Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/05/2008

Ομιλία ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης των δομημένων ομολόγων

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι, είναι τραγικό το αυτονόητο να αναδεικνύεται ως πολιτική υποχρέωση. Δηλαδή, τι είπε η κυρία Υπουργός; Ότι εμείς όλες τις υποθέσεις τις στέλνουμε στη Δικαιοσύνη. Λέτε και υπάρχει άλλη διαδικασία, να υπάρχουν στοιχεία διάπραξης εγκληματικών πράξεων και να μη στέλνονται οι υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για μια τραγική ομολογία, που δείχνει το σμπαράλιασμα των θεσμών και της λειτουργίας αυτής της πολιτικής ζωής.

Κοιτάξτε μέσα σε ποιο κλίμα η Κυβέρνηση αρνείται στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής: Siemens, μίζες, Ο.Τ.Ε., ομόλογα, υποκλοπές, Χρηματιστήριο, ακρίβεια από την άλλη μεριά, το 23% του ελληνικού λαού κάτω από τα όρια της βιωσιμότητας, τα όρια της φτώχειας. Και η Βουλή των Ελλήνων - διότι έτσι εισπράττεται εν τέλει από τον ελληνικό λαό - αρνείται να πράξει αυτό το οποίο έχει υποχρέωση και καθήκον, το αυτονόητο: να διερευνά υποθέσεις, οι οποίες έχουν ένα μείζον δημόσιο ενδιαφέρον.

Πού φτάσαμε, κύριε Υπουργέ; Με την παραπομπή της υπόθεσης, που είναι οφειλόμενη πράξη, στη Δικαιοσύνη, θέλετε να περιπέσει η Βουλή των Ελλήνων, το κατʼ εξοχήν αντιπροσωπευτικό όργανο της λαϊκής κυριαρχίας, σε αχρησία;

Και εν τέλει, ο ελληνικός λαός τι λέει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε όποια έδρανα αυτής της Αίθουσας και αν κάθεστε; Ότι είναι ανίκανη η πολιτική ζωή του τόπου να αντιμετωπίσει όλα αυτά, τα οποία λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, προσβάλλουν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και εν τέλει προσβάλλουν αυτή τη συλλογική λειτουργία που λέγεται πολιτική, η οποία καλείται να διευθετεί, να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα, η οποία είναι ζοφερή για τον έλληνα πολίτη.

Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το κλίμα αρνείται η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας να δεχθεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για μια λεηλασία την οποίαν υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή ο ιδρώτας του ελληνικού λαού.

Κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, δεν υπάρχει πολιτικό ζήτημα; Δεν έχει υπάρξει τεράστιο θέμα με τα λεγόμενα δομημένα ομόλογα; Και έρχεστε σήμερα, υπολογίζοντας στη λήθη και στη διαδρομή του χρόνου που λείανε κάποιες γωνιές της υπόθεσης, και λέτε ότι ο ελληνικός λαός έχει ξεχάσει και δεν πρέπει να ερευνηθεί η υπόθεση.

Έχουμε όμως νεότερα στοιχεία. Και τα νεότερα στοιχεία, τα οποία καθιστούν επίκαιρη την ανάγκη να διερευνηθεί στο πλαίσιο εξεταστικής επιτροπής η υπόθεση είναι το πόρισμα Ζορμπά. Το πόρισμα Ζορμπά, το οποίο επιμελώς κρύβετε, διότι ο κ. Ζορμπάς επικαλείται, λαθεμένα κατά τη γνώμη μου, το απόρρητο, ομιλεί σύμφωνα με δικές του δηλώσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την τέλεση περισσοτέρων της μιας εγκληματικών πράξεων σε βαθμό κακουργήματος.

Δεν αισθάνεστε την ανάγκη με αυτό το συγκλονιστικό στοιχείο του επικεφαλής μιας Αρχής που ερευνά την προέλευση του χρήματος και το ξέπλυμά του, να αξιοποιήσετε αυτή την ομολογία του, αυτή την έρευνά του για να ερευνήσουμε την υπόθεση;

Και πώς περιφρονείτε την εισαγγελική πρόταση του κ. Πεπόνη να ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση των ομολόγων; Και την εισαγγελική πρόταση του κ. Πεπόνη, ξεχασμένη, κύριε Υπουργέ, στα χρονοντούλαπα της Δικαιοσύνης, την έφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο Αλέκος ο Αλαβάνος και λίγες ημέρες πριν, θυμηθείτε, έκανε χρήση αυτής της εισαγγελικής πρότασης από αυτό εδώ το Βήμα.

Να, κύριοι συνάδελφοι του Κ.Κ.Ε., ποια είναι τα νεότερα στοιχεία, τα οποία επιβάλλουν σήμερα να συσταθεί η εξεταστική επιτροπή. Κι εμείς δεν αλλάζουμε της στάση μας γενικώς και αορίστως. Στη βάση των νεοτέρων στοιχείων λέμε ότι έχουμε δύο δυναμικά μεγέθη, το πόρισμα και την εισαγγελική πρόταση, που μας πείθουν και μας οδηγούν στη βεβαιότητα ότι πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή.

Άλλωστε εσείς τότε, στην προηγούμενη συζήτηση, της προηγούμενης Βουλής, είχατε ψηφίσει «λευκό». Σήμερα αλλάζετε τη θέση σας και ψηφίζετε «κατά».

