Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/02/2006

O N. Βούτσης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Επικοινωνίας του κόμματος, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5 FM» τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Επί 13 χρόνια, από το ΄92-΄93, που δόθηκαν οι πρώτες άδειες, μέχρι τον Μάρτιο του 2005 που προσελήφθησαν οι πρώτοι κομάντος της Αρχής Προστασίας, δεν υπήρξε καμία πρόνοια από τις κυβερνήσεις, από αυτό το περίφημο κράτος που δήθεν προστατεύει τα δικαιώματα. Φτάσαμε να έχουμε 11 εκατ. κινητά, πρώτοι στην Ευρώπη, και μόλις τον Μάρτιο του 2005 προσελήφθησαν ειδικοί επιστήμονες που θα μπορούσαν, εάν εκαλούντο, να προστατεύσουν τον πολίτη.

Αυτό είναι ένα μείζον θέμα. Δεν μπορεί να ξεπερνιέται έτσι. Κι όταν μάλιστα είχαμε Ολυμπιακούς Αγώνες. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για το «ξέφραγο αμπέλι» στην ανοχύρωτη πολιτεία μας.

Από διαρροές πρακτόρων της ΕΥΠ, μέσα από τις τηλεοράσεις και από ρεπορτάζ μη διαψευσθέντα, αποδεικνύεται ότι είναι κόλαφος η δήθεν «νόμιμη» παρακολούθηση. Παρακολουθούν τα τηλέφωνα προληπτικά, με άμεση πρόσβαση και στις τρεις εταιρείες, στέλνουν ένα χαρτί με μόνο τα νούμερα, χωρίς ούτε τα ονόματα, ούτε την αιτία, στον εισαγγελέα και μετά από 10 μέρες τους έρχεται ένα χαρτί με υπογραφή εισαγγελέα στους αριθμούς των αγνώστων και δια αγνώστους λόγους! Αυτή είναι η περίφημη εφαρμογή του δήθεν «νόμιμου» πλαισίου και πάντοτε με επίκληση εθνικού συμφέροντος!

Λέει σήμερα το ΠΑΣΟΚ -και έχουν δίκιο- υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, να κατανεμηθούν, να βγει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να μιλήσει -κι αυτό είναι σωστό. Το σχέδιο όμως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με συνεργασία τουλάχιστον τριών μεγάλων μυστικών υπηρεσιών, με πακτωλό χρημάτων που δόθηκε, με προηγμένα συστήματα που εφαρμόστηκαν και με ειδικές μονάδες ειδικών παρακολούθησης, συνομολογήθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Και επ΄ αυτού ουδείς δέχεται ούτε στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, ούτε σε δημόσιο διάλογο, να κοινοποιήσει οτιδήποτε. Επιλέγουν τη συσκότιση και τη συγκάλυψη σε συναινετική βάση.

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ υψώνουν τους τόνους καθημερινά, πλην όμως δεν αγγίζουν, δεν αφήνουν να αγγιχτεί το διεθνές παρακράτος. Δεν αφήνουν να ξεκινήσει μία συζήτηση για το πλέγμα των μυστικών υπηρεσιών, υπό την αιγίδα προφανώς της CIA κι άλλων υπηρεσιών που, σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα, έχει επιβάλλει άνομους κανόνες. Κανόνες που έχουν περιστείλει δικαιώματα και ελευθερίες. Και γύρω απ΄ αυτό το πλέγμα νέων συμφωνιών πηγαίνουμε δεκαετίες πίσω. Υπογράφονται μυστικά σύμφωνα, συμφωνίες, που κατά το δοκούν εφαρμόζονται, ανάλογα σε κάθε χώρα με το πόσο έχει προχωρήσει το δίκαιο ή πόσο εξαρτώμενες είναι οι επιτόπιες μυστικές υπηρεσίες.

Έχει διαμορφωθεί θερμοκήπιο ακόμα και για «ιδιωτικού τύπου επιχειρήσεις» Μπορούν από κει και πέρα συμφύσεις και καρκινώματα να αναπτύσσονται ακόμη και έξω από κάθε κυβερνητικό έλεγχο. Αλλά το θερμοκήπιο και τις συμφωνίες πολιτικά τις κάλυψαν και τις έκαναν η παρούσα και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Είναι μια νέα διαπλοκή, πέραν της οικονομικής και της μιντιακής διαπλοκής, μια διαπλοκή εκτεταμένη στο πεδίο των επικοινωνιών. Μυστικές υπηρεσίες, μεγάλα συμφέροντα, παρακρατικά κυκλώματα συγκροτούν ένα νέο πεδίο άθλιας διαπλοκής που υπονομεύει τη δημοκρατία, την πολιτική, τα δικαιώματα.

To Γραφείο Τύπου