Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/06/2008

Στο στόχαστρο της Κομισιόν οι παράνομες αμμοληψίες στον Αλιάκμονα

Απάντηση Δήμα στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Δ. Παπαδημούλης: "Να σταματήσει άμεσα το περιβαλλοντικό έγκλημα"

"H Επιτροπή θα επιστήσει την προσοχή των ελληνικών αρχών στην ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης με την εφαρμοστέα κοινοτική νομοθεσία" για να σταματήσουν οι παράνομες αμμοληψίες στον Αλιάκμονα, απαντά ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Επίτροπος κ. Δήμας μετά από σχετική ερώτηση - παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη.

O ευρωβουλευτής του ΣΥN έφερε με ερώτησή του στην Κομισιόν το θέμα της οικολογικής καταστροφής στον ποταμό Αλιάκμονα από τις παράνομες αμμοληψίες. Συγκεκριμένα, ζητούσε να πληροφορηθεί κατά πόσον είναι σύμφωνες με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία οι αμμοληψίες στον Αλιάκμονα και ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες μελλοντικές ενέργειες της Κομισιόν για το ζήτημα αυτό.

Στην απάντησή του, ο Έλληνας Επίτροπος υπενθυμίζει ότι "τα στενά του Αλιάκμονα ("Στενά Αλιάκμονα", GR1210002) περιλαμβάνονται στον κατάλογο των τόπων κοινοτικής σημασίας για το δίκτυο Natura 2000, βάσει της οδηγίας 92/43/EΟΚ για τα ενδιαιτήματα. Εξάλλου, το δέλτα του ποταμού ("Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα-Αλυκή Κίτρους", GR1220010) περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000, καθώς έχει χαρακτηριστεί ζώνη ειδικής προστασίας σύμφωνα με την οδηγία 79/409/EΟΚ για τα πτηνά."

Στη συνέχεια τονίζει ότι "οι περιοχές αυτές υπάγονται στο καθεστώς προστασίας του άρθρου 6 της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του εν λόγω άρθρου, πρέπει να αποφεύγονται η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων και οι οχλήσεις που έχουν επιπτώσεις στα είδη, ενώ, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου, κάθε έργο που είναι δυνατόν να επηρεάσει σημαντικά περιοχή του δικτύου Natura 2000 πρέπει να αποτελεί αντικείμενο κατάλληλης εκτίμησης, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησής του, και μπορεί να εγκριθεί μόνον εφόσον δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα της περιοχής."

Προσθέτει όμως πως "αρμόδιες να κρίνουν κατά πόσον οι υπόψη δραστηριότητες αμμοληψίας συμβιβάζονται με τις ανωτέρω απαιτήσεις, καθώς και να θέσουν τέρμα σε τυχόν παράνομες δραστηριότητες, είναι οι ελληνικές αρχές" και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι "με βάση τα γεγονότα που εκθέτει το αξιότιμο μέλος του Κοινοβουλίου, η Επιτροπή θα επιστήσει την προσοχή των ελληνικών αρχών στην ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης με την εφαρμοστέα κοινοτική νομοθεσία."

O Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Οι αρμόδιες αρχές, τόσο η κυβέρνηση της NΔ όσο και οι τοπικές αρχές οφείλουν να δράσουν άμεσα για να σταματήσει αυτό το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα. Σε συνεργασία με τις οικολογικές οργανώσεις και τους τοπικούς φορείς, θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση αυτής της ευαίσθητης περιοχής."

To Γραφείο Τύπου