Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/02/2006

Πριν από ένα χρόνο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε θέσει το ζήτημα ελέγχου για υποκλοπές τηλεφώνων

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Στις 13-1-05 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ είχε απευθύνει ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους κ.κ. Υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στην οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε :

«Έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη και δράση Ιταλικού δικτύου υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ελλήνων πολιτών από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα, εντός της Ελληνικής επικράτειας εν αγνοία των Ελληνικών Αρχών. Η ενέργεια αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση της κείμενης Ελληνικής νομοθεσίας και πλήττει την αξιοπιστία της λειτουργίας του Τηλεπικοινωνιακού Συστήματος της χώρας μας και προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα των πολιτών».

Στην ερώτηση αυτή απήντησαν οι Υπουργοί:

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

... «Από την πραγματοποιηθείσα έρευνα της αρμόδιας Υπηρεσίας Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας, ουδέν στοιχείο έχει περιέλθει σε γνώση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ, όπως διαβεβαίωσαν τις υπηρεσίες μας οι αρμόδιες υπηρεσίες των συνερωτώμενων υπουργείων, ούτε αυτές έχουν ειδικότερα στοιχεία.»…

Ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης.

... «Δεδομένων, αφενός μεν της ιδιαιτερότητας του θέματος, αφετέρου δε της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών και της πληθώρας των ιδιωτικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν το όλο θέμα, προσαρμόζονται και εκσυγχρονίζονται στην αντιμετώπιση των διαρκώς εξελισσόμενων τεχνικών υποκλοπών, συνεργαζόμενες, για το σκοπό αυτό, με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, στο οποίο διαβιβάζουμε φωτοαντίγραφο της ερώτησης, προκειμένου να σας ενημερώσει για τα θέματα της αρμοδιότητάς του»…

«Τέλος, σας πληροφορούμε ότι στις αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία, ούτε έχουν περιέλθει πληροφορίες για την ύπαρξη και δράση ιταλικού δικτύου υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτών από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα στη χώρα μας, πολύ δε περισσότερο δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Στις Υπηρεσίας μας δόθηκε εντολή για την παρακολούθηση του αναφερόμενου θέματος με αμείωτο ενδιαφέρον».

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών μετά την παραπομπή της ερώτησης σ’ αυτόν:

«Σε απάντηση της άνω ερωτήσεως, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέσχον εγγράφως η Α.Δ.Α.Ε. και ο Ο.Τ.Ε., πάντοτε δε κατά το μέτρο της αρμοδιότητάς του Υ.Μ.Ε., σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

Επειδή στην ερώτηση δεν αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία (συνδρομητικοί αριθμοί, των οποίων οι συνδιαλέξεις υπεκλάπησαν, ημερομηνίες υποκλοπών κλπ) η Α.Δ.Α.Ε. μας γνώρισε ότι:

Α) Απευθύνθηκε στις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, προκειμένου αυτές, να ερευνήσουν το θέμα και να την ενημερώσουν.

Β) Οι εταιρίες αυτές απήντησαν ότι δεν έχει περιέλθει σε γνώση τους κάποιο από τα καταγγελόμενα γεγονότα.

«Εξάλλου, και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΤΕ εδήλωσαν ότι δεν διαθέτουν επίσημα στοιχεία για το θέμα αυτό.

Όσον αφορά δε την κινητή τηλεφωνία (COSMOTE) δεν διαθέτει τεχνικά μέσα για την παρακολούθηση του περιεχομένου συνομιλιών και κινείται πάντα αυστηρά μέσα στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας».

Κατά συνέπεια το θέμα της υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είχε αναδειχθεί και είχε τεθεί υπόψη των αρμοδίων. Είχε δε ασχοληθεί όπως προκύπτει από τα έγγραφα η Αρχή Διαφύλαξης Απορρήτου Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.) και κατά συνέπεια τα ερωτήματα παραμένουν.

To Γραφείο Τύπου