Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/06/2008

Δήλωση του Π. Λαφαζάνη, υπεύθυνου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β' Πειραιά, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Βουλγαράκη σχετικά με τις προσφορές για το Λιμάνι του Πειραιά

«Είναι πρωτοφανές και εξοργιστικό ότι ο αρμόδιος Υπουργός  της κυβέρνησης σπεύδει, ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, να εγκωμιάσει την προσφορά της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά. Η κυβέρνηση λειτουργεί έτσι ως «πρακτορείο» της Κινεζικής κρατικής εταιρείας σε ένα εικονικό διαγωνισμό που είχε προκαθορισμένη κατάληξη, ενώ κατά αυτό τον τρόπο το ελληνικό δημόσιο ακυρώνει στην πράξη τη δυνατότητά του για περαιτέρω διαπραγμάτευση  του προσφερόμενου τίμηματος.

Πέραν αυτών, το τίμημα των 4,3 δις ευρώ που αφορά τις επόμενες δεκαετίες και το οποίο «περιχαρής» έσπευσε ο ΟΛΠ να ανακοινώσει, είναι αποπροσανατολιστικό και απατηλό μιας και όλα δείχνουν ότι ο όποιος υπολογισμός του γίνεται όχι στη βάση των σημερινών υπαρκτών δεδομένων, αλλά με υπολογισμούς τύπου «καραγκιόζη» και προοπτικές αμφίβολης ρεαλιστικότητας.

Η παράδοση του λιμανιού του Πειραιά σε ξένα κρατικά συμφέροντα συνιστά μείζον πολιτικό έγκλημα για τον τόπο, ενώ οι «φωτογραφικοί» όροι με τους οποίους πάει να πραγματοποιηθεί προσδίδουν σε αυτή την απαράδεκτη εκχώρηση προκλητικά και σκανδαλώδη χαρακτηριστικά.

Καλούμε την κυβέρνηση αντί να πανηγυρίζει κατά ανεπίτρεπτο και βλαπτικό για το δημόσιο συμφέρον τρόπο, να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα την πλήρη προσφορά της Cosco.».  

To Γραφείο Τύπου