Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/02/2006

Kοινά αποδεκτή λύση για το Κόσοβο

Ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πολιτικού διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας κ. Τζον Σόγιερς, το Τμήμα Εξωτερκής πολιτικής του ΣΥΝ τονίζει:

«Οι δηλώσεις του πολιτικού διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας κ. Τζον Σόγιερς δεν συμβάλλουν στην διαδικασία επίλυσης του καθεστώτος του Κοσόβου. Η αναφορά του ότι «η ανεξαρτοποίηση του Κοσόβου είναι ήδη αποφασισμένη», δεν συνάδει με τις διαδικασίες της ομάδας διαπραγμάτευσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, κάτω από την αιγίδα του κ. Ακτισαάρι και με την συμμετοχή της Ομάδας Επαφής στην οποία συμμετέχει και η Βρετανία.

Η πολιτική εμπειρία αποδεικνύει, ότι καμία λύση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη όταν επιβάλλεται στις ενδιαφερόμενες πλευρές. Μπορεί να λειτουργήσει στο μέλλον αρνητικά τόσο στις πολιτικές και ευρύτερες σχέσεις μεταξύ των άμεσα ενδιαφερόμενων πλευρών, όσο και στην σταθερότητα στην εύθραυστη ευρύτερη περιοχή των Δ. Βαλκανίων.

Οι συνομιλίες οφείλουν να συνεχιστούν σε ήπιο κλίμα, χωρίς αντιπερισπασμούς ώστε να καταλήξουν στην καλύτερη δυνατή εκδοχή, προς όφελος Αλβανών του Κοσόβου και Σέρβων, προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου