Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/05/2008

Στην Ελλάδα, επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας (που δίνει προτεραιότητα στον Πολιτισμό!) τίποτα δεν είναι αδύνατον αρκεί να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία κάποιων. Απόδειξη προς τούτο το εστιατόριο «Διόνυσος» ακριβώς απέναντι από την είσοδο του Αρχαίου Βράχου.

Σε απάντηση των Υπουργείων Πολιτισμού και Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. στην ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Περ. Κοροβέση, πληροφορούμαστε ότι η καταπάτηση αρχαιολογικού χώρου απέναντι από την Ακρόπολη και το χτίσιμο αυθαιρέτου με πανοραμική θέα στον Παρθενώνα από την εταιρεία ΖΟΝΑRʼS ABEE (ιδιοκτήτες του «Διονύσου»), κοστολογείται 400.000 ευρώ. Τόσο κοστίζει πριν από την ένσταση, που, όταν εκδικαστεί, μετά από νέα αυτοψία, ( άγνωστο πότε), θα κατέβει και η τιμή.

Ποιος κατήγγειλε τα αυθαίρετα του Διονύσου ώστε να «τιμωρηθούν» με αυτό το ευτελές πρόστιμο; Όχι βέβαια οι αρμόδιες Υπηρεσίες - πού να τις δουν τις αυθαίρετες επεκτάσεις του εστιατορίου η Πολεοδομία και η Αρχαιολογική Υπηρεσία μπροστά στην Ακρόπολη; Δεν πήγε το μυαλό τους! Πολίτης το κατάγγειλε και με τη δεύτερη αυτοψία (στην πρώτη τους ξέφυγε), αναγκάσθηκαν να βάλλουν και το πρόστιμο, που σε δεύτερο βαθμό θα μειωθεί. Όμως, παρότι ερωτώνται σχετικά τα δυο Υπουργεία καμία ευθύνη τους δεν αναγνωρίζουν: όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε κατά το ΥΠΕΧΩΔΕ, εμείς κάναμε τη δουλειά μας σωστά, άλλοι «λάθρα» νομιμοποίησαν, ισχυρίζεται το Πολιτισμού.

Μήπως έστω τώρα, που το θέμα ήρθε στη Βουλή, σκοπεύουν να υπηρετήσουν τη νομιμότητα τα δυο Υπουργεία; Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα. Στην απάντησή του απλώς αναφέρει πως θα προβεί στις επιβαλλόμενες ενέργειες όταν του κοινοποιηθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που αναφέρεται στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ και που αποδεικνύει το παράνομο των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν από την Πολεοδομία. Ποιες ακριβώς θα είναι αυτές οι ενέργειες παραμένει σκοπίμως ασαφές. Αλλά και στο Πολιτισμού, η αίτηση πολιτών από 23/1/08 για διενέργεια αυτοψίας στο χώρο του «Διονύσου» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) δεν έχει απαντηθεί, αν κι έχει εκπνεύσει η νόμιμη προθεσμία

Ο Περ. Κοροβέσης δηλώνει σχετικά:

«Απαιτείται το στοιχειώδες: να κατεδαφισθούν οι αυθαίρετες επεκτάσεις. Δεν είναι δυνατόν με ένα αστείο πρόστιμο να νομιμοποιούνται εστιατόρια 50 μέτρα από την Ακρόπολη. Με τον τρόπο αυτό το κράτος συμβολικά κλείνει το μάτι σε κάθε επίδοξο καταπατητή αρχαιολογικού χώρου. Ότι γίνεται κάθε χρόνο και με τις πυρκαγιές. Πλήρης εκποίηση του ιστορικού και φυσικού πλούτου της χώρας.»