Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/06/2008

Περιοδεία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου στο Ηράκλειο Κρήτης

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου, Αλέκος Αλαβάνος πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία στον Δήμο Θραψανού και στο Δήμο Ν.Καζαντζάκης. Κατά την διάρκεια της περιοδείας, επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θραψανού και το Συνεταιρισμό Αγγειοπλαστών Θραψανού και είχε ενημέρωση για τις δραστηριότητες των συνεταιρισμών.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τον Δήμο Ν. Καζαντζάκης όπου ξεναγήθηκε στο «Μουσείο Ν. Καζαντζάκης» και ενημερώθηκε από το Δήμαρχο για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Ένωση Πεζών.

Μετά το τέλος της περιοδείας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Απόφασή μας είναι να μην αφήσουμε ούτε μια γωνιά του Ηρακλείου που να μην την επισκεφθούμε. Και μʼ αυτήν την έννοια, είχαμε σήμερα μια πλούσια εμπειρία.  Συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο Θραψανού για να συζητήσουμε σχετικά με τα προβλήματα της περιοχής, είχαμε συνάντηση με τον συνεταιρισμό Θραψανού, και επισκεφθήκαμε τη βιοτεχνία  αγγειοπλαστικής που έχει πολλές δυνατότητες.

Εγώ, και με την ευκαιρία του σκανδάλου που έχει υπάρξει με τα τοξικά ηλιέλαια, σπορέλαια τα οποία σε μεγάλο βαθμό ήταν ορυκτέλαια, θέλω να επισημάνω την ανάγκη προώθησης του ελληνικού λαδιού. Την ανάγκη ύπαρξης εθνικού φορέα που θα το στηρίξει και την ανάγκη να υπάρξει ένα νομοθέτημα το οποίο θα επιβάλει σε κάθε τυποποίηση που θα έρχεται στην κατανάλωση να περιλαμβάνεται η σύσταση και η προέλευση του λαδιού, πράγμα το οποίο δεν γίνεται από τις εταιρίες «φασόν» κυρίως, οι οποίες προμηθεύουν τα διάφορα discount σούπερ μάρκετ. Δεν επιτρέπεται ξένο λάδι να κυκλοφορεί στην Ελλάδα ως ελληνικό. Επίσης, πρέπει να επιδιώξουμε και το ελληνικό λάδι, το οποίο εξάγεται, να κυκλοφορεί ως ελληνικό. Μʼ αυτήν την έννοια, εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλία για την προώθηση ενός τέτοιου σχετικού νομοθετήματος.

Επισκεφθήκαμε, επίσης, τον δήμο Ν. Καζαντζάκης, και συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο, ο οποίος μας ενημέρωσε για τα σημαντικά ζητήματα, τα οποία έχουν προωθήσει, αλλά και για τα προβλήματα που είναι ανοιχτά. Μερικά είναι ακραία, όπως το ότι εμφανίζεται ως φάντασμα ένα κτίριο για τα ΑΜΕΑ, το οποίο έχει κατασκευαστεί κι έχει αφεθεί στην τύχη του, ή το θέμα του δικτύου για την αξιοποίηση των νερών από τα φράγματα, τις λιμνοδεξαμενές κλπ.

Τέλος, είχαμε μια ενδιαφέρουσα και πολύωρη συζήτηση εδώ στην Ένωση Συνεταιρισμών των Πεζών. Εμείς θεωρούμε αναγκαίο να υπάρξει μια αγροτική πολιτική η οποία θα στηρίζει και μάλιστα μακροπρόθεσμα, σε δύσκολες διεθνείς συνθήκες, την παραγωγή, ώστε να μην προχωρήσουμε και στην Κρήτη σε μια ερήμωση που έχουμε ήδη δει σε άλλα, περισσότερο άγονα, μέρη της Ελλάδος. Από εκεί και πέρα, νομίζουμε ότι η στήριξη των συνεταιρισμών μπορεί να αποτελέσει και ένα στοιχείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για την οποία την απόλυτη ευθύνη έχουν οι μεγάλες δυνάμεις οι οποίες κυριαρχούν κι οι οποίες κατά κάποιον τρόπο σήμερα «μας δουλεύουν» με το 1 και το 2% έκπτωση που λένε ότι θα δώσουν στους καταναλωτές.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Κώστα Σκανδαλίδη για την συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι η εμπειρία που βγαίνει από αυτές εδώ τις επισκέψεις στο Ηράκλειο είναι ότι στην βάση υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία με πάρα πολλούς πολίτες που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και πιστεύω ότι όλοι μαζί θα κινηθούμε στο να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα, μια νέα δύναμη γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα του δικομματισμού.

Σχετικά με τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Νομίζω ότι όλα αυτά τα θέματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ηρεμία, με σοβαρότητα και με σοφία. Σε μια εποχή που σφραγίζεται από τον ατομισμό, από την μοναξιά των ατόμων, πρέπει να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια η οποία δημιουργεί τις δυνατότητες σε δύο άτομα, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, να ζήσουν μαζί και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο, με την αναγνώριση της κοινωνίας.

To Γραφείο Τύπου