Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/05/2008

Σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη για τη συμφωνία εκποίησης του ΟΤΕ στην Ντόιτσε Τέλεκομ ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, έκανε την εξής δήλωση:

«Η κυβέρνηση παρά την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών επιμένει στην εκποίηση του ΟΤΕ στην Ντόιτσε Τέλεκομ και στην ολοκλήρωση του μεγαλύτερου οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού σκανδάλου στην ιστορία της χώρας μας.  

Η συμφωνία δεν διασφαλίζει, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, τον έλεγχο του δημοσίου στον ΟΤΕ, αφού το μάνατζμεντ του ΟΤΕ, το ποιος δηλαδή κάνει πραγματικό κουμάντο σʼ αυτόν, εκχωρείται δια μέσου του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Ντόιτσε Τέλεκομ.

Η συμφωνία αυτή όχι μόνο δεν είναι προς όφελος του ΟΤΕ, των εργαζομένων και των πολιτών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά και θα έχει ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες:

•    Στον ίδιο τον ΟΤΕ, που από την πλέον στρατηγικής σημασίας επιχείρηση της χώρας μας θα μετατραπεί σε απλό όχημα της Ντόιτσε Τέλεκομ για την επέκτασή της στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

•    Στους πολίτες, που θα πληρώσουν το μάρμαρο με πιο αυξημένα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και με διακινδύνευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων τους της διασφάλισης απορρήτου των τηλεπικοινωνιακών επαφών τους και του  απαραβίαστου των προσωπικών δεδομένων τους.

•    Στην ίδια τη χώρα μας, που η άμυνα και η ασφάλειά της ουσιαστικά θα παραδοθεί σε ξένη πολυεθνική και στους δικούς της κερδοσκοπικούς και γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς. Που χάνει επίσης τον ΟΤΕ, το πολυτιμότερο εργαλείο της για μια σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας και των νέων τεχνολογιών.

•    Στους εργαζόμενους, αφού η διάλυση των εργασιακών σχέσεων που έχει επιβληθεί στον ΟΤΕ ενόψει της εκποίησής του στην Ντόιτσε Τέλεκομ θα χρησιμοποιηθεί ως πιλότος και για τους εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων.

Οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι αφενός η MIG του Βγενόπουλου, η οποία με απλή αγοροπωλησία μετοχών πήρε 2,55 δις ευρώ από τα οποία τα 140 εκατομμύρια ευρώ ήταν καθαρά κέρδη και αφετέρου η Ντόϊτσε Τελεκομ, η οποία έναντι πινακίου φακής (442,3 εκατομμύρια ευρώ) αποκτά από το δημόσιο τον έλεγχο ολόκληρου του Ομίλου ΟΤΕ, που αξίζει δεκάδες δις ευρώ. Του ΟΤΕ, των 15 θυγατρικών εταιρειών του στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, της COSMOTE, της  ΟΤΕΝΕΤ της OTE-Estate, στην οποία ανήκουν τα 2.300 υψηλής προστιθεμένης αξίας ακίνητα του ΟΤΕ κλπ.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι πουλάει τον ΟΤΕ σε ένα ευρωπαϊκό κολοσσό, γιατί δεν μπορεί μόνος του να αναπτυχθεί, καταρρίπτεται από την σημερινή εικόνα του ΟΤΕ που με δημόσιο έλεγχο κατάφερε να ενσωματώσει και να διαχύσει στη χώρα και στα Βαλκάνια όλες τις νέες τεχνολογίες και να γίνει ένα οικονομικό μεγαθήριο κερδοφόρο και μεγάλης στρατηγικής σημασίας με κέρδη μάλιστα το 2007 μεγαλύτερα από αυτά της Ντοϊτσε Τέλεκομ στην οποία εκποιείται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τα κοινωνικά κινήματα σε συντονισμένο αγώνα και σε γενικό παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ακύρωση αυτής της αποικιοκρατικής συμφωνίας. Το ξεπούλημα του ΟΤΕ δεν θα περάσει».

To Γραφείο Τύπου