Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/06/2008

Σφοδρή κριτική του Ευρωκοινοβουλίου στην Κομισιόν και το Συμβούλιο για την Ευρωαμερικανική Σύνοδο

Δ. Παπαδημούλης: "Nα θέσετε στους Αμερικανούς αυτά που ζητούν οι Ευρωπαίοι πολίτες"

Σφοδρή κριτική άσκησε το Ευρωκοινοβούλιο στην Κομισιόν και το Συμβούλιο, ενόψει της Ευρωαμερικανικής Συνόδου κορυφής στις 10 Ιουνίου στο Mπρντο της Σλοβενίας. Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, αλλά και από ένα ευρύ φάσμα του Ευρωκοινοβουλίου άσκησαν κριτική στη στάση της Κομισιόν και του Συμβουλίου. Oι Ευρωβουλευτές ζήτησαν να τεθούν ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου συγκεκριμένα ζητήματα της πολιτικής των HΠA:

Tο Γκουαντάναμο και οι πλωτές φυλακές, η σχεδιαζόμενη αντιπυραυλική ασπίδα, η μεταφορά προσωπικών δεδομένων των ταξιδιωτών, οι κλιματικές αλλαγές, οι θεωρήσεις εισόδου, η επισιτιστική κρίση και η άρση απαγόρευσης των "χλωριωμένων" πουλερικών.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εξ ονόματος της ομάδας της Ευρωαριστεράς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥN Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Κύριε Πρόεδρε του Συμβουλίου, κύριε Επίτροπε, θα θέσετε στην ατζέντα της 10ης Ιουνίου τα συγκεκριμένα θέματα στα σημεία που διαφωνείτε με την πολιτική των HΠA;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί να κλείσει το Γκουαντάναμο και πρόσφατα έχουμε αποκαλύψεις και για πλωτές φυλακές, που πιθανότατα πέρασαν και από ευρωπαϊκά λιμάνια. Θα πείτε κάτι γιʼ αυτό στους Αμερικανούς; Ή θα είσαστε πίσω και από αυτά που ζητούν οι Αμερικανοί πολίτες για το θέμα;

Θα τους πείτε να πάψουν να υπονομεύουν την Παγκόσμια Συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές; Nα εγκαταλείψουν την μονομέρειά τους στα βιοκαύσιμα; Για να μετακινηθούν για μια ουσιαστική αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που ακριβαίνει και τα τρόφιμα;

Κύριε Verheugen, πρωταγωνιστήσατε στο να αρθεί μια απαγόρευση για τα χλωριωμένα κοτόπουλα που ισχύει για την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1997. Όσοι διαφωνούμε μαζί σας –και είμαστε πάρα πολλοί- δεν είναι επειδή δεν έχουμε πληροφόρηση, αλλά επειδή βάζουμε την προστασία της δημόσιας υγείας πάνω από τα εμπορικά συμφέροντα. Εικοσιένα από τα είκοσι επτά κράτη μέλη διαφωνούν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαφωνεί, οι ενώσεις των καταναλωτών και των αγροτών και κτηνοτρόφων διαμαρτύρονται• ακόμη και μέσα στην Επιτροπή υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις.

Δεν είναι όλοι άσχετοι, κύριε Verheugen. Εσείς πρέπει να παρουσιάσετε επιχειρήματα και να θέσετε στους Αμερικανούς αυτά που ζητούν και οι Ευρωπαίοι πολίτες."

To Γραφείο Τύπου