Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/02/2006

Aνοιχτή Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης "Η ΄Αλλη Αθήνα" και της Πρωτοβουλίας για Ενωτικό Ψηφοδέλτιο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 6/2/06 η πρώτη συνέλευση της δημοτικής παράταξης που συγκροτήθηκε μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης «Η άλλη Αθήνα» και της «Πρωτοβουλίας για ενωτικό ψηφοδέλτιο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Η συνέλευση, που είχε ως βασικό σύνθημα «να φέρουμε τα πάνω-κάτω στην πόλη», ενέκρινε την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων και τη φυσιογνωμική διακήρυξη της παράταξης.

Στην παρέμβασή του ο Φώτης Κουβέλης, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, επεσήμανε:

«Η υπόθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι υπόθεση των ίδιων των πολιτών και των κινημάτων τους. Ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορεί να μένει μακριά από την υπόθεση της κοινωνικής αλληλεγγύης, της προστασίας του περιβάλλοντος, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των μεταναστών, ούτε μακριά από τα μεγάλα προβλήματα των γειτονιών της Αθήνας.

Η κοινή αγωνιστική προσπάθεια για μια σημαντική και ενισχυμένη παρουσία στον Δήμο Αθηναίων με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα στηρίζεται από τους ίδιους τους πολίτες που θεωρούν την τοπική αυτοδιοίκηση δικό τους αυτόνομο κέντρο της εξουσίας των πολιτών.

Είμαι βέβαιος ότι οι νέες και οι νέοι που αποκρούουν μια τοπική αυτοδιοίκηση υποταγμένη στον διεκπεραιωτισμό και που θέλουν να διεκδικεί και να ρυθμίζει με δικές της αρμοδιότητες και εξουσίες τα συλλογικά ζητήματα, θα πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια αυτή.».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όλοι και όλες όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για μια αξιοβίωτη πόλη και μια αξιοπρεπή καθημερινή ζωή. Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τη σημερινή πραγματικότητα που θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τα κέρδη και σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες μας. Αρνούμαστε να αποδεχτούμε ότι η πόλη που μεγαλώσαμε και αγαπάμε, θα συνεχίσει να είναι πόλη χωρίς μνήμη και ταυτότητα, πόλη εχθρική στο διαφορετικό, πόλη της μαζικής ιδιώτευσης και της εργασιακής ανασφάλειας, πόλη των εργολάβων και του μαζικού θεάματος, της αστυνομικής αυθαιρεσίας και της καταστολής.

Αρνούμαστε το ρόλο του απαθούς χειροκροτητή πολιτικών αστέρων που βλέπουν τη δημοτική αρχή ως σταθμό μετεπιβίβασης για άλλους προορισμούς, ως εφαλτήριο για την πολιτική τους καριέρα.

Βασική μας φιλοδοξία είναι να εμπνεύσουμε τους συμπολίτες μας να αγωνιστούμε μαζί για να αλλάξουμε τα πράγματα.

Βασική μας επιδίωξη είναι μέσα από τη δράση μας να φέρουμε τα πάνω κάτω στη πόλη. Να αναμετρηθούμε με την απάθεια και την αδιαφορία και να ξαναφέρουμε στην συζήτηση για την πόλη, αξίες όπως η αλληλεγγύη, η συμμετοχή, η ριζοσπαστική κινηματική δράση, τόσο μέσα στις λειτουργίες της δημοτικής αρχής, όσο και έξω από αυτές.

Για να υπερασπιστούμε το ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης, απέναντι στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου και την ιδωτικοποίηση των λειτουργιών του Δήμου

Για να εδραιώσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, απέναντι στον κυνισμό της δήθεν «ελεύθερης αγοράς».

Για να διεκδικήσουμε νέους αποκεντρωτικούς θεσμούς: Απέναντι στην απάθεια, στα δίκτυα ιδιωτικών συμφερόντων και στις πελατειακές σχέσεις.

