Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/06/2008

Δήλωση Μιχάλη Παπαγιαννάκη, βουλευτη Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, υπευθ. για θέματα Περιβάλλοντος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον αποτελεί ευκαιρία για περισυλλογή και προβληματισμό !Η σημερινή κατάσταση του περιβάλλοντος σε τοπικό, εθνικό αλλά και πλανητικό επίπεδο μας θυμίζει ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι αλληλένδετο με το μέλλον των οικοσυστημάτων . Φέτος συμπληρώνονται 36 ολόκληρα χρόνια από τον πρώτο εορτασμό της και κάθε νέος εορτασμός αυξάνει τις προσδοκίες όλων μας για διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο!

Αυτή η μέρα, αλλά και κάθε μέρα πλέον, πρέπει να αποτελεί  πρόκληση  συμβολής στην προστασία του πλανήτη και  παρότρυνση  για την καθημερινή θετική μας επίδραση στο περιβάλλον, ακόμα και με την ατομική μας συμπεριφορά. Αυτή η μέρα  μας καλεί επίσης να  σκεφτούμε υπερτοπικά.

Ο υπερπληθυσμός, η ερημοποίηση, η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, η μείωση της βιοποικιλότητας, η αλλαγή του κλίματος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μερικά μόνο από τα μέχρι σήμερα άλυτα ζητήματα .Για να ξεπεράσουμε την περιβαλλοντική κρίση της εποχής μας οφείλουμε να επανεκτιμήσουμε τις ανάγκες μας και τον τρόπο με τον οποίο τις ικανοποιούμε.

Οφείλουμε να ξαναβρούμε την ανθρωπιστική και πολιτιστική διάσταση της ανάπτυξης, πρέπει να  ξανασυνδεθούμε με το φυσικό κόσμο. Η δημιουργία  «περιβαλλοντικής ηθικής» που θα βασίζεται  στη δικαιοσύνη και στο σεβασμό της φύσης είναι μονόδρομος.

Σε ποια χώρα όμως ο πολίτης θα  κάνει την υπέρβαση;

Στη χώρα που δεν έχει δασικούς χάρτες και δεν θέλει να κάνει δασολόγιο;

Στη χώρα που έπονται των μεγάλων πυρκαγιών τουριστικές επενδύσεις και οικοδομικοί συνεταιρισμοί;

Στη χώρα που δεν επενδύει όσο θα έπρεπε σε ΑΠΕ και αντʼ αυτού θέλει να εισάγει λιθάνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;

Στη χώρα που δεν απαγορεύει την εκτός σχεδίου δόμηση;

Στη χώρα που μόνο αυτή ανάμεσα σε τόσες άλλες κατορθώνει να  επιπλήττεται  από τον ΟΗΕ για την μη τήρηση του πρωτοκόλλου του Κιότο;

Στη χώρα που ο υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτηρίζει «πράσινη» την πυρηνική ενέργεια!!!

Ας κάνουμε όλοι μαζί αυτό που οι κυβερνώντες δεν μπορούν ή μάλλον δεν θέλουν! Ας διεκδικήσουμε την ποιότητα στη ζωής μας! Δεν σπαταλάμε το νερό μας και ας το κάνει η ΕΥΔΑΠ αλόγιστα, περιορίζουμε τα απορρίμματα μας και τα τοποθετούμε πάντα εκεί που πρέπει, δεν σπαταλάμε ηλεκτρική ενέργεια και χρησιμοποιούμε όσο ποιο συχνά γίνεται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,  δεν ρυπαίνουμε ΠΟΤΕ !!!

Είθε η νιοστή μέρα περιβάλλοντος (ο ήλιος θα έχει σβήσει...) να αποδείξει πως οι πολιτικές έσωσαν τη φύση γιατί πολύ φοβάμαι πως η φύση δεν θα ήθελε να σώσει την πολιτική !!!

To Γραφείο Τύπου