση, τα πολιτικά φρονήματα, οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις, η συμμετοχή σε ένωση, σωματείο και συνδικαλιστική οργάνωση, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια και η ερωτική ζωή των πολιτών και τα οποία μπορούν να συγκεντρώνονται για λόγους εθνικής ασφαλείας. Όταν κάτω από αυτόν τον αόριστο όρο «εθνική ασφάλεια», που ο καθένας τον ερμηνεύει όπως θέλει, τον εξαγγέλλει ή δεν τον εξαγγέλλει, μπορεί ήδη από το 1997 να συγκεντρώνει ακόμη και τα ευαίσθητα δεδομένα των πολιτών, καταλαβαίνουμε πόσο υποκριτικό είναι το τελευταίο.

Στο σημείο αυτό θέλω να σας καταγγείλω ότι η κυβέρνηση Καραμανλή εξέδωσε το Π.Δ. 47/2005 με τον αποκαλυπτικό τίτλο «Διαδικασίες και εγγυήσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών». Μέσα σ΄αυτό το Π.Δ. καθορίζονται όλες οι τεχνικές με βάση τις οποίες θα αίρεται το απόρρητο από τις τεχνικές εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας και αναφέρει πώς θα γίνονται οι εκτροπές, πώς θα παγιδεύονται οι κλήσεις κ.λπ. Είναι αποκαλυπτικό, να το διαβάσετε.

Η καταγγελία μου όμως δεν έχει να κάνει με το περιεχόμενο, αλλά με την ημερομηνία έκδοσης αυτού του Π.Δ.. Η ημερομηνία είναι 10 Μαρτίου του 2005. Ενώ έχει μάθει η κυβέρνηση ότι υπάρχει αυτή η γιγάντια παρακολούθηση, ενώ υποτίθεται ότι το εξάρθρωσε και αρχίζουν οι ανακρίσεις, την ίδια ακριβώς στιγμή, δύο μέρες μετά, βγάζει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα. Αν λοιπόν η κυβέρνηση διατείνεται ότι προστατεύει τους πολίτες, τον εαυτό της, τα μυστικά της και δεν ξέρω τι άλλο από τις υποκλοπές, νομίζω ότι είναι, όχι μόνον υποκριτικό, αλλά τουλάχιστον στα όρια του χλευασμού των πολιτών και της νοημοσύνης τους. Και βέβαια δίδει εντολή στον Υπουργό Δημ. Τάξης τον κ. Βουλγαράκη να δημοσιεύσει αυτό το Π.Δ. και να προχωρήσει στην εφαρμογή του. Και βέβαια σε εκτέλεση αυτού του Π.Δ. και γενικεύοντάς το, φέρνει τώρα την Οδηγία της Ε.Ε., που σας ανέφερε πριν ο κ. Αλαβάνος, σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά επιτρέπεται η καταχώρηση των επικοινωνιών όλων των πολιτών. Ξεκίνησε με το να καταχωρούνται τα στοιχεία των μεταναστών με τη Συνθήκη Σέγκεν. Με τη Συνθήκη του Παλέρμου, καταχωρούνται τα στοιχεία των τρομοκρατών ή όσων εν πάση περιπτώσει εμφανίζουν πρακτικές απειλητικές για την κρατική ασφάλεια και τώρα φτάνουμε στη γενίκευση όπου όλοι οι πολίτες είναι ύποπτοι. Υπάρχει ένα γενικευμένο τεκμήριο υποψίας των πολιτών, ώστε να καταγράφονται όλες οι επικοινωνίες τους, χωρίς βέβαια, όπως διατείνονται, να καταγράφεται το περιεχόμενο. Θα καταγράφεται ποιος τηλεφωνεί σε ποιον. Ποιος στέλνει SMS σε ποιον, ποιος στέλνει mail σε ποιον και, αν χρειαστεί, αφού θα αποθηκεύονται από 6 έως 24 μήνες, θα τα ανακαλούν για να ανακαλύπτουν πιθανόν έναν έγκλημα κ.λπ.

Τώρα αυτή η γιγάντια αποθήκευση τόσων δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποδεικνύει ότι πλέον αυτή η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού ότι θεωρεί όλες οι κοινωνίες είναι εχθρικές στην πολιτική της. Στην αρχή ήταν ύποπτοι οι μετανάστες, έπρεπε να τους παρακολουθούμε, να μην μπαίνουν μέσα κ.λπ. Μετά ήρθε η τρομοκρατία να δούμε πώς θα τη χτυπήσουμε κ.λπ. Συναινώντας όλοι οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις, φτάνουμε λοιπόν στο σημείο να αποθηκεύονται τα δεδομένα όλων των πολιτών είτε ανήκουν οπουδήποτε είτε δεν ανήκουν. Με βάση αυτό το νομικό πλαίσιο, νομίζω ότι είναι τουλάχιστον γελοίο να εκφράζουμε έκπληξη γι΄αυτό το οποίο έγινε. Νομίζω ότι μετά από αυτή την αποκάλυψη, κάθε πολίτης πρέπει να πάρει ατομική ευθύνη. Δεν είναι πια συλλογικά τι θα κάνουν τα κόμματα , οι πολιτικές ή κοινωνικές δυνάμεις. Ο καθένας μας, από τη στιγμή που έχει ενημερωθεί γι΄αυτό το όργιο υποκλοπών και παρακολούθησης και παραβίασης του απορρήτου της ζωής του που συντελείται μέσα σε νόμιμα πλαίσια, γίνεται υπεύθυνος για το αν θα αντιδράσει, αν θα συναινέσει και αν θα πάρει την τύχη της ζωής του στα χέρια του. Γιατί αν χάσουμε και το απόρρητο της ιδιωτικής μας ζωής, που το έχουμε ήδη χάσει, νομίζω ότι πια δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Είμαστε διαφανείς, είμαστε σε μια επιτηρούμενη κοινωνία, πανεποπτική κοινωνία, όπου ο Όργουελ και αυτοί έχει ξεπεραστεί προ πολλού.

Σ΄αυτό το σημείο ήθελα να σας πω ότι υπάρχει μια πρωτοβουλία από οργανώσεις, κινήσεις δικαιωμάτων, το Κοινωνικό Φόρουμ, κόμματα κ.λπ., για ένα συλλαλητήριο την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια για την υπεράσπιση των ελευθεριών και του απορρήτου της προσωπικής μας ζωής.»

To Γραφείο Τύπου