Η δημοτική αρχή της Αθήνας δεν ασκεί πολιτική σε όφελος του λαού της πόλης και δεν συμπεριλαμβάνει σ’ αυτό τον λαό τους μετανάστες/στριες, που τους συμπεριφέρεται σα να ναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Αντιθέτως η δημοτική αρχή της Αθήνας, αποτελεί σήμερα πεδίο δημοσίων σχέσεων, ανόδου και προβολής των δημάρχων και άλλων δημοτικών στελεχών, που επιδιώκουν τον εθισμό των πολλών στην αδιαφορία για τα κοινά, την ατομική περιχαράκωση και την πρόσληψη της καθημερινής ζωής και της πολιτικής με όρους θεάματος.

Απέναντι σε μια πραγματικότητα που μας απομονώνει, απέναντι σε μια δημοτική διοίκηση που κινείται με βασική της προτεραιότητα το μάκρετινγκ. Απέναντι σε μια πόλη που γίνεται ολοένα και πιο ξένη, όλοι και όλες μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε τη δική μας Αθήνα. Να διεκδικήσουμε ξανά το δικαίωμά όλων μας στην πόλη. Να αναδείξουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και τις προτάσεις που θα ανοίξουν τη πόλη στους δημότες της, γιατί πόλη , πάνω απ΄ όλα είναι οι άνθρωποί της.

Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση : Να οργανώσουμε τη παρέμβασή μας για τη πόλη της Αθήνας, πέρα και έξω από δοκιμασμένες συνταγές και συνηθισμένες φόρμες

Βασική μας επιδίωξη, είναι να κριθούμε σε βάθος χρόνου όχι εξ ολοκλήρου από τη συμμετοχή μας στην εκλογική μάχη, αλλά κυρίως από τη δράση μας ανάμεσα στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Δε θέλουμε να έχουμε και δε θα έχουμε ούτε έναν υποψήφιο δήμαρχο μιας χρήσης ούτε ένα σχήμα της μιας εκλογικής αναμέτρησης. Θα οικοδομήσουμε ένα σχήμα μακράς πνοής και θα δουλέψουμε για πολλά χρόνια μαζί με τους ενεργούς πολίτες της πόλης μας, ώστε να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους. Να μας εμπιστεύονται γιατί θα ξέρουν ότι εμείς θα είμαστε πάντα παρόντες στις διεκδικήσεις τους και δε θα υφαρπάζουμε τη ψήφο τους ούτε για να εξυπηρετήσουμε μικροκομματικές σκοπιμότητες ούτε για να ευνοήσουμε προσωπικές φιλοδοξίες

Στόχος μας λοιπόν είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού - συμμετοχικού δημοτικού σχήματος. Ενός σχήματος όπου ο καθένας που θα συμμετέχει να μπορεί να αναγνωρίζει τη συμβολή του.

Θέλουμε λοιπόν, ένα δημοτικό σχήμα τόσο ανοιχτό ώστε να μπορεί να ανακαλύπτει το περιεχόμενο της δημοκρατίας και να προάγει τη συμμετοχή και την αυτοοργάνωση ως νέα κουλτούρα παρέμβασης.

Τόσο αντισυμβατικό ώστε να έρχεται σε ρήξη με τα κυρίαρχα αισθητικά πρότυπα του life style και της γκλαμουριάς.

Τόσο λαϊκό, ώστε να αναδεικνύει και να παλεύει για το δίκιο των πολλών και όχι μόνο για όσα καταλαβαίνουν οι λίγοι.

Τόσο εναλλακτικό ώστε με όπλο τη φαντασία να δημιουργεί γεγονότα στη πολιτική ατζέντα της καθημερινότητας.

Και κυρίως, τόσο γοητευτικό, ώστε να εμπνέει τους φίλους και να προκαλεί τους αντιπάλους του.

