Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/02/2006

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Σηφουνάκη, «Πολιτική: Σχεδιασμός και πράξη», που έγινε σήμερα στην Παλαιά Βουλή

«Όλοι λέμε πως η πολιτιστική ταυτότητα και μοναδική ατμόσφαιρα των νησιών του Αιγαίου οφείλεται στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον τους.

Για αιώνες ολόκληρους ο μόχθος, το μεράκι και η έμπνευση των απλών ανθρώπων των νησιών μας, δημιούργησαν μια κτιστή κληρονομιά λαϊκού πολιτισμού μεγάλης αισθητικής αξίας. Η διατήρησή της θα έπρεπε να είναι μέλημα όλων μας.

Όμως τα τελευταία χρόνια το μοναδικό αυτό τοπίο αλλάζει κάτω από την αδηφάγο επέλαση του μπετόν, την άναρχη χωρίς κανόνες και μέτρο δόμηση στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης ανάπτυξης και τουριστικής αξιοποίησης.

Η παρουσία του αρχιτέκτονα Νίκου Σηφουνάκη στην ηγεσία του ΥΠ. ΑΙΓΑΙΟΥ συνδέθηκε με την παραγωγή ενός σημαντικού έργου.

Με σειρά αποφάσεων (έκδοση Π.Δ., εγκυκλίων, εκδόσεων, εκδηλώσεων, συνεργασιών με πανεπιστημιακές Σχολές) ανέδειξε την ανάγκη της προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος των νησιών.

Η πολιτική αυτή του Σηφουνάκη συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από τοπικές συντεχνίες, τοπικούς παράγοντες, ακόμη και από ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης και συναδέλφους του, βουλευτές και υπουργούς, και του ίδιου του κόμματός του.

Αποφασιστική ήταν η στάση του και στο θέμα των πανηγυρόσπιτων που ανέδειξε η κυκλαδική εφημερίδα «Οφιούσα». Πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της Ναοδοκίας και ζήτησε νομοθετική ρύθμιση για να σταματήσει αυτή η αυθαιρεσία . Δυστυχώς σήμερα ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με το ΝΑ για τις οικοδομικές άδειες επαναφέρει το το προηγούμενο καθεστώς.

Σημαντική και πρωτότυπη ήταν και η πρωτοβουλία του για θέσπιση διαδικασίας «απόσυρσης» κτιρίων μη συμβατών με την ανθρώπινη κλίμακα και το μέτρο που διακρίνει την αρχιτεκτονική και το τοπίο των νησιών του Αιγαίου.

Η πολιτική του Υπουργείου Αιγαίου υπήρξε μια από τις νησίδες αντίστασης σε μεγάλα συμφέροντα στη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης.»

Επίσης ο Αλ. Αλαβάνος υπογράμμισε:

Πρέπει να διαμορφωθεί ένα μέτωπο ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα των μικρών τόπων, και στους κομματικούς παράγοντες που τα εκφράζουν, να διαμορφωθούν κινήσεις σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, οι οποίες θα συνθέτουν τις πιο στρατευμένες δυνάμεις της κοινωνίας σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση και τη διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής και αισθητικής ταυτότητας των νησιών.»

To Γραφείο Τύπου