Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/05/2008

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Στην επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνου με θέμα με θέμα «Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση οφείλουν να δρουν σύμφωνα με τους ορισμούς του Συντάγματος», απάντησε σήμερα ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Αλαβάνος, στην τοποθέτησή του, τόνισε:

Κύριε Πρωθυπουργέ, το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα βρίσκεται στο προσκήνιο δύο χρόνια τώρα και θα βρίσκεται. Έχει επηρεάσει τις εξελίξεις με τρόπο ασύλληπτο, συνταγματική αναθεώρηση. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όπως είναι φυσικό, έχουν εμπλακεί, έχουν πάρει θέσεις. Όμως, όπως φάνηκε και από τη σημερινή σας απάντηση κι όπως είχε φανεί όλο τα χρόνια, σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει μια μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και κατανοώ εντελώς το γεγονός ότι είχατε ακόμα και επαίνους προς το ΚΚΕ, που μίλησε προηγουμένως, ενώ είχατε τις χειρότερες επιθέσεις και συκοφαντίες προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι σωστό σ΄ ένα βαθμό αυτό. Οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες. Η πρώτη διαφορά μας είναι ότι εμείς αγαπάμε τα δημόσια πανεπιστήμια. Η γενιά της ηλικίας μου βγήκε από τα πανεπιστήμια, έχει το όνομα η γενιά ενός πανεπιστημίου, η γενιά του Πολυτεχνείου.

Θέλουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αγωνιστήκαμε γι αυτό. Θέλουμε να ανθίσει. Θέλουμε να συνεργάζονται καθηγητές και φοιτητές. Εσείς θωρείτε το δημόσιο πανεπιστήμιο εμπόριο, παρά όσα λέγονται από σας. Θεωρείτε ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο και η έκφραση της σημασίας του μέσα από το Σύνταγμα σας εμποδίζουν να κάνετε ό,τι κάνετε με τον ΟΤΕ, με τη ΔΕΗ, με τις τράπεζες. Δηλαδή να ανοίξετε το χώρο στα ιδιωτικά κεφάλαια, ελληνικά και ξένα, που περιμένουν.

Οι διαφορές μας είναι και σ΄ αυτή τη φάση. Αυτές τις ημέρες, αυτές τις εβδομάδες που πέρασαν τι θέλαμε εμείς; Θέλαμε το Πανεπιστήμιο να γιορτάσει το μεγάλο του ρόλο στην κατάρρευση της συνταγματικής αναθεώρησης της Ν.Δ. Ξέρετε τι θέμα είχα θέσει εγώ στις αρχές του Μάη στους συντρόφους μου στο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα πανηγυρίζουμε. Με μουσική, με διαδηλώσεις; Με ανοιχτή πρόσκληση των πολιτών να έρθουν στο Πανεπιστήμιο; Αυτό ήταν το θέμα που μας απασχολούσε, εμάς.

Εσείς, από την άλλη πλευρά, σε μια στιγμή που το πανεπιστήμιο έβγαινε νικηφόρο, ……. καταφέρνοντας για πρώτη φορά να οδηγήσει σε αδιέξοδο μια συνταγματική αναθεώρηση θέλατε να δώσετε τη δυνατότητα σε ΜΜΕ να μιλήσουν για χάος, για πανεπιστήμιο σε ώρα μηδέν, για πανεπιστήμιο τρομοκρατών και βανδαλισμούς. Κι έτσι φτάσαμε στο σημείο που φτάσαμε.

Και θέλω να πω, με πλήρη συναίσθηση αυτού του που λέω. Ότι σας καταγγέλλω -κι εσάς προσωπικά- ότι εμπνευστήκατε και πρωταγωνιστήσατε σε μια προσπάθεια προβοκάτσιας ενάντια στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Κι επειδή αυτό που λέω είναι βαρύ -και το ξέρω ότι είναι βαρύ- οφείλω να το θεμελιώσω. Είναι πολύ βαρύ αυτό που λέω, για τη συμμετοχή ενός Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας δίπλα του σε μια συστηματική οργανωμένη προσπάθεια προβοκάτσιας ενάντια στο Πανεπιστήμιο.

Θα το θεμελιώσω.

Είναι δηλαδή μια φάση που το Πανεπιστήμιο θα γιορτάσει μια μεγάλη νίκη ενάντια στη Ν.Δ. και που ο νόμος ο οποίος βάζει, χωρίς να χρειαστεί ούτε ένας φοιτητής να βγει μ΄ ένα πανό στο δρόμο, με τις τοποθετήσεις των συγκλήτων είναι ανεφάρμοστος.