Φίλες και φίλοι

Όταν μας ρωτάνε αν έχουμε στόχο να πάρουμε το Δήμο, εμείς τους απαντάμε : Έχουμε στόχο να καταλάβουμε τη πόλη μας. Να αναδείξουμε τις ομορφιές της, να περιφρουρήσουμε το δημόσιο χώρο της. Γιατί η πόλη ανήκει σε όλους τους δημότες της. Δεν ανήκει ούτε στους μεγαλοεργολάβους που προσπαθούν να καταβροχθίσουν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους για να φτιάξουν εμπορικά κέντρα, ούτε στους σταρ της πολιτικής που περνάνε στο δήμο για κερδίσουν πόντους και να μεταπηδήσουν σε κάποιο υπουργείο.

Μόνο αν ο στόχος μας είναι να πάρουμε πίσω τη πόλη που μας ανήκει, θα μπορέσουμε κάποια μέρα να πάρουμε και το Δήμο.

Και μόνο αν έχουμε τους δημότες ενεργούς, μπροστάρηδες στους αγώνες και στις διεκδικήσεις για το δικαίωμα όλων στη πόλη, θα καταφέρουμε όχι απλά να διαχειριστούμε τη μίζερη πραγματικότητα, αλλά να την αναποδογυρίσουμε, να φέρουμε τα πάνω κάτω στη πόλη.»

Ο Περ. Κοροβέσης στην παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής;

«Η γλώσσα δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να μας παίξει ένα ακόμα παιχνίδι. Και η λέξη «Αθήνα» να γίνει το άλλο όνομα της ασκήμιας. ( Ας μην ξεχνάμε πως ο κοινός εφιάλτης αρχικά ήταν ο προδότης των Θερμοπυλών, Εφιάλτης).

Οι ιστορικές εξηγήσεις γι αυτήν την πόλη-τέρας είναι πολλές και έγκυρες. Θα σταθώ σε μία. Η αρχιτεκτονική αυτής της πόλης μετά το ’50 θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως «αντικομμουνιστική σχολή». Όπως είχαμε «χιτλερικές», «μουσολινικές» ή ακόμα αν θέλετε «σοσιαλιστικές» σχολές αρχιτεκτονικής. Η πόλη αυτή είναι προϊόν της νικήτριας πλευράς του εμφυλίου πολέμου που εγκλώβισε τα αρχιτεκτονικά της αριστουργήματα και η πόλη της Αθήνας ( και όχι μονάχα του Δήμου της) έχασε την ομορφιά της που πια αυτή βρίσκεται σε «νησίδες» στη «θάλασσα» του τσιμέντου. Όπως όλοι γνωρίζουμε στον εμφύλιο πόλεμο δεν ηττήθηκε στρατιωτικά και πολιτικά μόνο το ΚΚΕ, αλλά και η ίδια η ιδέα της δημοκρατίας. Και όταν η εξουσία δεν είναι δημοκρατική είναι αυθαίρετη όχι μονάχα στα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά επίπεδα, αλλά και σε άλλους χώρους που δεν φανταζόμαστε. Ένας από τους χώρους αυτούς είναι και η πολεοδομία που δεν σχεδιάζει πόλεις για πολίτες, αλλά για κρατούμενους. Γι αυτό στην Αθήνα δεν υπάρχουν «κοινοί χώροι» (πάρκα, πλατείες, ελεύθεροι χώροι, χώροι άθλησης, συγκοινωνίες κλπ.)

Η έλλειψη όλων αυτών των χώρων είναι το άλλο όνομα της στέρησης της ελευθερίας.

Τι μπορεί να γίνει; Αν οι πολίτες δεν πάρουν την πόλη στα χέρια τους για να φέρουν «τα πάνω κάτω» δεν θα γίνει τίποτα. Οι σωτήρες και οι μεσσίες, εδώ και καιρό ασχολούνται μόνο με την ελεύθερη αγορά και ίσως αυτό να έκαναν από πάντα.»

Το Γραφείο Τύπου

To Γραφείο Τύπου