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: «Λευκό» ψηφίζουμε πάλι. Δεν αλλάζουμε τη θέση μας.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: «Λευκό»; Το ίδιο, λοιπόν. Και πώς αξιολογείτε, κύριε Κανταρτζή τα νεότερα στοιχεία τα οποία υπάρχουν και τα οποία δυναμικά παρακολουθούν την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, διότι, επαναλαμβάνω, έχουμε όχι μόνον αυτά τα στοιχεία σε σχέση με την υπόθεση των ομολόγων, αλλά έχουμε και μια κατάσταση, η οποία προσδιορίζει νοσηρότητα και που αφορά σε μια δέσμη σκανδάλων που πρέπει, οφείλει να τα ερευνήσει η Βουλή, εάν πράγματι η Βουλή αντιλαμβάνεται ότι έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, συγκεκριμένες δυνατότητες και συγκεκριμένα δικαιώματα που πρέπει να ασκεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Διαφορετικά ο ελληνικός λαός - και δικαίως - θα ομιλεί για μια άβουλη Βουλή, για μια Βουλή, η οποία διεκπεραιώνει τρέχοντα ζητήματα και αφήνει κάποιους να λειτουργούν έξω από το θεσμικό σύστημα, έξω από την οργανωμένη πολιτική και να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Να, λοιπόν, γιατί επιβάλλεται σήμερα όλοι, κι εσείς της Νέας Δημοκρατίας να θελήσετε να συσταθεί η εξεταστική επιτροπή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο πλαίσιο του χρόνου μου ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. οφείλει μια απάντηση στον κ. Παπανδρέου. Εμείς παραμείναμε στην αναθεωρητική διαδικασία με θέσεις, απόψεις και με τη σταθερή διεκδίκηση να εμποδίσουμε και την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την αναθεώρηση του άρθρου 24, που αφορά στο περιβάλλον, και μια σειρά άλλες διατάξεις, που επιδιώχθηκε η αναθεώρησή τους με πρόταση της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας. Μείναμε με θέσεις.

Εμείς δεν αποχωρήσαμε από τη Βουλή, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. απεχώρησε. Και απεχώρησε πότε; Στην κρίσιμη στιγμή, όταν διεπίστωσε τον πολυτεμαχισμό των απόψεων μέσα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα αναφορικά με το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, σε σχέση πάντοτε με το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Και επέλεξε ο κ. Παπανδρέου να αφορίσει αυτή τη στάση, αναφερόμενος και στην άρση του απολύτου επαγγελματικού ασυμβιβάστου. Ας ρωτήσει τους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τι είπαν μέσα στην αναθεωρητική διαδικασία. Ας τους ρωτήσει αν με συντριπτική πλειοψηφία, βλέποντας τα αδιέξοδα που είχε προωθήσει το απόλυτο ασυμβίβαστο, ζήτησαν να αναθεωρηθεί η σχετική διάταξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε σχέση με το Σύνταγμα, εμείς είμαστε περήφανοι που δώσαμε τη μάχη και εμποδίσαμε να αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Και θεωρούμε ότι είναι μια νίκη όχι μόνο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, της ίδιας της κοινωνίας, της σπουδάζουσας νεολαίας.

Και έτσι, περαιωμένη με αναθεωρημένες τρεις διατάξεις στο Σύνταγμα, η σχετική αναθεωρητική νέα διαδικασία δεν μπορεί να κινηθεί παρά μόνον μετά από πέντε χρόνια, για να ολοκληρωθεί μετά από δέκα χρόνια. Και έτσι αποτρέπεται να συμπέσει και να υπάρξει κοινός πολιτικός τόπος Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναφορικά με τη ρηγμάτωση που επιδιώκεται στο δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης με την αναθεώρηση του άρθρου 16.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ορίστε, κύριε Κουβέλη, έχετε το λόγο.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, εμείς συμφωνούμε να παρατείνετε το χρόνο, αλλά υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα: Ότι ο κατάλογος που έχει συνταχθεί δεν ήταν κατά τη σειρά της θέσης της κάρτας στο μηχάνημα, με αποτέλεσμα οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να έχουν μαζευτεί προς το τέλος του καταλόγου.

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα μέσα από μια εναλλαγή ομιλητών να δοθεί ο λόγος και στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να έχει ο άλλος αριθμό «είκοσι», την ώρα που τοποθετεί την κάρτα του, και να διαπιστώνει ότι βρίσκεται στη σειρά «τριάντα έξι ή τριάντα επτά», επί παραδείγματι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε Κουβέλη, ως εξαιρετικά έμπειρος και μέλος της Διάσκεψης των Προέδρων, γνωρίζετε ότι η εναλλαγή των ομιλητών είναι σύμφωνη με τη δύναμη των Κομμάτων. Λυπάμαι, αλλά έχει γίνει απόλυτα σεβαστός ο Κανονισμός και η απόφαση της Διάσκεψης.

Καλώ, λοιπόν, τον κ. Γείτονα ως πρώτο ομιλητή για πέντε λεπτά.

Ορίστε, κύριε Γείτονα, έχετε το λόγο.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρία Πρόεδρε,…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Θέλετε να πείτε κάτι ακόμη, κύριε Κουβέλη; Δεν έχω αντίρρηση.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, θέλω να πω…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Μα, κύριε συνάδελφε!

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Παπουτσή, αφορά τη διαδικασία. Δεν θα μιλήσω επί της ουσίας.

Θέλω να πω, λοιπόν, ότι στην αρχή της συνεδριάσεως ελέχθη ότι η σειρά θα καθορίζεται σύμφωνα με το χρόνο που ο καθένας βάζει την κάρτα στο μηχάνημα. Αυτό δεν ετηρήθη. Απόδειξη ότι εδώ έχουμε κατάλογο εν μέρει γραμμένο στον υπολογιστή και εν μέρει χειρόγραφο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε Κουβέλη, χρησιμοποιούμε την κάρτα, έρχονται τα ονόματα και είναι προαποφασισμένη από τη Διάσκεψη η εναλλαγή. Λυπάμαι.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι, κυρία Πρόεδρε, καμία Διάσκεψη δεν είπε τέτοιο πράγμα.