Τι γίνεται σ΄ αυτό το διάστημα, που περιμένουμε το Σύνταγμα και που είναι ανεφάρμοστος ακόμα στις συγκλήτους ο νόμος-πλαίσιο, ακόμη κι από φιλικές δυνάμεις προς την κυβέρνηση.

Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε βρεθεί μπροστά σε μια συστηματική οργανωμένη προβοκάτσια από την κυβέρνηση, για να κρύψει ότι ο νόμος-πλαίσιο είναι ανεφάρμοστος και για να κρύψει τη μεγάλη νίκη και τη μεγάλη συμβολή των Πανεπιστημίων στα θέματα της δημοκρατίας.

Και μην μας κάνετε μαθήματα δημοκρατίας. Δεν έκλεψε κανένα μέλος του ΣΥΝ της Νεολαίας του κάλπη, όπως έκλεψε, λίγο πριν γίνεται κυβέρνηση, ο Γραμματέας της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Πανανικολάου την κάλπη από τη Νομική.

Δεν υπάρχει κανένα μέλος της Νεολαίας του ΣΥΝ που να είναι με μαγκούρες, όπως ήταν προχτές στο Πανεπιστήμια του Πειραιά οι άνθρωποι της ΟΝΝΕΔ.

Είναι έξω από την κουλτούρα μας και έξω από τις αξίες μας τέτοιου είδους ενέργειες. Και πιστεύουμε εμείς σ΄ένα ειρηνικό, μαζικό, αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα. Εσείς θέλετε καθηγητές και φοιτητές να ξυλοφορτώνονται.

Και μάλιστα μ΄ αυτή την ευκαιρία και απ΄ αυτό το βήμα θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μας στον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τον κ. Μάνθο, για το περιστατικό το οποίο έγινε προχθές. Και θέλω να σας πω ότι αυτά λέγατε, ότι είμαστε προστάτες των κουκουλοφόρων. Κι όταν ο κ. Πολύδωρας έλεγε ότι ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είναι έκνομος και είναι εκτός κοινοβουλευτικού πλαισίου και έχουμε ευθύνες που καιγότανε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη η σημαία, εσείς τα συγκαλύπτατε όλα αυτά. Κι όμως αυτό το κίνημα, μ΄ αυτές τις πιέσεις που νιώθει σήμερα, αυτό έφερε αυτό το αποτέλεσμα.

Και θέλω να τελειώσω θετικά και να σας δώσω ευκαιρία κ. Πρωθυπουργέ. Θα βάλω πέντε σημεία:

Το πρώτο. Να ζητήσετε συγνώμη γι αυτό που έγινε και για τη στάση της Ν.Δ.

Το δεύτερο. Να δηλώσετε με σαφήνεια τον σεβασμό στο Σύνταγμα και τη γνώση σας ότι η Συνθήκη της Ε.Ε., με βάση την επικουρικότητα, αναθέτει τα θέματα οργάνωσης της εκπαίδευσης μόνο στις χώρες-μέλη.

Το τρίτο. Να δεσμευτείτε για κρατική χρηματοδότηση 5%.

Το τέταρτο. Να δεχθείτε τις τοποθετήσεις των συγκλήτων σχετικά με τις ρυθμίσεις του νόμου-πλαισίου. Σας καλούμε να δεχθείτε τις τοποθετήσεις των συγκλήτων σχετικά με τις ρυθμίσεις του νόμου-πλαισίου. Δεν σας ζητάμε του ΣΥΡΙΖΑ. Ή δεν σας ζητάμε άλλες θέσεις. Των Συγκλήτων, ότι είναι ανεφάρμοστο το πενταετές, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα συγγράμματα και για μια άλλα σειρά ζητήματα.

Και, τέλος, σας καλώ κ. Πρωθυπουργέ, εδώ σήμερα, από το βήμα της Βουλής να δεχθείτε ότι η Ν.Δ. και η Νεολαία της είναι υπέρ της συγκρότησης του φοιτητικού κινήματος. Είναι υπέρ της διαμόρφωσης και συγκρότησης των φοιτητικών συλλόγων, για να πάψει αυτό το μεγάλο παζάρι που γίνεται ανάμεσα σε παρατάξεις και άλλες δυνάμεις … Το να κάνετε ό,τι μπορείτε από τη δικιά σας πλευρά για να συγκροτηθεί η Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας, η οποία δεν υπάρχει όλες αυτές τις τελευταίες δεκαετίες.

Ευχαριστώ πολύ.