Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/02/2006

Επείγει η έναρξη διαλόγου των θεσμών της Ευρώπης με τον Ισλαμικό κόσμο

Ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι αλυσιδωτές μαζικές εκρήξεις οργής, που προκάλεσαν στον Ισλαμικό κόσμο οι προσβλητικές για το Μωάμεθ γελοιογραφίες ευρωπαϊκών εντύπων, απαιτούν την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την εκτόνωση της άκρως επικίνδυνης κρίσης που δημιουργείται στις σχέσεις Ισλάμ-Δύσης. Διαγράφεται ο κίνδυνος μεταφοράς της σύγκρουσης μέσα και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπου ζουν εκατομμύρια Μουσουλμάνοι.

Καταδικάζοντας απερίφραστα τις βιαιότητες και τους εμπρησμούς πρεσβειών από ακραίες ισλαμιστικές δυνάμεις, επισημαίνουμε ταυτόχρονα ως απαράδεκτες τις προσβολές του θρησκευτικού συναισθήματος εκατομμυρίων μουσουλμάνων από κύκλους της Δύσης. Προσβολές που δημιουργούν εκρηκτικά μείγματα, συνδυαζόμενες με τις μνήμες των δεινών της αποικιοκρατίας, καθώς και με τις νωπές εμπειρίες από τους πρόσφατους «προληπτικούς» πολέμους και τα παράνομα βασανιστήρια σε φυλακές τύπου Γκουαντανάμο και Αμπου Γκραϊμπ.

Την κρίσιμη αυτή ώρα είναι ανησυχητική και απαράδεκτη η καθυστέρηση των θεσμών της Ευρώπης να παρέμβουν υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τον Ισλαμικό κόσμο.

Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Ολοι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τις Μουσουλμανικές χώρες και οι πρωτοβουλίες διαλόγου των πολιτισμών και διαθρησκευτικού διαλόγου πρέπει να ενεργοποιηθούν. Παράλληλα, πρέπει να αποκηρυχθούν τα όποια νέα πολεμικά σενάρια εναντίον χωρών της Μ. Ανατολής και να αναζητηθούν ειρηνικές λύσεις μέσα από τον πολιτικό διάλογο.

To Γραφείο Τύπου