Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/06/2008

Να διασφαλιστεί η δημοκρατική ομαλότητα και σταθερότητα στην ΠΓΔΜ

Για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ  εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι πρόωρες εκλογές στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σημαδεύτηκαν από εντάσεις και ακραία κρούσματα βίας, τα οποία πληροφορηθήκαμε με ιδιαίτερη ανησυχία και καταδικάζουμε.

Αποτελεί σταθερή τοποθέτηση του ΣΥΝ ότι η ομαλότητα, η σταθερότητα και η δημοκρατική ανέλιξη της γειτονικής χώρας είναι προς όφελος της ειρήνης στα ταραγμένα Βαλκάνια, πολύ περισσότερο σήμερα που νέοι κίνδυνοι πηγάζουν από την μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Σε αυτή την  κατεύθυνση ευχόμαστε να κινηθούν οι μετεκλογικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και αυτό πρέπει να είναι βασικό κριτήριο για την ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας μας με την γείτονα.

Την ίδια ώρα, αναδεικνύεται και από τις τελευταίες εξελίξεις η ανάγκη για λύση το ταχύτερο, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της διαφοράς Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το όνομα της γείτονος. Λύση σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών και του κοινού τους μέλλοντος σε μια Βαλκανική, απαλλαγμένη από πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε», εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς.

To Γραφείο Τύπου