Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/02/2006

Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων, σχετικά με την εκδήλωση απολογισμού της Δημάρχου Ντόρας Μπακογιάννη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είναι άξιο προσοχής το γεγονός ότι η Δήμαρχος Αθηναίων καταθέτει τον απολογισμό του έργου της αρκετά πριν από τη λήξη της θητείας της και όλως τυχαίως ελάχιστα πριν από τον επικείμενο ανασχηματισμό. Έναν απολογισμό που δεν κατατίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως θα περίμενε κανείς, αλλά στο Μέγαρο Μουσικής.

Με τον τρόπο αυτό, μια διαδικασία που θα έπρεπε να έχει ως κυρίαρχο στοιχείο τον διάλογο με τους πολίτες και τη συζήτηση πάνω στα άλυτα προβλήματα της Αθήνας μετατρέπεται σε γκαλά, με προσκεκλημένους, κάμερες, βραδινά ενδύματα και φιλοφρονήσεις, και αποκλειστικό στόχο την προβολή της απερχόμενης Δημάρχου και μέλλουσας Υπουργού στο «εθνικό ακροατήριο», δηλαδή τους τηλεθεατές.

Η διοργάνωση «απολογισμών» που θυμίζουν απονομή βραβείων Όσκαρ δεν βοηθά τη συζήτηση για τις πραγματικές ανάγκες της πόλης. Ευτυχώς, υπάρχουν οι επιτροπές και ομάδες πολιτών, που με την παρουσία τους έξω από το χώρο της εκδήλωσης επιχειρούν να στρέψουν την προσοχή και το ενδιαφέρον σε θέματα λιγότερο «κοσμικά»: Τη διαρκή καταπάτηση των ελεύθερων χώρων (το Μέγαρο Μουσικής αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα αυθαίρετης επέκτασης εις βάρος του Πάρκου Ελευθερίας), τη συνεχιζόμενη εγκατάσταση παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας και την ανεξέλεγκτη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, απαιτεί σύγκρουση με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και δεν μπορεί να γίνει με έργα βιτρίνας και επικοινωνιακή στρατηγική, όσο «εμπνευσμένη» και αν είναι αυτή. Γι’ αυτό σήμερα ευχόμαστε η θητεία της κας Μπακογιάννη στο ΥΠΕΞ να είναι περισσότερο ουσιαστική από την εντυπωσιακά προβεβλημένη θητεία της στον πρώτο δήμο της χώρας.

To Γραφείο Τύπου