Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/06/2008

Μόλις 2,23 % η διείσδυση της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα!

Στην Ολλανδία και Φινλανδία φτάνει το 100%, σε Ισπανία και Βέλγιο αγγίζει το 90%!

Απάντηση της Επιτρόπου κ. Ρέντιγκ στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Μόνο το "2,23% του ελληνικού πληθυσμού (δηλαδή 248.830 νοικοκυριά) είχαν ψηφιακή επίγεια τηλεοπτική λήψη" μέχρι τον Ιούλιο του 2007, όπως προκύπτει από την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κ. Ρέντιγκ στον ευρωβουλευτή του ΣΥN Δημήτρη Παπαδημούλη.

O Έλληνας ευρωβουλευτής με την ερώτησή του, ζητούσε να πληροφορηθεί εάν η Επιτροπή διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διείσδυση της ψηφιακής ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, δεδομένου ότι σύμφωνα με ανακοινώσεις της Κομισιόν και σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση στην ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2012.

Σύμφωνα με την απάντηση της Λουξεμβουργιανής Επιτρόπου,  "οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι η μετάβαση δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί πριν από το 2010, με πιο πιθανή ημερομηνία το 2012."

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία της μέχρι τώρα μετάβασης, η κα Ρέντιγκ επισημαίνει ότι "έως τον Ιούλιο του 2007 το 2,23% του ελληνικού πληθυσμού (δηλαδή 248.830 νοικοκυριά) είχαν ψηφιακή επίγεια τηλεοπτική λήψη.

Η ψηφιακή τεχνολογία κάλυπτε το 6,35% των νοικοκυριών που διέθεταν επίγεια τηλεόραση στην Ελλάδα.

Το 1,65% του πληθυσμού (δηλαδή 184.290 νοικοκυριά) ελάμβαναν υπηρεσίες δορυφορικής τηλεόρασης.

Οι υπηρεσίες IPTV (τηλεόραση μέσω διαδικτυακού πρωτοκόλλου) αφορούσαν ποσοστό 0,22% του πληθυσμού (δηλαδή 24.615 νοικοκυριά).

Η εθνική ρυθμιστική αρχή της Ελλάδας δεν έχει παράσχει στοιχεία σχετικά με τις υπηρεσίες καλωδιακής τηλεόρασης."

H Επίτροπος παραπέμπει επίσης στα στοιχεία μετάβασης που καταθέτουν τα κράτη μέλη , απ' όπου προκύπτει ότι σε άλλα κράτη μέλη οι ρυθμοί της μετάβασης προς την ψηφιακή τηλεόραση είναι πολύ ταχύτεροι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο COCOM07-06, με ημερομηνία 17.01.2007, η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση έχει ήδη ολοκληρωθεί στην Ολλανδία και ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, στη Φινλανδία φτάνει το 99,9% και στη Σουηδία το 99,8%. Ακολουθούν το Βέλγιο, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστά μεταξύ 80 και 90%.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"H πολυδιαφημισμένη ψηφιακή τηλεόραση εξακολουθεί να αποτελεί μακρινό σενάριο για τα ελληνικά νοικοκυριά. Tο ξεκαθάρισμα του τοπίου σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών και τη χρήση των συχνοτήτων είναι αναγκαίο να προχωρήσει σύντομα. Παρά τις πληθωρικές κυβερνητικές διακηρύξεις, ο νόμος Ρουσόπουλου δεν έχει δώσει μέχρι τώρα καμία ώθηση στην εξέλιξη της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Περιμένουμε τις αντιδράσεις και τις ενέργειες των αρμοδίων."

To Γραφείο Τύπου