Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/06/2008

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου προφορική ερώτηση και ψήφισμα του Δημήτρη Παπαδημούλη για ενίσχυση της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση καταστροφών

Αναμένεται να εγκριθεί τον Ιούνιο από την Ολομέλεια

Έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών και στη δυνατότητα ταχείας αντίδρασης

Υπερψηφίστηκαν, με ευρύτατη πλειοψηφία και χωρίς τροπολογίες, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η προφορική ερώτηση και το ψήφισμα του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με την ενίσχυση της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση καταστροφών, με έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών και πλημμυρών και τη δυνατότητα ταχείας αντίδρασης.

H Επιτροπή Περιβάλλοντος, είχε ορίσει εδώ και 2 μήνες, μετά από αίτημά του, ως εισηγητή επί της πρόσφατης ανακοίνωσης της Κομισιόν για τις φυσικές καταστροφές (COM(2008) 130 τελικό), τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος έχει ορισθεί και στο παρελθόν επανειλημμένα ως ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα πολιτικής προστασίας.

Οι προτάσεις του για την προφορική ερώτηση και το ψήφισμα έγιναν ομόφωνα δεκτές από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και αναμένεται να συζητηθούν και να εγκριθούν τον Ιούνιο στην επόμενη Σύνοδο του Κοινοβουλίου.

H ερώτηση που υποβάλει ο Έλληνας Ευρωβουλευτής εξ ονόματος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, εστιάζεται στην πρόληψη και την καταστολή τόσο των φυσικών όσο και των ανθρωπογενών καταστροφών (πχ ατυχήματα), με ιδιαίτερη έμφαση στις δασικές πυρκαγιές της Νότιας Ευρώπης. Ερωτά την Επιτροπή εάν θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επαρκώς προετοιμασμένη για την περίπτωση καταστροφών που θα έπλητταν ταυτόχρονα γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες και προτείνει την ενίσχυση των ικανοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό, για την παροχή πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Mε το ψήφισμα που συνοδεύει την προφορική ερώτηση, η Επιτροπή Περιβάλλοντος:

O Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Mε την ερώτηση και το ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο ζητά, όπως και οι Ευρωπαίοι πολίτες, τόσο από την ΕΕ όσο και από τα κράτη μέλη, αποτελεσματικότερη πρόληψη και ισχυρότερη πολιτική προστασία.

Ειδικά για τη χώρα μας, που παρά τις πολύνεκρες περσινές πυρκαγιές, υστερεί σημαντικά στους τομείς της πολιτικής προστασίας και ιδιαίτερα της προστασίας των δασών, το ζήτημα παραμένει δραματικά επίκαιρο, καθώς εισερχόμαστε, μετά από έναν άνυδρο χειμώνα σε μια περίοδο υψηλού κινδύνου."

To Γραφείο Τύπου